Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Vaatchirurgie

Laserbehandeling bij spataderen

Laserbehandeling bij spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te behandelen. Een van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten verwijderen van spataderen met behulp van laser. De vaatchirurg heeft met u besproken dat een laserbehandeling op dit moment de beste behandeling voor u is.

Wat zijn spataderen

Aderen voeren het bloed terug naar het hart. In het been zitten verschillende soorten aderen. Aan de binnenkant van het been en in de kuit bevinden zich oppervlakkige stamaderen. Dit zijn grote rechte bloedvaten. Diep in de spieren lopen diepe aderen. Tussen de oppervlakkige en de diepe aderen bevinden zich verbindingsaderen. Daarnaast zijn er vele kleine oppervlakkige zijtakken van aderen, die meestal kronkelig verlopen.

Tijdens het lopen knijpt de kuitspier de aderen leeg. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed door de kuitspier richting het hart wordt gedrukt. Wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed uit de benen niet goed worden weggepompt en zetten de aderen uit. In de oppervlakkige aderen leidt dat tot spataderen.

Iedereen kan spataderen krijgen. De voornaamste oorzaken zijn erfelijke aanleg, zwangerschap, veel staan of zitten, overgewicht en ouderdom (verzwakking van de aderwand).

Waarom behandelen

Veel mensen vinden spataderen niet mooi. Spataderen kunnen ook klachten veroorzaken zoals een moe, zwaar gevoel in de benen vooral na lang staan. Ook kan door de verhoogde druk in de aderen een huidbeschadiging en verkleuring ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de beschadigde kleppen kan dit op den duur leiden tot het ontstaan van een open been.

Voorbereidingen op de laserbehandeling


Insmeren van de benen

Smeer uw benen voor de behandeling niet in met bodylotion.

Steunkous meenemen

U heeft voor de laserbehandeling een steunkous aangemeten gekregen. Zou u de steunkous thuis willen passen, dit om te voorkomen dat de kous niet goed past. Mocht dit zo zijn neemt u dan contact op met poli chirurgie. Deze lange steunkous tot aan de lies, dient u mee te nemen naar het ziekenhuis.

Autorijden

Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis, die u weer naar huis kan begeleiden.

Waar en wanneer meldt u zich

U neemt op het afgesproken tijdstip plaats in de wachtruimte van de Poliklinische Operatiekamer (POK) (souterrain, route 22). U hoeft zich niet te melden. De doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en neemt u mee naar de behandelruimte.

In de behandelruimte trekt u uw onderkleding uit. U kunt uw ondergoed aanhouden.

De laserbehandeling

Bij de laserbehandeling wordt het bloedvat (de stamader) er niet uitgehaald maar opzettelijk beschadigd. Met behulp van echografie tekent de vaatlaborant de te behandelen ader af op het been. Net onder de knie krijgt u een prikje voor de plaatselijke verdoving en wordt de ader aangeprikt met een naald. De vaatchirurg brengt een laserdraad in tot net onder de lies. Dit voelt u nauwelijks. Hierna krijgt u over het te behandelen deel van uw been ongeveer 10 verdovende prikjes. Het aantal prikjes is afhankelijk van de lengte van het te behandelen gebied. Deze prikjes zorgen voor verdoving, koeling van de laserdraad en een goede druk rondom de ader. In totaal spuit de vaatchirurg bijna 0,25 liter vloeistof rond de ader.

Door de warmte van de laser wordt het bloedvat opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Daarna verandert het bloedvat in littekenweefsel. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat op, zodat het bloed richting het hart kan blijven stromen.



De laserbehandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Aan het eind van de behandeling krijgt u een steunkous aan en krijgt u uitleg over de adviezen voor na de behandeling.

Vervolgens gaat u naar de nazorgkamer en mag u wat drinken. Daarna gaat u gedurende 15 minuten wandelen in de gang.

Nadien neemt u plaatst in de wachtruimte. De doktersassistente haalt u op voor de nacontrole, waar u eventueel nog vragen kunt stellen. Als er geen bijzonderheden zijn, mag u naar huis.

Resultaat

De stamader verandert in een litteken. Hierdoor gaat de druk van de verwijde zijtakken af (de spataderen). In de loop van enkele maanden zijn de spataderen nauwelijks meer te zien.

Bijwerkingen na de behandeling

Na de behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

Gezwollen been

Uw been kan door de vloeistof opzwellen. Dit verdwijnt vanzelf.

Vocht uit prikgaatjes

Er kan vocht uit de prikgaatjes van de verdoving komen. Dit komt doordat de verdoving op meerdere plekken in het been is geplaatst en de vloeistof weer terug kan lopen. Dit is zichtbaar door de vochtplekken in de kous.

Verkleuring gelaserde ader

Na de behandeling voelt de gelaserde ader vaak aan als een harde streng in het been. Daarbij kan er ook een rood-blauwe verkleuring zichtbaar zijn. Deze verschijnselen verdwijnen de eerste maanden na de behandeling vanzelf.

Bloeduitstortingen

Op sommige plaatsen op uw been kunnen bloeduitstortingen ontstaan door de verdovingsprikken. De bloeduitstortingen verdwijnen meestal vanzelf.

Adviezen na een laserbehandeling


Steunkous

De eerste 3 dagen draagt u gedurende dag en nacht een steunkous. Daarna draagt u de steunkous naar eigen inzicht. Meestal verdwijnen de klachten na een week. De steunkous kan tot die tijd verlichting geven. Voorkom dat de kous nat wordt. U kunt de steunkous gewoon wassen, maar mag niet in de droger.

Pijnstilling

2 tot 3 dagen na de behandeling kunt u pijn voelen. Dit komt door het verlittekenen van het bloedvat. Als u pijn voelt, is het belangrijk dat u blijft lopen. U mag 4 x per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen bij pijn. Doe dit minimaal 3 dagen om een spiegel op te bouwen.

Beweging

Het is belangrijk dat u na de behandeling niet gaat rusten, maar juist in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. De eerste 3 dagen 30 minuten per dag is daarbij het advies. Intensief sporten wordt in de eerste week na de behandeling afgeraden. Daarnaast adviseren wij om niet te lang stil te staan.

Benen niet over elkaar

Ga zo min mogelijk met uw benen over elkaar zitten.

Benen hoog leggen

Als u lang zit of vocht vasthoudt, raden wij u aan uw benen hoog te leggen. ‘s nachts kunt u uw benen hoog leggen door een kussen onder het voeteneind van uw matras te leggen.

Werken

U kunt uw werkzaamheden weer oppakken als de pijnklachten het toelaten. Dit kan na een aantal dagen.

Gewicht

Spataderen verergeren sneller bij mensen met overgewicht. Houd daarom uw gewicht in de gaten en probeer zo nodig af te vallen.

Controle

Na 10 weken wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist.

Complicaties

Na de behandeling, kunnen de volgende complicaties optreden (de kans op het krijgen hiervan is zeer klein, minder dan 1%):Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met:Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Vragen

Heeft u nog vragen over de behandeling, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Vaatchirurgie, telefoonnummer (0314) 32 99 88.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1673-dec 23