Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie
Fysiotherapie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie

Onderdeel van het hartrevalidatieprogramma

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Adem- en ontspanningstherapie is één van de onderdelen van het hartrevalidatieprogramma. In deze folder leest u meer over de adem- en ontspanningstherapie.

Doel
Hartproblemen kunnen gevoelens van angst, onzekerheid en spanning met zich meebrengen. De adem- en ontspanningstherapie kan u helpen deze gevoelens te verminderen. Het doel van de adem- en ontspanningstherapie is dat u, ondanks uw hartproblemen, leert op een ontspannen manier te leven.

Methode van Dixhoorn
Bij de adem- en ontspanningstherapie wordt gebruik gemaakt van de methode van Dixhoorn. Bij deze methode staat het volgende centraal:
De gedachte hierachter is dat ademhaling en lichaamsbewustwording leiden tot ontspanning.

Resultaten

Minder spanning
Leven met spanning kost uw lichaam energie. Doordat u tijdens de therapie leert meer controle te hebben over deze spanning, kunt u meer genieten van het leven.

Beter functioneren
Als u meer ontspannen bent, verbetert ook uw functioneren. Dit kan van grote betekenis zijn als u bijvoorbeeld weer wilt gaan werken.

Rustiger en betere nachtrust
Veel mensen voelen zich door de therapie rustiger dan voorheen. Ook bij slaapproblemen kan de therapie helpen.

Minder kans op herhaling hartklachten
De adem- en ontspanningstherapie verkleint de kans op herhaling van hartklachten.

Voor wie
U komt in aanmerking voor de adem- en ontspanningstherapie als u in het Slingeland Ziekenhuis bent opgenomen (geweest) vanwege een hartinfarct, hartoperatie, dotter-, stentbehandeling, hartfalen of instabiele angina pectoris.

Bijeenkomsten
De adem- en ontspanningstherapie wordt gegeven door een (cardio)fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut is opgeleid tot ontspanningstherapeut. De therapie bestaat uit zes bijeenkomsten, die één keer per week plaatsvinden. De therapie wordt in kleine groepen (ongeveer 5 personen) gegeven. De (cardio)fysiotherapeut doet samen met u oefeningen die wisselend zittend, staand of liggend uitgevoerd worden. Het advies is om deze oefeningen ook thuis regelmatig te doen. Dan heeft u er het meeste profijt van in het dagelijks leven.

U kunt het beste oordelen over de therapie als u het zelf een keer ervaren heeft. Als u het bewegingsprogramma (een ander onderdeel van het hartrevalidatieprogramma) volgt, krijgt u daarom altijd een proefles adem- en ontspanningstherapie.

Waar
De bijeenkomsten vinden plaats in een oefenzaal op de afdeling Fysiotherapie (souterrain, route 84).

Aanmelden
Als u geïnteresseerd bent in de adem- en ontspanningstherapie, kunt u zich op twee manieren aanmelden:
Vergoeding
Als u de adem- en ontspanningstherapie in het kader van hartrevalidatie volgt, worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan bij uw bezoek aan de coördinator hartrevalidatie. U kunt de coördinator hartrevalidatie ook telefonisch bereiken. Hij is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 09.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 93 22. U kunt ook een e-mail sturen naar: hartrevalidatie@slingeland.nl.

Meer informatie
Meer informatie over de methode van Dixhoorn vindt u op de website www.methodevandixhoorn.com.
Foldernummer: 1633-jan 20