Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen

Het (gedeeltelijk) verwijderen van de voorhuid van de penis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Bij een circumcisie wordt de voorhuid van de penis geheel of gedeeltelijk verwijderd. Dit gebeurt omdat het medisch noodzakelijk is. De meest voorkomende reden voor deze ingreep is een te nauwe voorhuid. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan zoals moeilijkheden bij plassen, pijn tijdens de erectie en de geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid.

In deze folder vindt u algemene informatie over de circumcisie. De arts bekijkt wat het beste past in uw situatie.

Voorbereidingen op de operatie


Bloedverdunnende medicijnen

Om bloedingen na de operatie te voorkomen, mag u voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt dit dan aan uw behandelend arts. In overleg met uw arts, stopt u vijf dagen voor de ingreep met het innemen van deze medicijnen.

Nuchter

U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep. Dat betekent dat u gewoon mag eten en drinken voor de operatie.

Pacemaker of ICD-kastje

Bent u in het bezit van een pacemaker of ICD-kastje? Meldt u dit dan bij de uroloog.

Ondergoed

Neemt u een strakke onderbroek mee voor na de ingreep.

Vervoer

Na de ingreep kunt u direct weer naar huis. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis die u na de operatie naar huis kan begeleiden.

Waar meldt u zich
Meldt u zich bij de baliemedewerker van de polikliniek Urologie (begane grond, route 100). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

De operatie

Een verpleegkundige van de polikliniek Urologie begeleidt u naar de omkleedruimte en de behandelkamer. Na het uittrekken van uw onderkleding neemt u plaats op de behandeltafel.

De penis wordt gedesinfecteerd en de huid in de omgeving van de penis wordt met steriele doeken wordt afgedekt. Vervolgens krijgt u de plaatselijke verdoving toegediend. De arts verwijdert de voorhuid en plaatst hechtingen aan de rand van de eikel. De hechtingen zijn oplosbaar; deze verdwijnen vanzelf en hoeven dus niet verwijderd te worden. De penis wordt verbonden met gazen en zalf. Na een tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. Deze operatie duurt, inclusief de voorbereidingen, ongeveer een half uur.

Nazorg

Na de ingreep draagt u de penis omhoog om de kans op een zwelling te verkleinen. U mag gewoon douchen. Bij elke douchebeurt dient u de nog aanwezige voorhuid terug te trekken en de wond goed schoon te maken. Gebruik daarbij geen zeep.

U hoeft geen bedrust te houden. Het verband mag er de volgende dag af. Als het verband er eerder af valt, is dat niet erg. U hoeft geen nieuw verband meer op de wond te doen als de wond niet meer bloedt.

Na de besnijdenis is de eikel onbedekt, wat de eerste dagen gevoelig kan zijn. De eikel kan er na de operatie enige dagen rood en gezwollen uitzien. De gevoeligheid van de eikel kan enige weken duren en wordt na verloop van tijd minder. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan.

De eerste week na de operatie is het niet verstandig om te fietsen of te sporten. Wij raden u aan te wachten met vrijen/geslachtsgemeenschap/masturberen tot 6 weken na de operatie.

Pijnbestrijding

Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg innemen. Paracetamol kunt u bij de drogist of apotheek kopen en is verkrijgbaar in tabletvorm of als zetpil.

Complicaties/problemen na de operatie

Zoals bij iedere operatie, kunnen ook bij een circumcisie complicaties optreden. De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Neem contact op met uw huisarts:Buiten kantoortijden en in het weekend belt u de huisartsenpost.

Vergoeding

Informeert u voor de behandeling bij uw zorgverzekeraar of de ingreep vergoed wordt.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1573-feb-24