Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Urologie

Stomaconsulent

Stomaconsulent

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In deze folder vindt u informatie over de stomaconsulent. U leest in deze folder wat de stomaconsulent voor u kan betekenen.

Stoma

Het woord 'stoma' is afkomstig uit het Grieks. In het Grieks betekent stoma 'mond' of 'opening'. Als u een stoma heeft, dan heeft u een kunstmatige opening/uitgang in de buikwand. Via deze opening verlaat urine of ontlasting het lichaam. De urine of ontlasting wordt opgevangen in een opvangsysteem.

Een stoma kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. We kennen drie soorten stoma's:

Wat doet de stomaconsulent

Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven. De stomaconsulent is er zowel voor patiënten die nog een stoma-operatie krijgen, als voor bestaande stomadragers. De stomaconsulent begeleidt u in de periode voorafgaand aan de operatie én in de periode na de operatie. Wanneer u stomadrager bent, kunt u bij de stomaconsulent terecht voor vragen en/of problemen die te maken hebben met uw stoma.

Naast de bezoeken aan de specialist, heeft u op verschillende momenten contact met de stomaconsulent. De stomaconsulent is er voor het geven van informatie, begeleiding en advies.

Informatie

De stomaconsulent informeert u over wat het krijgen van een stoma kan betekenen voor uw dagelijks leven. Daarnaast geeft de stomaconsulent uitleg over stomamaterialen, voeding en de verzorging van de stoma. Ook onderwerpen als sporten met een stoma, op vakantie gaan en seksualiteit kunnen aan bod komen. U kunt al uw vragen die te maken hebben met het stoma, stellen aan de stomaconsulent.

Begeleiding

De stomaconsulent maakt dingen bespreekbaar. Ze helpt u omgaan met eventuele onzekerheden en staat u bij. Misschien denkt u niet meer optimaal te kunnen functioneren met een stoma of bent u bang voor reacties van anderen. De consulent bespreekt vragen met u zoals: 'Wat betekent het krijgen van een stoma voor u?' en 'Hoe gaat u om met de veranderingen die dit met zich meebrengt?'.

Advies

De stomaconsulent adviseert u bij het kiezen van het stomamateriaal dat bij u past. Ook worden meerdere mogelijkheden van materialen met u besproken. Daarbij vertelt de stomaconsulent u ook over vergoedingen en hoe u het materiaal kunt bestellen.

Uw eerste afspraak

Ongeveer 7 tot 10 dagen vóór de operatie heeft u uw eerste afspraak bij de stomaconsulent. Leest u vooraf de informatieboekjes door die u op de poli van de chirurg heeft gekregen. Tijdens dit gesprek kunt u dan aangeven welke onderwerpen u eventueel aan bod wilt laten komen. Verder vertelt de stomaconsulent wat ze voor u kan betekenen. Daarnaast geeft ze uitleg over de verschillende soorten stoma's en de operatie. Samen met de stomaconsulent bekijkt u afbeeldingen van een stoma. U krijgt stomamateriaal te zien en de stomaconsulent legt uit wat de verschillen zijn. Ook komt de verzorging van de stoma en de huid eromheen aan bod.

Vervolgens bekijkt de stomaconsulent samen met u wat de beste plek is voor het aanleggen van de stoma. Hierbij wordt rekening gehouden met uw kleding, beroep, geloof, lichaamsbouw en eventuele oneffenheden op uw buik. Als de plek van de stoma bepaald is, markeert de stomaconsulent dit met een stift op uw buik.

Na afloop van het gesprek krijgt u informatiemateriaal en stomamateriaal mee naar huis. U kunt dit thuis op uw gemak bekijken en er alvast mee oefenen.

Wij adviseren u om iemand mee te nemen naar dit eerste gesprek. Hij/zij is dan ook goed op de hoogte van wat u en uw omgeving te wachten staat. In totaal duurt deze afspraak ongeveer 2 uur.

Tijdens uw ziekenhuisopname

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis komt de stomaconsulent minimaal twee keer bij u langs. De stomaconsulent bespreekt met u hoe het met u gaat, of u problemen ervaart en of u vragen heeft. Eventueel adviseert ze in de materiaalkeuze en/of andere vragen of problemen met betrekking tot de stomazorg.. De afdelingsverpleegkundige instrueert u bij het aanleren van de stomazorg. Op de afdeling wordt de stomazorg twee keer per dag geoefend volgens een stappenplan. Dor de frequentie van het oefenen werkt u er naar toe zo zelfstandig mogelijk met ontslag te gaan.

Controleafspraak

Ongeveer twee weken na uw operatie heeft u een controleafspraak bij de stomaconsulent. De datum van deze afspraak staat op uw afsprakenkaartje als u naar huis gaat.

Tijdens de controleafspraak bespreekt de stomaconsulent met u hoe de afgelopen periode is verlopen. Hoe heeft u alles ervaren? Hoe gaat het thuis met u? Hoe voelt u zich mentaal en fysiek? Kunt u goed met het stomamateriaal omgaan? Verder bekijkt ze de stoma, de conditie van de huid, de malgrootte en de hechtingen. Zo nodig past ze het stomamateriaal aan.

Weer thuis

Als u thuis bent en u heeft een vraag of probleem met betrekking tot uw stoma, neemt u dan contact op met de stomaconsulent. Indien nodig wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Contact

U kunt de stomaconsulent op werkdagen bereiken via telefoonnummer (0314) 32 99 88. U krijgt de secretaresse van polikliniek Chirurgie dan aan de telefoon. Indien mogelijk verbindt zij u meteen door met de stomaconsulent. Belt u bij voorkeur tussen 10.00 en 10.30 uur, dan heeft de stomaconsulent telefonisch spreekuur. Wanneer de stomaconsulent niet direct beschikbaar is, noteert de secretaresse uw gegevens in de agenda van de stomaconsulent. De consulent belt u diezelfde dag terug. Eventueel kunt u ook een e-mailbericht sturen: stomacare@slingeland.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende soorten stoma's, de voorbereiding op de operatie en hoe om te gaan met een stoma, vindt u op de website van het Slingeland Ziekenhuis: www.slingeland.nl (in zoekvenster 'stomazorg' invoeren).

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1665-nov 23