Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Sterilisatie bij de man

Sterilisatie bij de man

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Er zijn verschillende manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. In overleg met uw arts heeft u gekozen voor een sterilisatie (vasectomie). In principe is een sterilisatie onomkeerbaar. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Bij de ingreep worden beide zaadleiders onderbroken. Sterilisatie heeft geen invloed op uw seksuele beleving. U kunt gewoon een erectie en een orgasme met zaadlozing hebben. Het sperma bevat alleen geen (levende) zaadcellen meer. Dat is met het blote oog niet te zien.

In deze folder vindt u algemene informatie over de sterilisatie. De arts bekijkt wat het beste past in uw situatie.

Voorbereiding


Digitale vragenlijst

U ontvangt nadat u een afspraak heeft gemaakt een digitale vragenlijst via Mijn Slingeland. De digitale vragenlijst graag 2-4 weken voor de ingreep digitaal invullen en verzenden.

Ontharen

Om infecties te voorkomen, dient de ingreep onder steriele omstandigheden plaats te vinden. Daarom is het nodig dat u thuis uw balzak onthaart. Scheert u al het schaamhaar weg tot naast de basis van de penis. Bij voorkeur doet u dit een week vóór de ingreep, zodat eventuele wondjes de tijd hebben om te genezen.

Nuchter

U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u op de dag van de operatie gewoon mag eten en drinken.

Bloedverdunnende middelen

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u in overleg met de uroloog een aantal dagen voor de ingreep te stoppen met deze medicatie.

Pacemaker of ICD-kastje

Bent u in het bezit van een pacemaker of ICD-kastje? Meldt u dit dan bij de uroloog.

Strakke onderbroek

Brengt u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee die u na de sterilisatie kunt aantrekken. Deze ondersteunt het scrotum.

Autorijden

Na de ingreep mag u niet zelf autorijden. Brengt u iemand mee die u na de ingreep weer naar huis kan begeleiden.

Waar meldt u zich
Meldt u zich bij de baliemedewerker van de polikliniek Urologie (begane grond, route 100). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

De ingreep

De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer. Hier trekt u uw broek en onderbroek uit. Een shirt of hemd mag u aanhouden.

De uroloog opereert u onder plaatselijke verdoving. Na het desinfecteren van de balzak krijgt u een verdovende injectie in de huid van de balzak. Er wordt een kleine snede van ongeveer 1 cm gemaakt in de verdoofde huid zodat de zaadleider vrij komt te liggen. Dit kan een trekkend pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven.

De uroloog snijdt de zaadleider door. Vervolgens bindt de uroloog het uiteinde af met onoplosbaar hechtdraad. Als het nodig is, wordt het wondje gehecht (met oplosbare hechtingen) en afgedekt met een steriel gaas.

1. Blaas
2. Zaadleider
3. Prostaat
4. Penis
5. Zaadbal
6. Bijbal
7. Plasbuis
8. Endeldarm
9. Zaadleider
10. Zaadbal
11. Penis
Dezelfde werkwijze vindt plaats aan de andere zaadleider.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u direct weer naar huis. De verdoving werkt nog een paar uur.

Doet u de rest van de dag rustig aan. Wij adviseren u de eerste dagen na de ingreep een strakke onderbroek of zwembroek te dragen.

Een dag na de operatie mag u de gaasjes van de wondjes verwijderen. Vanaf dit moment mag u weer douchen.

Afhankelijk van de werkzaamheden, kunt u enkele dagen na de ingreep uw werk weer hervatten. Vermijd de eerste dagen na de ingreep zware werkzaamheden. Wij raden u aan de eerste week niet te sporten, fietsen, zwemmen, zwaar te tillen, een bad te nemen en geslachtsgemeenschap te hebben.

Complicaties

Wanneer de verdoving uitgewerkt is, kunnen de balzak en de lies pijnlijk zijn. U kunt dan een paracetamol innemen. Gebruikt u geen aspirine: aspirine heeft een bloedverdunnende werking. Pijn na de ingreep komt vaak voor en gaat gepaard met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen, maar er zijn ook mensen die hier enkele weken last van hebben.

Het wondgebied kan tot 6 maanden na de ingreep iets verhard en gevoelig zijn.

Na een sterilisatie komt het vaak voor dat de balzak en/of basis van de penis iets blauw kleurt. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weg. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf over. Zelden treedt een nabloeding of wondinfectie op.

Ook kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel voorafgaand aan de zaadlozing. Dit is zeldzaam en meestal tijdelijk. Twee tot vijf procent van de patiënten heeft chronische pijnklachten (orchialgie).

Neem in onderstaande gevallen contact op met uw huisarts:Buiten kantoortijden en in het weekend belt u de huisartsenpost.

Vruchtbaarheid

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. Boven de afgebonden zaadleiders zitten nog zaadcellen in de zaadleiders en zaadblaasjes. Daardoor komen er in de eerste maanden na de ingreep bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Het duurt meestal 3 maanden voordat alle levende zaadcellen zijn verdwenen. Binnen deze 3 maanden moet u ongeveer 15 tot 20 zaadlozingen hebben gehad.

Na 3 maanden en 15-20 zaadlozingen onderzoeken wij uw zaad om vast te stellen of u onvruchtbaar bent. Hiervoor krijg u een potje mee, waarin u thuis het sperma kunt opvangen. Dit zaadmonster kunt u, samen het laboratoriumformulier dat u ook heeft meegekregen, inleveren bij het Laboratorium Afname. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 uur en 16.00 uur. Het zaadmonster levert u binnen 1 uur na de zaadlozing in.

10 tot 14 dagen na het onderzoek krijgt u schriftelijk bericht over de uitslag van het onderzoek. Het kan nodig zijn dat u meerdere keren zaad dient in te leveren, tot de uitslag uitwijst dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn in het sperma. Pas wanneer er geen levende zaadcellen meer worden aangetroffen, is de sterilisatie geslaagd en kunt u stoppen met het gebruik van anticonceptiemiddelen.

Overige aandachtspunten

Vergoeding

Een sterilisatie wordt niet vergoed in het basispakket van de ziektekostenverzekering. In de meeste aanvullende pakketten wordt een sterilisatie wel vergoed. Soms is er sprake van een gedeeltelijke vergoeding. Wij adviseren u uw verzekeringspolis na te kijken welk bedrag vergoed wordt. Indien dit niet duidelijk is, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Wilt u precies weten hoeveel een sterilisatie in het Slingeland Ziekenhuis kost, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van afdeling Debiteurenbeheer door te mailen naar: tarieven@slingeland.nl

Verhinderd

Als u verhinderd bent voor uw afspraak, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 72.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de uroloog of verpleegkundige ze graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht:

Telefoonnummer polikliniek Urologie: (0314) 32 95 72.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 1223-apr 24