Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie
Verloskunde
Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk in een goede lichamelijke conditie te komen heeft de fysiotherapeut in deze folder een oefenschema voor u opgesteld.

Algemene aandachtspunten

Buikademhaling
Het is belangrijk dat u rustig via de buik kunt en durft te ademen. Een buikademhaling creëert ruimte in de buik, zodat de darmen beter kunnen functioneren. Ook zorgt een goede buikademhaling voor een verbetering van de doorbloeding in de buik en het bekkenbodemgebied. Dit is goed voor de genezing van de wond.

Adem goed door. De buik beweegt vanzelf mee met de inademing en uitademing. Leg een hand op uw buik en probeer deze bewust mee te laten gaan tijdens de ademhaling. Inademend: buik omhoog, uitademend: buik ontspannen.

Draaien in bed
Wanneer u op uw zij wilt gaan liggen, adviseren wij u om uw beide benen opgetrokken neer te zetten. Leg uw handen of een kussen op uw buik zodat u de buik goed ondersteunt. Draai vervolgens uw schouders en bekken in één keer om.

Het veranderen van houding kan gevoelig zijn aan de wond, net als hoesten, niezen en persen. Het kan helpen om met uw handen of een klein kussentje op uw onderbuik tegendruk te geven. Ook veranderen van houding kan helpen.

Opstaan uit bed
Let op uw houding als u uit bed gaat. Span uw onderbuik-, bekkenbodem- en bilspieren licht aan en houd uw rug goed gestrekt.

Hoesten en niezen
Hoesten en niezen kan pijnlijk voor u zijn omdat het de druk in uw buik verhoogt. Zorg ervoor dat u met opgetrokken knieën ligt als u moet hoesten of niezen en ondersteun de buik met uw handen of door middel van een kussen.

Voeden
Neem bij het voeden van uw baby een ontspannen houding aan. Liggend voeden is het minst belastend voor de wond en uw bekken. Als u zittend voedt, maak dan gebruik van een voedingskussen.

Tillen en bukken
Probeer tillen zoveel mogelijk te vermijden. Gaat u toch tillen, til dan op een uitademing. Zorg ervoor dat de hoogte van de commode, het badje en de box goed is, zodat u niet onnodig hoeft te bukken of te tillen. Houd bij het bukken en tillen altijd uw rug gestrekt, door uw knieën te buigen en uw bekkenbodemspieren licht aan te spannen.

Buikspieren
De dwarse buikspieren bevinden zich tussen de navel en het schaambeen in. Deze dwarse buikspieren zijn belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en het functioneren van de bekkenbodem. Door de zwangerschap zijn deze buikspieren uitgerekt. Om de buikspieren weer op een juiste manier te gebruiken, is het belangrijk deze spieren te trainen.

U mag in de kraamperiode geen zware buikspieroefeningen doen. Het oefenen van de dwarse buikspieren mag wel (zie de oefeningen op dag 2).

Bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren liggen onder in de buik. Deze spiergroep ondersteunt de blaas, de baarmoeder en de darmen. De functie van de bekkenbodemspieren bestaat uit het bewust kunnen aanspannen (het ophouden van plas en ontlasting) en ontspannen (plassen en ontlasten). Het zogenaamde 'stippeltjesplassen' om de bekkenbodem te trainen ontraden wij. Deze manier van plassen geeft eerder kans op een blaasontsteking omdat u vaak niet goed uitplast. Als u problemen heeft met bijvoorbeeld het ophouden van urine en/of ontlasting of andere klachten ervaart, is het zinvol deze met uw behandelend arts of verloskundige te bespreken.

Naweeën
Bij naweeën kan het prettig zijn om de buikademhaling toe te passen of de ademhalingstechnieken voor weeënopvang te gebruiken.

Oefenprogramma

Tips bij de oefeningen:
Dag 1 (de dag na de keizersnede)


Voor de volgende oefeningen gaat u op uw rug liggen.
1. Voeten2. BenenDag 2
Herhaal de oefeningen van dag 1.

1. Bovenbeenspieren2. Knieën
3. Bekken kantelen
  • Kantel uw bekken door uw rug in het bed te duwen. Maak de rug helemaal bol en daarna hol.
4. Bekkenbodemspieren5. Buikspieren6. Bilspieren
Dag 3
Herhaal de oefeningen van dag 1 en 2.

1. Bovenlichaam2. Benen3. RugspierenVoor de volgende oefening gaat u op uw zij liggen.
4. HeupspierenDag 4 en de dagen daarna
Herhaal de oefeningen van de voorgaande dagen. Als eventuele hechtingen zijn verwijderd of opgelost en de wond goed genezen is, mag u beginnen met onderstaande buikspieroefeningen. Deze oefeningen doet u in het begin slechts enkele keren, gaat het goed dan kunt u het aantal oefeningen langzaam opvoeren.

Voor de volgende oefeningen gaat u op uw rug liggen.
1. BuikspierenVragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan aan de verpleegkundige op de afdeling.

Twijfelt u of u de oefeningen goed uitvoert? Of houdt u na de kraamperiode klachten, zoals een gevoel van verminderde stabiliteit, pijn of problemen bij plassen of poepen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts of verloskundige. Eventueel kunnen zij u verwijzen naar de bekkenbodemfysiotherapeut voor advies en/of behandeling.



Foldernummer: 552-sep 22