Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Vaatchirurgie

Onderzoek van de bloedvaten

Onderzoek van de bloedvaten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, één of meerdere onderzoeken van de bloedvaten aangevraagd. Soms kan het onderzoek direct plaatsvinden, maar meestal maakt de secretaresse een afspraak voor u. Het doel van een vaatonderzoek is het beoordelen van het functioneren van de bloedvaten. Op deze polikliniek werken vasculair diagnostisch laboranten. Zij zijn speciaal opgeleid om de bloedvaten van het menselijk lichaam te onderzoeken (vaatdiagnostiek).

Waar meldt u zich in het ziekenhuis
Meldt u zich bij de balie van de polikliniek Vaatchirurgie (souterrain, route 10). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Voorbereiding

Het onderzoek vereist geen speciale voorbereiding. U mag iemand meenemen naar het onderzoek.

Het onderzoek

Door middel van bloeddrukmetingen en duplexonderzoek kan een vernauwing, verstopping of verwijding van de bloedvaten worden opgespoord. Dit geeft op snelle en betrouwbare wijze inzicht in de mogelijke oorzaak van uw klachten. De onderzoeken zijn niet pijnlijk en er komen geen naalden aan te pas. De vasculair diagnostisch laborant haalt u op uit de wachtruimte. Tijdens het onderzoek ligt of zit u op een onderzoektafel.

De bloeddrukmeting

Door middel van bloeddrukmetingen kan een beperking van de bloedtoevoer naar de ledematen worden vastgesteld. Hiervoor is het nodig om op meerdere plaatsen de bloeddruk te meten. Bij beenklachten bijvoorbeeld, legt de laborant net boven de enkels een bloeddrukband aan. Tegelijkertijd wordt automatisch de bloeddruk aan de arm gemeten.

Na de bloeddrukmetingen wordt soms een aanvullende looptest gedaan om de oorzaak en de mate van de klacht te bepalen. U loopt maximaal 5 minuten met een snelheid van 3 km per uur op een loopband. Tijdens het lopen is het belangrijk dat u aangeeft waar en wanneer u pijn voelt en of de pijn verandert. Hierna worden nog een keer de bloeddrukken gemeten.

Tijdsduur van:

Het duplexonderzoek

Het doel van het duplexonderzoek is het vaststellen van de plaats en de aard van de afwijking in de bloedvaten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een duplexapparaat.

Een duplexapparaat combineert de techniek van echografie en Doppler:De vasculair diagnostisch laborant brengt een gel op waterbasis aan op het te onderzoeken lichaamsdeel. Vervolgens zet hij/zij een transducer (meetapparaatje) op uw huid. Deze transducer maakt de bloedvaten zichtbaar op een beeldscherm. De laborant kan nu de bloedvaten onderzoeken.

Tijdsduur van de meest voorkomende duplexonderzoeken:

Nazorg

Het is niet nodig om speciale vervoersmaatregelen te nemen. U mag na het onderzoek zelf autorijden.

De uitslag van het onderzoek

De vasculair diagnostisch laborant legt de bevindingen van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist.

Bij verhindering

Wij verzoeken u zo spoedig mogelijk telefonisch contact met ons op te nemen als u verhinderd bent voor het vaatonderzoek. Telefoonnummer secretariaat: (0314) 32 99 88.

Vragen

Als u nog vragen heeft, stel ze dan tijdens uw afspraak van het onderzoek.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 75-nov 23