Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Ergotherapie

Apraxie

Apraxie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Deze folder geeft globale informatie over apraxie en is bedoeld als eerste informatie over apraxie in het ziekenhuis voor de CVA-patiënt en de direct betrokkenen (partner/naaste).

Wat is apraxie
Door een beroerte/CVA (Cerebro Vasculair Accident) kan apraxie optreden. Dit is een stoornis die problemen geeft met het uitvoeren van handelingen die iemand voorheen goed kon uitvoeren. Bijvoorbeeld koffie zetten of aankleden.

Dit geeft problemen omdat diegene:De problemen in het handelen doen zich niet altijd voor. Dit is onder andere afhankelijk van een aantal voorwaarden, zoals bekendheid met de activiteit en de situatie waarin de activiteit wordt uitgevoerd.

Na een CVA kunnen naast apraxie ook andere stoornissen optreden, zoals:Deze stoornissen staan los van de problemen die optreden bij apraxie.

Voor meer informatie over de verschijnselen na een CVA verwijzen wij u naar de folder 'Na een beroerte', uitgegeven door de Nederlandse Hartstichting. Deze folder is te downloaden van de website www.hartstichting.nl, verkrijgbaar bij de verpleegkundige of in het folderrek links naast het bezoekersrestaurant.

Verschijnselen van apraxie
Apraxie kan zich op vele manieren uiten:

Adviezen voor de partner/naaste van een CVA-patiënt met apraxie

Ondersteunen bij dagelijkse activiteiten
Als uw partner/naaste apraxie heeft en u wilt hem/haar ondersteunen bij het uitvoeren van een activiteit, zijn er een aantal voorwaarden van belang. Hiermee kunt u rekening houden als u samen een activiteit gaat uitvoeren.

Uw partner/naaste dient:Daarnaast moet de omgeving overzichtelijk en logisch ingedeeld zijn.

Manieren om te ondersteunen
Wat patiënten met een apraxie kan helpen, is dat de voorwerpen die nodig zijn worden klaargelegd, eventueel in de juiste volgorde. Daarnaast kunt u voorwerpen aangeven of per stap aangeven wat er gedaan moet worden.

Ergotherapie
De ergotherapeut kan helpen bij het zoeken naar oplossingen om activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen uitvoeren. De ergotherapeut brengt het leerproces op gang en begeleidt het op maat. Er wordt aanspraak gemaakt op de nog wel aanwezige leer- en handelingsmogelijkheden. Dit om de dagelijkse activiteiten, eventueel op een andere manier, weer uit te kunnen voeren. Soms lukt het niet om tot het niveau van geheel zelfstandig handelen te komen en zal hierbij hulp nodig zijn van de omgeving. De ergotherapeut adviseert dan de direct betrokkene(n) over de manier waarop ze kunnen ondersteunen. De ergotherapeut komt bij u thuis.

Een ergotherapeut bij u in de buurt kunt u vinden op www.ergotherapie.nl.

Adressen
Hersenstichting Nederland
(070) 360 48 16
www.hersenstichting.nl

Ergotherapie Nederland
(030) 262 83 56
www.ergotherapie.nl

Nederlandse Hartstichting Infolijn
0900-3000300
www.hartstichting.nl

De Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder
(088) 383 83 00
www.cva-vereniging.nl

Harteraad
(088) 111 16 00
www.harteraad.nl


Geraadpleegde bronnen


Foldernummer: 1669-mei 23