Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Vaatchirurgie
Interne Geneeskunde

Poliklinische behandeling van een trombosebeen

Poliklinische behandeling van een trombosebeen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Onderzoek heeft aangetoond dat u een trombosebeen heeft. Bij een trombosebeen is een ader in het been of het bekken afgesloten door een bloedstolsel (trombus). Aders voeren het bloed terug naar het hart. Door de afsluiting kan het bloed niet via de normale weg het been verlaten. Deze folder geeft u meer informatie over de behandeling van een trombosebeen en adviezen voor thuis.

Oorzaken

Een trombosebeen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de aanleiding een periode van weinig lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld na een operatie, een ongeval of door langdurige bedrust. Ook een lange reis waarbij u veel zit, kan een trombosebeen veroorzaken.

Er is een aantal factoren die de kans op een trombosebeen kunnen vergroten:

Soms is er geen oorzaak aan te wijzen. Uw behandeld arts zal indien nodig extra onderzoek uitvoeren om andere oorzaken uit te sluiten.

Hoe herken ik een trombosebeen

Een trombosebeen kunt u herkennen aan de volgende verschijnselen:

Vaak begint de trombose in de kuitaderen en breidt het zich geleidelijk uit naar het bovenbeen. De verschijnselen kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan. Ook de ernst van de klachten kan verschillen.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van het trombosebeen, bent u onder behandeling van een internist of vaatchirurg. De behandeling is bij beide specialisten gelijk. De behandeling vindt vaak poliklinisch plaats.

Bloedverdunnende medicijnen

Een trombosebeen wordt altijd behandeld met een bloedverdunnner. Dit middel gaat de uitbreiding van trombose tegen en voorkomt verplaatsing van de bloedstolsels naar de longen (een longembolie). Uw lichaam krijgt de kans om het stolsel af te breken of in te kapselen. Uw arts geeft u een recept dat u op kunt halen bij uw apotheek. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden met bloedverdunners mogelijk. Uw behandelend arts kruist aan welke bloedverdunner voor u het meest geschikt is:

Dragen van steunkous

Naast de behandeling met bloedverdunners, dient u ook een steunkous te dragen aan uw trombosebeen. De kous gaat vochtophoping in het trombosebeen tegen en verkleint de kans op een blijvend vermoeid, pijnlijk en gezwollen been (post-trombotisch syndroom).
U krijgt een steunkous (klasse 2, Struva® 35) aangemeten door de verpleegkundige of doktersassistente. Uw behandelend arts bepaalt of u een lange of een korte kous nodig hebt en hoe lang u de kous moet dragen. Meestal wordt de kous ongeveer twee jaar gedragen.

Adviezen voor het gebruik van de Struva® kous

Als direct al blijkt dat het aan- en uittrekken van de kous problemen oplevert dan kan de doktersassistente of verpleegkundige de thuiszorg inschakelen.

Dagelijkse activiteiten

Wanneer de pijn het toelaat, kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Wij raden u aan om zo min mogelijk stil te staan. Leg uw been hoog wanneer u zit of ligt.

Complicaties

Complicaties die op kunnen treden bij een trombosebeen zijn:

Nazorg

De verpleegkundige of doktersassistente maakt een afspraak voor u voor een controle op het poliklinische spreekuur van uw behandelend arts. Dit is ongeveer twee weken nadat u bent begonnen met de behandeling.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de arts of neem telefonisch contact op met het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren, als u onder behandeling bent van een vaatchirurg

U kunt contact opnemen met de polikliniek Vaatchirurgie: (0314) 32 99 88.

Tijdens kantooruren, als u onder behandeling bent van een internist

U kunt contact opnemen met de telefooncentrale: (0314) 32 99 11. Zij verbinden u door met de polikliniek van uw behandelend internist.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 281-nov 23