AlgemeenDe confrontatie met ziekte of het verblijf in het ziekenhuis kan heel aangrijpend zijn. Zekerheden vallen weg, waardoor de grond onder de voeten wankel kan voelen. Dit kan leiden tot vragen, verdriet, machteloosheid of andere gevoelens. Een geestelijk verzorger van het Slingeland Ziekenhuis kan hierbij ondersteuning bieden. Een geestelijk verzorger is deskundig in het luisteren naar uw verhaal, in het begeleiden van (nieuwe) levensvragen en bij het ondersteunen van moeilijke beslissingen.
Wanneer geestelijke verzorgingU kunt in gesprek gaan met een geestelijk verzorger als u:
- veel verdriet heeft, zich machteloos of verlamd voelt in de confrontatie met uw ziekte of misschien zelfs de naderende dood;
- terug wilt kijken op uw leven en wat daarin voor u van betekenis is (geweest);
- worstelt met schuld of schuldgevoel, of met uw verleden in het reine wilt komen;
- rondloopt met vragen die met levensbeschouwing of geloof te maken hebben, zoals: Waarom moet mij dit overkomen? Wat is nog de zin van mijn leven? Wat heeft God hiermee te maken?
- moeilijke keuzes moet maken, bijvoorbeeld over behandelingen of het levenseinde;
- piekert over vragen als: Hoe nu verder? Hoe ver wil ik gaan?;
- behoefte heeft aan een ritueel, bijvoorbeeld bij een naderend levenseinde;
- om welke andere reden u eens met een geestelijk verzorger over uw situatie wilt spreken.
Wie zijn wijIn het ziekenhuis werken twee geestelijk verzorgers: Judith Goeman en Kim Jansen-Oberink.
U kunt via de verpleegkundige of zelf contact met hen opnemen door te bellen met (0314) 32 91 81 of (0314) 32 91 82.
De geestelijk verzorgers zijn verbonden aan afdelingen. In onderstaand schema leest u welke geestelijk verzorger aan welke afdelingen verbonden is.
Judith Goeman:
- A1: longziekten
- A2: orthopedie en vaatchirurgie
- B0: kinderafdeling en neonatologie
- B2: gynaecologie en verloskunde
- F2: kort verblijf
- ICU: intensive care
- N0: acute opname afdeling
- N2: maag,- darm,- en leverziekten, chirurgische specialismen
Kim Jansen-Oberink:
- A1: endocrinologie en nefrologie
- B1: oncologie en hematologie
- CCU: hartbewaking
- N0: acute opname afdeling
- N1: cardiologie en neurologie
Bezinnings- en gebedsruimtenEen aantal ruimten in het ziekenhuis is speciaal ingericht voor bezinning, stilte of rust. Deze ruimten zijn dag en nacht toegankelijk. U vindt deze ruimten op de begane grond voorbij het restaurant en de liften, looproute 124.
StiltecentrumIn het stiltecentrum ligt bezinnende lectuur en een intentieboek waarin u kunt opschrijven wat u bezighoudt. In het stiltecentrum is ook een gedenkschilderij voor overleden kinderen.
Mariakapel In de Mariakapel kunt u in alle rust zitten en er is gelegenheid om een kaarsje aan te steken.
Islamitische gebedsruimte (mesçit)Deze ruimte is ingericht voor de moslimpatiënten in ons ziekenhuis. In deze ruimte kunt u zich terugtrekken voor gebed. Ook zijn er sanitaire voorzieningen aanwezig om de rituele reiniging voorafgaand aan het gebed te verrichten.
ZondagsvieringenIedere zondag en op alle feestdagen is er een viering of bezinningsbijeenkomst in het auditorium van het ziekenhuis. Deze vieringen hebben een open karakter; iedere patiënt is welkom ongeacht geloofs- of levensovertuiging. Om recht te doen aan de verschillende achtergronden van patiënten is ervoor gekozen om de 1e en de 3e zondag van de maand de vieringen een RK-karakter te geven en de 2e en 4e zondag een protestants karakter. Met Kerst en Pasen zijn alle vieringen gezamenlijk. Eén keer in de twee maanden is er een meditatieve bezinningsbijeenkomst.
De vieringen en meditatieve bezinningsbijeenkomsten vinden plaats op zondag om 10.00 uur. Wanneer u deze wilt bijwonen, zijn er vrijwilligers die u met bed, rolstoel of lopend naar de kerkzaal willen begeleiden. U kunt dit op vrijdagmiddag bij hen opgeven, als zij u komen uitnodigen, en eventueel nadien bij de verpleging. Ook uw familieleden zijn van harte welkom.
De viering/meditatieve bezinningsbijeenkomst is via televisie te volgen op kanaal 31 en 32. In de kerkzaal is (infrarood) ringleiding aanwezig. Inlichtingen daarover krijgt u van de gastheer/gastvrouw.
Ziekenzalving, -zegen Als u het sacrament van de ziekenzalving wilt ontvangen, adviseren wij u om hiervoor contact op te nemen met uw eigen parochie. Indien dit niet mogelijk is, kunt u rechtstreeks of via de verpleging contact met ons opnemen om uw wensen te bespreken. Natuurlijk zijn wij ook beschikbaar om met u de ziekenzegen te vieren.
UitvaartenIn een aantal situaties kan er tijdens het contact met een geestelijk verzorger de wens ontstaan dat deze de uitvaartplechtigheid van uw dierbare of uzelf verzorgt. Als geestelijk verzorgers hebben wij hiertoe de mogelijkheid. Mocht deze wens bij u opkomen, schroomt u dan niet deze bespreekbaar te maken, zodat wij samen kunnen bekijken wat er mogelijk is.
Bereikbaarheid geestelijk verzorgersWij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op de volgende telefoonnummers:
(0314) 32 91 81 | Judith Goeman |
(0314) 32 91 82 | Kim Jansen-Oberink |
U kunt ons ook oproepen via de verpleging of telefooncentrale.