AlgemeenUw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. In deze folder staat informatie over de afdeling, de bezoekregels en hoe wij omgaan met het verstrekken van informatie over de gezondheidstoestand van uw naaste.
Intensive CareOp de Intensive Care behandelen wij patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Voor korte of langere tijd worden zij doorlopend bewaakt. Dit hoeft niet altijd verontrustend te zijn. De gezondheidstoestand vraagt een extra bewaking van de ademhaling, hartslag en andere vitale lichaamsfuncties zoals bloeddruk en temperatuur. Hierdoor staat en hangt er veel apparatuur rondom het bed van uw naaste.
De verpleegkundigen en artsen op de afdeling kunnen op meerdere plekken in het ziekenhuis de metingen bekijken. Uw naaste wordt dus ook in de gaten gehouden als de zorgverlener niet direct naast het bed staat. Het kan voorkomen dat apparatuur rondom het bed geluid maakt. Van een enkel piepje tot een alarmsignaal. Deze geluiden betekenen niet altijd dat er iets aan de hand is met uw naaste. Zo geeft het apparaat namelijk ook een signaal als bepaalde medicatie bijna op is of al een apparaat een meting niet goed uitvoert. De verpleegkundige herkent de verschillende signalen en wordt op de hoogte gebracht door de pieper die hij/zij bij zich draagt.
Meer informatie over het bewaken van de vitale lichaamsfuncties en de apparatuur aan bed, kunt u lezen in de informatiemap 'Afdeling Intensive Care'. Deze map kunt u inzien op de Intensive Care, in de wachtruimte en in de familiekamer. Ook kunt u deze informatie raadplegen op onze website www.slingeland.nl (Opname en Nazorg > Verpleegafdelingen > ICU).
Behandelend teamOp de afdeling Intensive Care werken verschillende zorgverleners met elkaar samen. Als naaste heeft u vooral te maken met de verpleegkundige, de arts-assistent en de intensivist (IC-arts). Een intensivist is een arts die is gespecialiseerd in intensieve zorg. De intensivist is eindverantwoordelijk voor de medische behandeling op de Intensive Care. Een arts-assistent is een volledig bevoegd arts, die werkt onder supervisie van de intensivist. De arts-assistent is continue op de afdeling aanwezig.
Dagelijks komen de verpleegkundige, arts-assistent en intensivist bij uw naaste. Als uw naaste wakker is en kan praten, bespreken zij met uw naaste hoe hij/zij zich voelt. Ook wordt het behandelplan besproken en is er gelegenheid om vragen te stellen. Als uw naaste niet aanspreekbaar is, wordt het behandelplan besproken met de contactpersoon.
Iedere dag rond het middaguur bespreken de verpleegkundige, de arts-assistent en de intensivist de situatie van uw naaste ook met andere betrokken zorgverleners, zoals een fysiotherapeut, specialist, microbioloog en diëtist). Dit noemen we het multidisciplinair overleg (MDO).
Waar bevindt zich de afdeling Intensive CareNa binnenkomst door de hoofdingang, gaat u linksaf. Nog vóór het restaurant neemt u links de lift naar de tweede verdieping. Als u de lift uitstapt, ziet u rechts een deur met een bordje Intensive Care ernaast. Dit is de ingang voor bezoekers van de Intensive Care. U kunt ook gebruik maken van de trap. Deze bevindt zich om de hoek, links van de lift.
BezoekU bent van harte welkom om uw naaste op onze afdeling te bezoeken. Wel vragen we u rekening te houden met een aantal bijzonderheden. Hieronder leest u welke dat zijn.
Wachtruimte familieHet is de bedoeling dat bezoek zich meldt door op de bel te drukken die bij de deur hangt. Een verpleegkundige komt u dan halen. Dit kan soms even duren in verband met werkzaamheden op de afdeling. Soms vragen wij het bezoek de afdeling even te verlaten omdat wij op dat moment een onderzoek of behandeling moeten uitvoeren. De werkzaamheden op de afdeling kunnen wij namelijk niet stilleggen tijdens het bezoekuur. U kunt dan plaatsnemen in de wachtruimte.
Aandachtspunten- Er mogen niet meer dan twee personen tegelijk bij de patiënt op bezoek. Meer personen is te belastend voor uw naaste en de andere patiënten op de afdeling.
- Wij verzoeken u uw handen te desinfecteren bij het betreden en verlaten van de Intensive Care. Dat kan met de vloeistof uit het alcoholdesinfectiepompje dat in de wachtruimte hangt.
- Uit hygiënische overwegingen zijn bloemen en planten niet toegestaan op onze afdeling.
- Het gebruik van een mobiele telefoon is op de Intensive Care niet toegestaan. Als u een foto wilt maken met uw mobiele telefoon, kan dat wel. Zet uw telefoon dan in de 'vliegtuigmodus'. Houd daarbij rekening met de privacy van anderen.
Bezoek van kinderen
Het is toegestaan om kinderen mee te nemen naar de Intensive Care. Het kan voor kinderen zeer waardevol zijn voor de beeldvorming en verwerking om een ouder of familielid op de Intensive Care te bezoeken. Of het verstandig is dat een kind op bezoek komt, is afhankelijk van de toestand van uw naaste, de leeftijd van het kind en de manier waarop het kind bepaalde dingen verwerkt. Overleg met de verpleegkundig welke mogelijkheden er zijn en waar u rekening mee moet houden als een kind op bezoek wil komen.
BezoektijdenDe bezoektijden van onze afdeling zijn:
Dagelijks:
- 10.45 - 11.30 uur
- 14.00 - 14.45 uur
- 19.00 - 20.00 uur
In overleg met de verpleegkundige kan van de vaste bezoekregeling worden afgeweken.
Kleding en persoonlijke spullen
Uw naaste draagt op de Intensive Care niet zijn/haar eigen kleding. Hij/zij krijgt van ons een ziekenhuisjasje aan vanwege de verschillende kabels en slangetjes waarmee uw naaste verbonden is aan apparatuur.
Wij vragen u om eigen toiletspullen van uw naaste mee te nemen. Denk hierbij aan een scheerapparaat, deodorant, kam, tandpasta en tandenborstel. Als uw naaste voor langere tijd wordt opgenomen op de Intensive Care, raden wij aan om ook vertrouwde voorwerpen van hem/haar mee te nemen. Bijvoorbeeld foto's van thuis of zijn/haar favoriete muziek. Zo voelt uw naaste zich wellicht wat meer vertrouwd in het ziekenhuis.
Informatie gezondheidstoestand patiëntWij vragen uw naaste om twee personen in de familie of kennissenkring als contactpersoon aan te wijzen. Deze contactpersonen kunnen altijd informeren naar de toestand van de patiënt. De contactpersonen kunnen zo andere naasten op de hoogte houden. In verband met de privacy van de patiënt, verstrekken wij alleen informatie aan de contactpersonen. Als de toestand van de patiënt verandert, stellen wij de contactpersonen daarvan op de hoogte.
Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, adviseren wij u te bellen op de onderstaande tijdstippen:
- ± 07.00 uur;
- ± 13.00 uur;
- ± 22.30 uur.
U krijgt dan informatie van de verpleegkundige die uw naaste in de uren ervoor heeft verpleegd. Zo nodig kunt u ons tussendoor bellen. Ons telefoonnummer is: (0314) 32 92 55.
Gesprek met intensivistDe intensivist is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Als u als contactpersoon met de behandelend intensivist wilt praten, kunt u een afspraak maken via de verpleegkundige of afdelingssecretaresse. Doorgaans is daar ook een verpleegkundige bij die uw naaste die dag heeft verpleegd.
Nazorg
Het verblijf op de afdeling Intensive Care kan een diepe indruk maken op uw naaste. Voor de verwerking van die periode kan praten met een verpleegkundige een ondersteuning zijn. Als uw naaste langer dan 48 uur op de Intensive Care heeft gelegen, komt de dag na ontslag van de Intensive Care een Intensive Care-verpleegkundige bij uw naaste langs op de verpleegafdeling. Enkele maanden na ontslag uit het ziekenhuis, wordt uw naaste gebeld door een Intensive Care-verpleegkundige. Hij/zij bespreekt of er nog vragen of opmerkingen zijn over het verblijf op de Intensive Care. Uiteraard mogen u en uw naaste ook zelf contact opnemen met de Intensive Care-verpleegkundige.
Rechten en plichten Patiënten hebben rechten en plichten in de gezondheidszorg. Deze rechten en plichten staan in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Het is belangrijk om de rechten en plichten van een patiënt te kennen. We raden u dan ook aan om kennis te nemen van de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Daarin zijn de rechten en plichten van patiënten uitgebreider beschreven. Deze folder is op te vragen bij de verpleegkundige en te raadplegen via
www.slingeland.nl VragenHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Intensive Care. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 92 55.