Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie
Plastische Chirurgie

Dermatografie na een borstreconstructie

Dermatografie na een borstreconstructie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Dermatografie wordt ook wel medische tatoeage genoemd. In deze folder vindt u informatie over dermatografie na een borstreconstructie.

Wat is dermatografie

Met dermatografie brengt de dermatoloog pigmenten (kleur) in de huid. Dit gebeurt met speciale apparatuur. Over het algemeen wordt dermatografie gebruikt ter camouflage van kleurverstoringen in de huid, bijvoorbeeld bij littekens en huidafwijkingen. Dermatografie wordt ook toegepast na borstreconstructies. Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg vaak ook de tepel en tepelhof. Als onderdeel van een borstreconstructie kan de dermatoloog de tepel en tepelhof tatoeëren.

Uw eerste afspraak

Tijdens uw eerste afspraak maakt de dermatoloog eerst een foto van uw borst(en). Daarna bepaalt de dermatoloog samen met u de vorm, grootte en positie van de nieuwe tepel en tepelhof. Met een speciale huidpen geeft de dermatoloog dit aan op uw huid. De kleuren van de tepel en tepelhof worden bepaald aan de hand van kleurkaarten. Op kleurkaarten zijn de mogelijke kleuren te zien. De dermatoloog brengt met een wattenstaafje verschillende kleuren op uw huid aan. Hij streeft ernaar kleuren te vinden, die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleur van de tepel en tepelhof liggen.

De dermatoloog overlegt met u of hij uw huid plaatselijk moet verdoven. Dit is afhankelijk van de mate waarin u nog gevoel heeft in uw borst. Als u nog gevoel heeft in de borst, kunt u het tatoeëren als pijnlijk ervaren.

Tijdens uw eerste afspraak bij de dermatoloog vindt ook de eerste behandeling plaats. Nadat u eventueel plaatselijk verdoofd bent, start de dermatoloog de behandeling. Een hiervoor opgeleide doktersassistente van de plastische chirurgie ondersteunt dit spreekuur en voert ook een deel van de behandeling uit.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

De behandeling

Bij de behandeling maakt de dermatoloog gebruik van een speciaal tatoeage-apparaat. Dit apparaat brengt met trillende naaldjes pigment in de huid aan op 2 millimeter diepte. Het tatoeëren van één borst duurt ongeveer driekwartier. Twee borsten tatoeëren neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Na afloop van de behandeling wordt de tatoeage afgedekt met een zalfgaas en een pleister.

Direct na de behandeling lijkt de tatoeage meestal te donker. Een geringe hoeveelheid pigment zal echter verdwijnen. Dit komt doordat een deel van het pigment in de bovenste huidlaag terechtgekomen is. Bij huidvernieuwing wordt dit pigment afgestoten. Daarom zijn er vaak meerdere sessies nodig om de gewenste kleur te bereiken. Na drie behandelingen is het gewenste resultaat meestal bereikt.

Na de behandeling

Wij adviseren u na een dermatografiebehandeling onderstaande adviezen op te volgen.

Zalfgaas en pleister

Als u thuis bent, mag u het zalfgaas en de pleister van de tatoeage verwijderen. U kunt dan uw beha uitdoen om de tatoeage aan de lucht te laten drogen. Dit gaat het makkelijkst als u bijvoorbeeld een oud, loszittend t-shirt draagt.

Korstjes

Bij het tatoeëren zijn kleine wondjes gemaakt door de naaldjes. Hierdoor kunnen korstjes ontstaan. U kunt deze het beste laten zitten. De korstjes vallen er vanzelf af.

Douchen

De dag na het tatoeëren mag u 5 minuten douchen.

Zwembad en sauna

U kunt weer naar het zwembad en de sauna als de tatoeage volledig droog en genezen is. Meestal is dit het geval een week na de behandeling.

Controle

Ongeveer 2 maanden na de eerste behandeling komt u voor controle naar de polikliniek Plastische chirurgie. U wordt gebeld over de datum en het tijdstip van deze afspraak.

Tot slot

Het kan voorkomen dat de tatoeage na enkele jaren vervaagt. Neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt een afspraak maken, zodat de dermatoloog de tatoeage kan bijwerken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie, via telefoonnummer (0314) 32 99 44.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 1632-feb-24