Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

EMG, spieronderzoek

EMG, spieronderzoek

Elektromyografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort komt u voor een EMG-onderzoek naar de functieafdeling Neurologie. In deze folder leest u wat een EMG-onderzoek inhoudt. Het geeft u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek.

Het EMG-onderzoek

EMG is een afkorting voor electromyografie en betekent letterlijk het weergeven van elektrische activiteit van de spieren. EMG is een verzamelnaam voor verschillende onderzoeken. Voor u is het spieronderzoek met behulp van een naaldelektrode van toepassing. Tijdens dit onderzoek wordt de activiteit van de spieren gemeten.

Voorbereiding

De neuroloog verricht onderzoek aan uw armen en/of benen. Draagt u op de dag van het onderzoek bij voorkeur de volgende kleding:Als u een panty draagt, dient u deze bij onderzoek aan de benen uit te doen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).

Spieronderzoek

Bij een spieronderzoek meet de neuroloog met behulp van een fijne naald de elektrische activiteit in de spier. Deze naald is veel dunner dan een injectienaald. Het insteken van de naald voelt ongeveer zoals een speldenprik.

Kleinere spieren zijn vaak wel gevoeliger dan grotere spieren. Ook geldt dat het inprikken in een ontspannen spier minder pijnlijk is dan in een aangespannen spier. Als de naald eenmaal in de spier zit, voelt u deze nauwelijks meer.

De elektrische activiteit van de spier kunt u via een luidspreker horen. Omdat de neuroloog de meting zowel in een ontspannen als in een aangespannen spier verricht, zult u tijdens het onderzoek een aantal bewegingen moeten maken. Als u de spier moet aanspannen, kunt u aan het geluid horen dat er meer activiteit is.

De neuroloog onderzoekt één of meerdere spieren. Dit is afhankelijk van wat de specialist die u behandelt, onderzocht wil hebben.

Duur onderzoek

De duur van het onderzoek is ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De uitslag krijgt u via de specialist die u behandelt.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de medewerkers van functieafdeling Neurologie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1518-apr-24