Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Dermatologie
Plastische Chirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatografie na een borstreconstructie


Algemeen
Dermatografie wordt ook wel medische tatoeage genoemd. In deze folder vindt u informatie over dermatografie na een borstreconstructie.

Wat is dermatografie
Met dermatografie brengt de dermatoloog pigmenten (kleur) in de huid. Dit gebeurt met speciale apparatuur. Over het algemeen wordt dermatografie gebruikt ter camouflage van kleurverstoringen in de huid, bijvoorbeeld bij littekens en huidafwijkingen. Dermatografie wordt ook toegepast na borstreconstructies. Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg vaak ook de tepel en tepelhof. Als onderdeel van een borstreconstructie kan de dermatoloog de tepel en tepelhof tatoeëren.

Uw eerste afspraak
Tijdens uw eerste afspraak maakt de dermatoloog eerst een foto van uw borst(en). Daarna bepaalt de dermatoloog samen met u de vorm, grootte en positie van de nieuwe tepel en tepelhof. Met een speciale huidpen geeft de dermatoloog dit aan op uw huid. De kleuren van de tepel en tepelhof worden bepaald aan de hand van kleurkaarten. Op kleurkaarten zijn de mogelijke kleuren te zien. De dermatoloog brengt met een wattenstaafje verschillende kleuren op uw huid aan. Hij streeft ernaar kleuren te vinden, die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleur van de tepel en tepelhof liggen.

De dermatoloog overlegt met u of hij uw huid plaatselijk moet verdoven. Dit is afhankelijk van de mate waarin u nog gevoel heeft in uw borst. Als u nog gevoel heeft in de borst, kunt u het tatoeëren als pijnlijk ervaren.

Tijdens uw eerste afspraak bij de dermatoloog vindt ook de eerste behandeling plaats. Nadat u eventueel plaatselijk verdoofd bent, start de dermatoloog de behandeling. Een hiervoor opgeleide doktersassistente van de plastische chirurgie ondersteunt dit spreekuur en voert ook een deel van de behandeling uit.

De behandeling
Bij de behandeling maakt de dermatoloog gebruik van een speciaal tatoeage-apparaat. Dit apparaat brengt met trillende naaldjes pigment in de huid aan op 2 millimeter diepte. Het tatoeëren van één borst duurt ongeveer driekwartier. Twee borsten tatoeëren neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Na afloop van de behandeling wordt de tatoeage afgedekt met een zalfgaas en een pleister.

Direct na de behandeling lijkt de tatoeage meestal te donker. Een geringe hoeveelheid pigment zal echter verdwijnen. Dit komt doordat een deel van het pigment in de bovenste huidlaag terechtgekomen is. Bij huidvernieuwing wordt dit pigment afgestoten. Daarom zijn er vaak meerdere sessies nodig om de gewenste kleur te bereiken. Na drie behandelingen is het gewenste resultaat meestal bereikt.

Na de behandeling
Wij adviseren u na een dermatografiebehandeling onderstaande adviezen op te volgen.

Zalfgaas en pleister
Als u thuis bent, mag u het zalfgaas en de pleister van de tatoeage verwijderen. U kunt dan uw beha uitdoen om de tatoeage aan de lucht te laten drogen. Dit gaat het makkelijkst als u bijvoorbeeld een oud, loszittend t-shirt draagt.

Korstjes
Bij het tatoeëren zijn kleine wondjes gemaakt door de naaldjes. Hierdoor kunnen korstjes ontstaan. U kunt deze het beste laten zitten. De korstjes vallen er vanzelf af.

Douchen
De dag na het tatoeëren mag u 5 minuten douchen.

Zwembad en sauna
U kunt weer naar het zwembad en de sauna als de tatoeage volledig droog en genezen is. Meestal is dit het geval een week na de behandeling.

Controle
Ongeveer 2 maanden na de eerste behandeling komt u voor controle naar de polikliniek Plastische chirurgie. U wordt gebeld over de datum en het tijdstip van deze afspraak.

Tot slot
Het kan voorkomen dat de tatoeage na enkele jaren vervaagt. Neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt een afspraak maken, zodat de dermatoloog de tatoeage kan bijwerken.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie, via telefoonnummer (0314) 32 99 44.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.
Foldernummer: 1632-jan 22