Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische Chirurgie

Correctie bovenoogleden

Correctie bovenoogleden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt, dat hij over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Bloedverdunners

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld Coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Asprobruis, Kinderaspirine), moet u dit melden tijdens uw gesprek met de plastisch chirurg. De plastisch chirurg bespreekt met u of u deze medicijnen voorafgaand aan de operatie kunt blijven gebruiken of dat u met deze medicijnen dient te stoppen.

Overgevoeligheid

Laat het ons weten of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen, jodium, pleisters of andere stoffen.

Werkwijze

U wordt verzocht voor de ingreep geen make-up te gebruiken. Correctie van de bovenoogleden vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt op de polikliniek. U mag dan na een paar uur weer naar huis.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo'n litteken is nauwelijks zichtbaar.

Na een correctie van de oogleden

Na een ooglidcorrectie worden op de wondjes hechtstrips geplakt. Laat deze één week zitten. Na één week komt u terug op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. Uw behandelde oogleden kunnen dik blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Wij adviseren u om thuis de oogleden 48 uur te koelen met een ijsbril. Tip: Gebruik hiervoor een zakje doperwtjes uit de vriezer, dit vormt zich goed. De eerste dagen kunt u een donkere bril gebruiken. Het is verstandig om de eerste twee dagen halfzittend te slapen, niet te veel te bukken, niet te veel te persen en geen zware dingen te tillen. Door deze maatregelen neemt de zwelling sneller af. Het ooglid kan wat trekken door het litteken. Het kan meerdere weken tot maanden duren voordat dit helemaal tot rust is gekomen. Ook kan er langdurig een doof gevoel van de huid van de oogleden optreden of vochtophoping aanwezig zijn.

Risico's en complicaties

Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen die het uitdrogen tegengaan.

Als er complicaties optreden wanneer u weer thuis bent, kunt u contact opnemen met:Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken.

Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen.

Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Vergoeding

De kosten van een bovenooglidcorrectie worden door uw ziektekostenverzekeraar vergoed als er sprake is van een medische indicatie en als de ingreep binnen de voorwaarden van uw polis valt. Het huidoverschot van de bovenoogleden moet dan minstens tot op de wimpers reiken. Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie en als de ingreep niet binnen de voorwaarden van uw polis valt, zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Verantwoording tekst

Het onderwerp correctie van de bovenoogleden bestaat uit algemene teksten, bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie.

Bij het schrijven van deze teksten is gebruik gemaakt van:

Heeft u nog vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Bereikbaarheid

U kunt de polikliniek Plastische chirurgie bereiken op telefoonnummer (0314) 32 99 44.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 863-jan-24