AlgemeenU heeft een kleine plastisch chirurgische ingreep ondergaan en u mag weer naar huis. In deze folder vindt u belangrijke informatie voor na uw ingreep.
Algemene leefregels
ActiviteitenEen chirurgische ingreep kan invloed hebben op uw lichamelijke conditie. Wij adviseren u om voldoende rust en tijd te nemen om te herstellen.
RokenRoken is niet goed voor de genezing van de wond. Indien u rookt, adviseren wij u om vanaf twee weken vóór de ingreep tot drie weken ná de ingreep niet te roken.
HechtingenU dient de aangebrachte hechtstrips te laten zitten tot de controleafspraak bij de plastisch chirurg of verpleegkundige op de polikliniek.
MedicijnenGebruik bij pijnklachten bij voorkeur Paracetamol (4 x daags 1 of 2 tabletten van 500 mg). Gebruik geen ontstekingsremmende middelen zoals Brufen, Ibuprofen of Naprosyne. Dit vergroot de kans op een nabloeding.
Zon/zonnebankWij raden u af om te zonnebaden of onder de zonnebank te gaan zolang het litteken nog rood is.
Make-upTot een week na het verwijderen van de hechtingen mag u geen make-up gebruiken in het gebied van de wond.
Speciale instructiesVoor een goede genezing van de wond, adviseren wij u het volgende:
- Voorkom bloeddrukpieken. Dit houdt in dat u geen inspanning mag verrichten, zoals tillen, fietsen en sporten, gedurende ...... week/weken.
- Koel het wondgebied gedurende ...... uren/dagen/weken om nabloeding, zwelling en pijnklachten te voorkomen. Plaats het koelelement nooit direct op de huid.
- Het wondgebied mag niet nat worden gedurende de eerste 5 tot 7 dagen.
- Het wondgebied mag niet nat worden tot het verwijderen van de hechtingen.
- Na ...... dagen mag u het wondverband verwijderen.
- Beweeg uw hand goed. Als het verband er af is, vingers helemaal buigen en helemaal strekken. Aantal keren per dag is voldoende.
- Drukpakketje na .................. dagen verwijderen, hechtpleisters laten zitten.
- Anders..............................................................................
ControleafspraakTijdens de controleafspraak verwijdert de arts of verpleegkundige de hechtingen en wordt de wond gecontroleerd. Ook bespreekt de arts of verpleegkundige eventueel de uitslag van weefselonderzoek. De secretaresse maakt deze controleafspraak voor u. Uw controleafspraak is ............. dagen/weken na de ingreep. De exacte datum staat op uw afsprakenkaartje. De duur van deze controleafspraak betreft:
Na uw laatste afspraakAls uw litteken pijnlijk, rood of dikker wordt, geneest het misschien niet goed. Indien u geen afspraken meer heeft op de polikliniek Plastische Chirurgie, kunt u het beste een nieuwe afspraak maken. De plastisch chirurg kijkt dan wat er gedaan moet worden om de genezing van het litteken te bevorderen. Maakt u ook gerust een nieuwe afspraak op de polikliniek als u andere klachten heeft, waarvan u vermoedt dat ze het gevolg zijn van de ingreep.
ComplicatiesWanneer zich infectieverschijnselen voordoen zoals koorts, maar ook bij warmte, zwelling, pijn en/of roodheid van het wondgebied, dient u tijdens kantooruren contact op te nemen met de polikliniek Plastische Chirurgie op telefoonnummer (0314) 32 99 44. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met uw eigen huisartsenpost. De dienstdoende huisarts zal dan gaan overleggen met de dienstdoende plastisch chirurg. (Patiënten die aangesloten zijn bij de Huisartsenpost Oude IJssel in Doetinchem kunnen bellen naar: (085) 48 53 444).
Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.
Uw mening teltHet is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op verpleegafdelingen en poliklinieken. Op de website www.slingeland.nl kunt u een
digitaal suggestieformulier invullen (ga naar Patiënt > Praktische zaken > Klacht of suggestie).
Wanneer u een klacht heeft, kunt u de folder '
Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op verpleegafdelingen en poliklinieken. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.