Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag-, Darm- en Leverziekten
Functieafdeling Interne Geneeskunde

Sigmoïdoscopie

Sigmoïdoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek (scopie) in de endeldarm en het laatste stukje van de dikke darm (sigmoïd). De arts verricht het onderzoek, dit duurt ongeveer een kwartier. Het onderzoek gebeurt met behulp van een soepele stuurbare slang (scoop) waar licht doorheen gaat. Tijdens het onderzoek kan de specialist poliepen verwijderen en kan hij een klein stukje weefsel wegnemen voor microscopisch onderzoek (biopsie). Dit onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk ervaren.

Waar meldt u zich in het ziekenhuis
Meldt u zich bij de baliemedewerkers van de functieafdeling Interne Geneeskunde (eerste etage, route 52). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. De dag voor het onderzoek mag u geen rode bieten eten. Wij raden u aan om extra ondergoed mee te nemen.

Het onderzoek
Ongeveer een half uur vóór het onderzoek krijgt u van de functie-assistent een of meerdere klysma's. Dit is een laxerende oplossing die via de anus wordt ingebracht en zorgt voor het schoonspoelen van het laatste stukje van de darm.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op de onderzoektafel. De scoop wordt voorzichtig via de anus ingebracht en langzaam opgeschoven. Door het inbrengen van de scoop kunt u darmkrampen krijgen. Het is belangrijk dat u niet gaat persen, maar dat u probeert zo goed mogelijk te ontspannen. De arts kijkt door middel van de scoop in de darm. Om de darm beter te kunnen bekijken, wordt het in de kamer wat donkerder gemaakt en wordt er door de scoop wat lucht geblazen. Dit kan een gespannen (opgeblazen) gevoel geven.

Na het onderzoek
De arts die u heeft onderzocht vertelt u direct na het onderzoek hoe het er in uw darm uitziet. Indien het een onderzoek op verzoek van de huisarts betreft, stellen wij uw huisarts op de hoogte. Indien er weefsel wordt verwijderd krijgt u de volledige uitslag later via uw huisarts of op het spreekuur van de arts.

Na het onderzoek kunt u nog een tijdje last hebben van lucht in uw buik (winderigheid).

Wanneer contact opnemen
Wanneer u na thuiskomst klachten krijgt van toenemende buikpijn en/of koorts, dient u direct contact op te nemen met een arts. Als er biopten zijn genomen is het mogelijk dat u na het onderzoek een beetje bloed verliest via de anus. Neemt u contact op met een arts, als dit grote hoeveelheden bloed zijn of wanneer u vaak bloedverlies heeft in korte tijd.

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten op telefoonnummer (0314) 32 93 35. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Heeft u geen vervolgafspraken meer bij de mdl-arts en bent u terugverwezen naar uw huisarts? Neem dan contact op met uw huisarts/de huisartsenpost als u bovengenoemde klachten krijgt.

Naar huis

U kunt direct na het onderzoek weer naar huis en u mag autorijden.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 366-okt 22