Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Chirurgie
Vaatchirurgie

Laserbehandeling bij spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te behandelen. Een van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten verwijderen van spataderen met behulp van laser. De vaatchirurg heeft met u besproken dat een laserbehandeling op dit moment de beste behandeling voor u is.

Wat zijn spataderen
Aderen voeren het bloed terug naar het hart. In het been zitten verschillende soorten aderen. Aan de binnenkant van het been en in de kuit bevinden zich oppervlakkige stamaderen. Dit zijn grote rechte bloedvaten. Diep in de spieren lopen diepe aderen. Tussen de oppervlakkige en de diepe aderen bevinden zich verbindingsaderen. Daarnaast zijn er vele kleine oppervlakkige zijtakken van aderen, die meestal kronkelig verlopen.

Tijdens het lopen knijpt de kuitspier de aderen leeg. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed door de kuitspier richting het hart wordt gedrukt. Wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed uit de benen niet goed worden weggepompt en zetten de aderen uit. In de oppervlakkige aderen leidt dat tot spataderen.

Iedereen kan spataderen krijgen. De voornaamste oorzaken zijn erfelijke aanleg, zwangerschap, veel staan of zitten, overgewicht en ouderdom (verzwakking van de aderwand).

Waarom behandelen

Veel mensen vinden spataderen niet mooi. Spataderen kunnen ook klachten veroorzaken zoals een moe, zwaar gevoel in de benen vooral na lang staan. Ook kan door de verhoogde druk in de aderen een huidbeschadiging en verkleuring ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de beschadigde kleppen kan dit op den duur leiden tot het ontstaan van een open been.

Voorbereidingen op de laserbehandeling

Insmeren van de benen
Smeer uw benen voor de behandeling niet in met bodylotion.

Steunkous meenemen
U heeft voor de laserbehandeling een steunkous aangemeten gekregen. Zou u de steunkous thuis willen passen, dit om te voorkomen dat de kous niet goed past. Mocht dit zo zijn neemt u dan contact op met poli chirurgie. Deze lange steunkous tot aan de lies, dient u mee te nemen naar het ziekenhuis.

Autorijden
Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis, die u weer naar huis kan begeleiden.

Waar en wanneer meldt u zich
U neemt op het afgesproken tijdstip plaats in de wachtruimte van de Poliklinische Operatiekamer (POK) (souterrain, route 22). U hoeft zich niet te melden. De doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en neemt u mee naar de behandelruimte.

In de behandelruimte trekt u uw onderkleding uit. U kunt uw ondergoed aanhouden.

De laserbehandeling
Bij de laserbehandeling wordt het bloedvat (de stamader) er niet uitgehaald maar opzettelijk beschadigd. Met behulp van echografie tekent de vaatlaborant de te behandelen ader af op het been. Net onder de knie krijgt u een prikje voor de plaatselijke verdoving en wordt de ader aangeprikt met een naald. De vaatchirurg brengt een laserdraad in tot net onder de lies. Dit voelt u nauwelijks. Hierna krijgt u over het te behandelen deel van uw been ongeveer 10 verdovende prikjes. Het aantal prikjes is afhankelijk van de lengte van het te behandelen gebied. Deze prikjes zorgen voor verdoving, koeling van de laserdraad en een goede druk rondom de ader. In totaal spuit de vaatchirurg bijna 0,25 liter vloeistof rond de ader.

Door de warmte van de laser wordt het bloedvat opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Daarna verandert het bloedvat in littekenweefsel. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat op, zodat het bloed richting het hart kan blijven stromen.De laserbehandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Aan het eind van de behandeling krijgt u een steunkous aan. U gaat vervolgens naar de nazorgkamer. Hier kunt u vragen stellen, krijgt u uitleg over de adviezen na een laserbehandeling en krijgt u drinken aangeboden.

Samen met degene die met u is meegekomen, loopt u naar de apotheek voor het ophalen van de pijnmedicatie. Bij terugkomst neemt u plaats in de wachtruimte en belt u de doktersassistente. Zij zal de nacontrole doen. Daarna mag u naar huis.

Resultaat
De stamader verandert in een litteken. Hierdoor gaat de druk van de verwijde zijtakken af (de spataderen). In de loop van enkele maanden zijn de spataderen nauwelijks meer te zien.

Bijwerkingen na de behandeling
Na de behandeling is uw been wat gezwollen door de ingespoten vloeistof. Dit verdwijnt vanzelf. Soms komt er wat vocht uit de prikgaatjes. Dat is niet erg. Vaak voelt de gelaserde ader aan als een harde streng in het been. Soms is deze streng door de huid heen te zien als een rood-blauwe verkleuring. Deze verschijnselen verdwijnen de eerste maanden vanzelf.

Op sommige plaatsen op uw been kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Dit komt door de verdovingsprikken. De bloeduitstortingen verdwijnen meestal vanzelf weer.

Adviezen na een laserbehandeling
Om tot een goed resultaat te komen na de behandeling, is het van belang dat u de volgende adviezen nauwkeurig opvolgt:U kunt de steunkous gewoon wassen. Doe de steunkous niet in de droger.

Controle
Na 10 weken wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist.

Complicaties
Na de behandeling, kunnen de volgende complicaties optreden (de kans op het krijgen hiervan is zeer klein, minder dan 1%):Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met:
Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Vragen
Heeft u nog vragen over de behandeling, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Vaatchirurgie, telefoonnummer (0314) 32 99 88.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 1673-mei 22