Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Vaatchirurgie

Behandeling met Ilomedine®

Behandeling met Ilomedine®

Bij vaatvernauwende aandoeningen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, besloten om u te behandelen met Ilomedine®. Deze behandeling wordt vooral voorgeschreven bij:

De werking van Ilomedine®

Het werkzame bestanddeel van Ilomedine® is Iloprost. Iloprost zorgt ervoor dat de vaten wijder worden. Ook vermindert het de stroperigheid (viscositeit) van het bloed waardoor het bloed beter doorstroomt. De behandeling kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat handen en voeten weer warmer worden en wondjes aan handen en voeten sneller genezen.

Het medicijn wordt toegediend via een infuus.

Opname

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de medewerker van de receptie bij de hoofdingang. De medewerker vertelt u vervolgens waar u wordt verwacht.

Voor de behandeling wordt u 10 tot 14 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Iedere dag krijgt u een behandeling met het medicijn. De eerste 3 dagen verblijft u zeker in het ziekenhuis. Na deze 3 dagen kunt u eventueel tussen de behandelingen door naar huis. Uw arts bespreekt met u of u na iedere toediening naar huis kunt of dat u gedurende de hele behandeling in het ziekenhuis verblijft.

De behandeling

Meestal start de behandeling rond 08.00/09.00 uur en eindigt deze rond 14.00/15.00 uur. De verpleegkundige plaatst een infuusnaaldje (venflon) in uw arm. Daarop wordt het infuusslangetje aangesloten. Gedurende zes uur krijgt u de Ilomedine® toegediend. Deze uren dient u in bed te blijven. U kunt tussendoor wel opstaan om gebruik te maken van het toilet.

Na zes uur verwijdert de verpleegkundige het infuusslangetje en wordt de infuusnaald doorgespoten met een zoutoplossing. Dit voorkomt dat het bloed in de naald gaat stollen. Het infuusnaaldje blijft, indien mogelijk, zitten tot de laatste dag van de behandeling.

De eerste drie dagen

De eerste drie dagen van de behandeling zijn de zogenaamde 'inloopdagen'. Tijdens deze dagen wordt de voor u verdraagzame dosering bepaald door middel van een opbouwschema. De toedieningsnelheid van de Ilomedine® wordt ieder uur verhoogd. Het is belangrijk dat eventuele bijwerkingen voor u acceptabel zijn. U bepaalt zelf het moment waarop u de bijwerkingen nog te verdragen vindt.

De eerste drie dagen meet de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en hartslag.

Het effect

Het verschilt per persoon hoe snel het effect van de behandeling optreedt. Dit varieert van enkele uren tot enkele dagen. Dit uit zich in warmere vingers, handen en voeten en in sneller genezende wondjes. Het effect kan enkele weken, soms maanden, aanhouden.

De bijwerkingen

Bij het gebruik van medicijnen kunnen bijwerkingen voorkomen. Mogelijke bijwerkingen van Ilomedine® zijn:Het is belangrijk dat u alle klachten die u tijdens de behandeling ervaart, meldt aan de verpleegkundige. De dosering kan dan zo nodig worden aangepast.

Nazorg

U mag na de behandeling zelf autorijden.

Als u tussen de behandelingen door naar huis mag, is het van belang om voorzichtig om te gaan met de infuusnaald die bij u is ingebracht. Voordat u naar huis gaat, verbindt de verpleegkundige de infuusnaald ter bescherming. Zorg ervoor dat u thuis voorzichtig doet met uw arm waar de infuusnaald is ingebracht en dat deze niet nat wordt.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Vaatchirurgie. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: (0314) 32 99 88.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 1728-jul-24