Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Chirurgie
Functieafdeling Interne Geneeskunde
Maag-, Darm- en Leverziekten

De poliklinische behandeling van aambeien

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat zijn aambeien
Aambeien zijn uitgezette adertjes in het slijmvlies van de anus. Vaak ontstaan aambeien als u te veel perst bij harde ontlasting. Bij vrouwen kunnen aambeien ook ontstaan als gevolg van vaatwandzwakte tijdens een zwangerschap. De uitgezette bloedvaatjes zijn in het begin vooral merkbaar als inwendige aambeien. Later komen ze bij het persen naar buiten en zijn zichtbaar als blauwe trosjes, de uitwendige aambeien.

Aambeien veroorzaken bloedverlies en jeuk. Als ze eenmaal bestaan, verdwijnen ze bijna nooit vanzelf. Overleg met uw huisarts wat voor u de beste leefregels en voedingsgewoonten zijn om aambeien te voorkomen of te beperken. Het is belangrijk om aambeien regelmatig te laten controleren. In veel gevallen is het weghalen van de aambeien de beste oplossing.

Voorbereiding
Houdt u er rekening mee dat u op de dag van de behandeling mogelijk door een andere chirurg wordt geholpen dan de chirurg die u van tevoren hebt gesproken.

Waar meldt u zich in het ziekenhuis
Meldt u zich bij de baliemedewerkers van de functieafdeling Interne Geneeskunde (eerste etage, route 52). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.


De behandeling

De chirurg kijkt met een klein kijkbuisje in de anus en het einde van de endeldarm. Het inbrengen van het buisje kan gevoelig zijn. Er is geen speciale voorbereiding voor nodig en u mag voor deze behandeling normaal eten en drinken.

De behandeling bestaat uit het afbinden van de uitgezette bloedvaatjes. Nadat de aambeien met behulp van het kijkbuisje zijn onderzocht wordt met een speciaal apparaatje een elastiekje om de basis van elke aambei aangebracht. De bloedtoevoer naar de aambei wordt op die manier afgesloten en de bloedvattrosjes sterven af. In de dagen na de behandeling vindt u de afgestoten aambeien terug in de ontlasting.


De behandeling duurt ongeveer vijf minuten. U kunt daarna weer naar huis. Zelf autorijden kan zonder problemen.1. Via een buisje wordt de aambei met behulp van een klem vastgezet.2. Het elastiekje wordt over de aambei geschoven.3. De aambei wordt afgeklemd, verschrompelt en verlaat het lichaam.

Na de behandeling
In de week na de behandeling kunnen er klachten optreden. Soms komen pijn, bloedverlies en in lichte mate plasklachten voor. Om eventuele pijn tegen te gaan kunt u paracetamol gebruiken. Daarnaast adviseren wij u bij pijnklachten een warm zitbad of douche te nemen.

Ter voorkoming van harde ontlasting en persen, is het belangrijk na de behandeling extra vezels te gebruiken.

Controle
Vaak zijn er enkele behandelingen nodig om de aambeien en de klachten geheel te doen verdwijnen. Een eventuele controleafspraak wordt gelijk na de behandeling gemaakt. Na behandeling kunnen er na jaren nieuwe klachten ontstaan. Dit kunt u proberen te voorkomen door zoveel mogelijk plantaardige vezels te eten, veel water te drinken en persen te voorkomen.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Problemen/vragen na de behandeling
Heeft u naar aanleiding van de behandeling vragen of heeft u medische zorg nodig, neemt u dan contact op met de secretaresse van de polikliniek Chirurgie. Zij is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 88. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.
Foldernummer: 605-okt 22