Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hygiëne en Infectiepreventie

Verklein de kans op een infectie door de bacterie Staphylococcus aureus

Verklein de kans op een infectie door de bacterie Staphylococcus aureus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
De bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus) is een van de meest voorkomende verwekkers van infecties in het ziekenhuis. Deze bacterie komt bij een groot deel (20-50%) van de gezonde mensen voor op de huid en slijmvliezen. Vooral de neus is een belangrijke plaats voor deze bacterie. De aanwezigheid van deze bacterie is voor gezonde mensen geen probleem. Echter patiënten die geopereerd worden en neusdrager zijn van de S. aureus, hebben een verhoogde kans op het krijgen van een infectie veroorzaakt door de S. aureus.

Daarom onderzoeken wij vóórdat u geopereerd wordt, of u drager bent van de S. aureus. Als blijkt dat u drager bent van deze bacterie, dan raden wij u aan om voorafgaand aan de operatie een antibioticumhoudende neuszalf en een desinfecterende zeep te gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die deze bacterie bij zich dragen en bovenstaande maatregelen nemen, 80% minder kans hebben op een infectie na een operatie.

In deze folder leest u hoe onderzocht wordt of u de bacterie bij u draagt en hoe de behandeling eruit ziet.

Het onderzoek/de behandeling wordt niet uitgevoerd indien:Onderzoek
Om geen onnodige behandeling te starten, onderzoeken wij eerst of u daadwerkelijk drager bent van de bacterie. Hiervoor vragen wij u 12 á 14 dagen voor de operatie een neuskweek af te nemen bij uzelf. De materialen voor de neuskweek krijgt u van de medewerker front office van het Centraal Planbureau.

Het afnemen van de neuskweek gaat als volgt:De uitslag
Indien er in de neuskweek een S. aureus wordt aangetoond, krijgt u hierover telefonisch bericht van de secretaresse van het Centraal Planbureau.

Het recept
Als u drager bent van S. aureus, zorgt de planner Operatiekamers (OK) van het Centraal Planbureau dat u bij uw eigen apotheek de mupirocine (Bactroban®) neuszalf en desinfecterende zeepoplossing (Hibiscrub®) kunt ophalen.

De behandeling
Vier dagen voor de operatiedatum start u met de behandeling. De behandeling duurt in totaal 5 dagen (4 dagen voor de operatie en de dag van de operatie).

U dient:Bijzonderheden bij het gebruik van de middelen
De volgende aandachtspunten zijn van belang bij het gebruik van de neuszalf en de zeepoplossing:Vragen
Heeft u nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan uw behandelend arts of het secretariaat van het Centraal Planbureau.


Foldernummer: 1710-feb 23