Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Wegspuiten van spataderen

Wegspuiten van spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. Een van de manieren is het laten wegspuiten van spataderen (sclerocompressietherapie). Deze behandeling is over het algemeen geschikt voor kleine en middelgrote spataderen. Bij verdenking op grote spataderen vraagt de dermatoloog voor het bepalen van de beste behandelmethode eerst een duplexonderzoek aan. Het wegspuiten van spataderen kan ook plaatsvinden als nabehandeling van eventuele andere spataderbehandelingen.

Wat zijn spataderen

Aderen voeren het bloed terug naar het hart. In het been zitten verschillende soorten aderen. Aan de binnenkant van het bovenbeen en in de kuit bevinden zich oppervlakkige stamaderen. Dit zijn grote rechte bloedvaten. Diep in de spieren lopen diepe aderen, die het grootste deel van het bloed terugvoeren. Tussen de oppervlakkige en diepe aderen bevinden zich verbindingsaderen. Daarnaast zijn er vele kleine zijtakken van oppervlakkige aderen, die meestal kronkelig verlopen.

Tijdens het lopen knijpt de kuitspier de aderen leeg. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed richting het hart wordt gedrukt. Wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed uit de benen niet goed worden weggepompt en zetten de aderen uit. In de oppervlakkige aderen leidt dat tot spataderen.


Iedereen kan spataderen krijgen. De voornaamste oorzaken zijn erfelijke aanleg, zwangerschap, veel staan of zitten, overgewicht en ouderdom (verzwakking van de aderwand).

Waarom behandelen

Veel mensen vinden spataderen niet mooi. Spataderen kunnen ook klachten veroorzaken zoals een moe, zwaar gevoel in de benen, vooral na lang staan. Ook kunnen door de verhoogde druk in de aderen huidafwijkingen ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de beschadigde kleppen kan dit op den duur leiden tot het ontstaan van een open been.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de behandeling is het volgende van belang:

Wegspuiten van spataderen

De dermatoloog tekent de spatader af terwijl u staat. Vervolgens gaat u liggen. Met een heel dun naaldje wordt een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol®) in de spatader gespoten. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waardoor de spatader dicht gaat zitten. Vaak zijn meerdere prikjes nodig om de spatader te behandelen. De vele andere aderen in het been nemen de taak van de weggespoten ader over.

Na het inspuiten worden er pleisters en/of wattenrolletjes op de behandelde plaatsen geplakt. Daaroverheen komt de steunkous. Door de druk van de kous drukken de wanden van de spataderen tegen elkaar en kan het geneesmiddel goed zijn werk doen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling dient u nog 15 minuten plaats te nemen in de wachtkamer. In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden. Als u zich goed voelt, kunt u na 15 minuten naar huis. U mag zelf autorijden.

Herhaling van de behandeling

Beide benen kunnen tegelijk behandeld worden. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de spataderen kunnen meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Bij het eerste bezoek wordt een inschatting gemaakt hoeveel behandelingen nodig zullen zijn.

Weer thuis


Steunkous

De eerste twee dagen draagt u de steunkous dag en nacht. Na deze twee dagen verwijdert u de pleisters en/of wattenrolletjes. U hoeft nu de kous alleen overdag te dragen. Hoe lang u de kous overdag moet dragen hangt af van de grootte van de spataderen. U krijgt na de behandeling een folder mee waarin deze informatie staat vermeld.
De steunkous kunt u gewoon wassen. Doet u de steunkous niet in de droger.

Bewegen

Het is belangrijk dat u na de behandeling in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden. De eerste week mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Ga de eerste zes weken niet met uw benen in de zon of onder de zonnebank.

Controle

Bij een eenmalige behandeling vindt na ongeveer tien weken een telefonische controle of een controleafspraak op de polikliniek Dermatologie plaats.

Bijwerkingen en complicaties na de behandeling

Het wegspuiten van spataderen kan bijwerkingen en complicaties geven. Deze zijn meestal onschuldig en gaan meestal ook weer over. De meest voorkomende zijn:

Pijn

Door de injectievloeistof kunt u de eerste dagen pijn in het been krijgen. U kunt zo nodig de eerste drie dagen na de behandeling driemaal daags 2 tabletten paracetamol nemen. Eventueel kunt u koelen met een kompres.

Verkleuring

Er kunnen plaatselijk gevoelige zwellingen optreden die soms een paarse of bruine verkleuring van de huid geven. Dit zijn ophopingen van oud bloed in de weggespoten spataderen. Meestal verdwijnt deze verkleuring binnen enkele maanden, afhankelijk van uw huidskleur. Soms blijft de verkleuring bestaan.

Stolsels

In de behandelde ader kan een stolsel ontstaan. Deze stolsel zijn te voelen als (pijnlijke) knobbeltjes. Kleine stolsels lossen vanzelf op. Grotere stolsels kunnen eventueel tijdens een vervolgafspraak middels een prikje worden verwijderd. Indien u last heeft van de grote stolsels, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Wondjes

De injectievloeistof kan naast het bloedvat terechtkomen. Als dit gebeurt kan de huid stuk gaan. De huid geneest meestal vanzelf. Zo nodig zal de dermatoloog dit behandelen.

Allergische reactie

Minder dan 1 op de 100.000 mensen is allergisch voor de ingespoten vloeistof. Deze allergische reactie treedt altijd binnen 30 minuten na het inspuiten op. Daarom blijft u na de behandeling nog even in de wachtruimte.

Trombose

Zeer zelden ontstaat er een stolsel in de hoofdader diep in het been (trombose). Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Soms worden mensen ook kortademig of krijgen koorts. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met de Spoedeisende Hulp van het Slingeland ziekenhuis, telefoonnummer (0314) 32 95 37. U kunt de kans op trombose verkleinen door regelmatig matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen.

Resultaat

Na 6 weken is de spatader nauwelijks meer zichtbaar. Er kan op dat moment nog wel verharding en verkleuring aanwezig zijn. In de meeste gevallen verbetert de spatader 50 tot 70 procent na de behandeling.

Vergoeding

Uw zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling niet. Voor actuele tarieven verwijzen we u naar het Kenniscentrum Dermatologie: https://dermatologie.slingeland.nl.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1675-jan-24