Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Wegspuiten van spataderen

Wegspuiten van spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. Een van de manieren is het laten wegspuiten van spataderen (sclerocompressietherapie). Deze behandeling is over het algemeen geschikt voor kleine en middelgrote spataderen. Bij verdenking op grote spataderen vraagt de dermatoloog voor het bepalen van de beste behandelmethode eerst een duplexonderzoek aan. Het wegspuiten van spataderen kan ook plaatsvinden als nabehandeling van eventuele andere spataderbehandelingen.

Wat zijn spataderen

Aderen voeren het bloed terug naar het hart. In het been zitten verschillende soorten aderen. Aan de binnenkant van het bovenbeen en in de kuit bevinden zich oppervlakkige stamaderen. Dit zijn grote rechte bloedvaten. Diep in de spieren lopen diepe aderen, die het grootste deel van het bloed terugvoeren. Tussen de oppervlakkige en diepe aderen bevinden zich verbindingsaderen. Daarnaast zijn er vele kleine zijtakken van oppervlakkige aderen, die meestal kronkelig verlopen.

Tijdens het lopen knijpt de kuitspier de aderen leeg. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed richting het hart wordt gedrukt. Wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed uit de benen niet goed worden weggepompt en zetten de aderen uit. In de oppervlakkige aderen leidt dat tot spataderen.


Iedereen kan spataderen krijgen. De voornaamste oorzaken zijn erfelijke aanleg, zwangerschap, veel staan of zitten, overgewicht en ouderdom (verzwakking van de aderwand).

Waarom behandelen
Veel mensen vinden spataderen niet mooi. Spataderen kunnen ook klachten veroorzaken zoals een moe, zwaar gevoel in de benen, vooral na lang staan. Ook kunnen door de verhoogde druk in de aderen huidafwijkingen ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de beschadigde kleppen kan dit op den duur leiden tot het ontstaan van een open been.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de behandeling is het volgende van belang:

Wegspuiten van spataderen
De dermatoloog tekent de spatader af terwijl u staat. Vervolgens gaat u liggen. Met een heel dun naaldje wordt een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol®) in de spatader gespoten. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waardoor de spatader dicht gaat zitten. Vaak zijn meerdere prikjes nodig om de spatader te behandelen. De vele andere aderen in het been nemen de taak van de weggespoten ader over.

Na het inspuiten worden er pleisters en/of wattenrolletjes op de behandelde plaatsen geplakt. Daaroverheen komt de steunkous. Door de druk van de kous drukken de wanden van de spataderen tegen elkaar en kan het geneesmiddel goed zijn werk doen.
De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.
Na de behandeling
Na de behandeling dient u nog 15 minuten plaats te nemen in de wachtkamer. In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden. Als u zich goed voelt, kunt u na 15 minuten naar huis. U mag zelf autorijden.
Herhaling van de behandeling
Beide benen kunnen tegelijk behandeld worden. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de spataderen kunnen meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Bij het eerste bezoek wordt een inschatting gemaakt hoeveel behandelingen nodig zullen zijn.

Weer thuis
Steunkous
De eerste twee dagen draagt u de steunkous dag en nacht. Na deze twee dagen verwijdert u de pleisters en/of wattenrolletjes. U hoeft nu de kous alleen overdag te dragen. Hoe lang u de kous overdag moet dragen hangt af van de grootte van de spataderen. U krijgt na de behandeling een folder mee waarin deze informatie staat vermeld.
De steunkous kunt u gewoon wassen. Doet u de steunkous niet in de droger.
Bewegen
Het is belangrijk dat u na de behandeling in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden. De eerste week mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Ga de eerste zes weken niet met uw benen in de zon of onder de zonnebank.

Controle
Bij een eenmalige behandeling vindt na ongeveer tien weken een telefonische controle of een controleafspraak op de polikliniek Dermatologie plaats.
Bijwerkingen en complicaties na de behandeling
Het wegspuiten van spataderen kan bijwerkingen en complicaties geven. Deze zijn meestal onschuldig en gaan meestal ook weer over. De meest voorkomende zijn:



Resultaat
Na 6 weken is de spatader nauwelijks meer zichtbaar. Er kan op dat moment nog wel verharding en verkleuring aanwezig zijn. In de meeste gevallen verbetert de spatader 50 tot 70 procent na de behandeling.

Vergoeding
Uw zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling niet. Voor actuele tarieven verwijzen we u naar het Kenniscentrum Dermatologie: https://dermatologie.slingeland.nl.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Meer informatie over de omgang met uw gegevens en andere rechten en plichten, kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. De folder kunt u ook lezen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.



Foldernummer: 1675-jun-23