Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag-, Darm- en Leverziekten
Functieafdeling Interne Geneeskunde

Gastroscopie

Gastroscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Een gastroscopisch onderzoek is ook bekend onder de naam maagspiegeling. Bij een gastroscopisch onderzoek wordt de binnenkant van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm nauwkeurig bekeken. Hiermee is een andere beoordeling mogelijk dan bij röntgenonderzoek. Tijdens de gastroscopie kan een klein stukje weefsel weggenomen worden voor onderzoek (biopsie). Hier voelt u vrijwel niets van. Het onderzoek wordt verricht door de arts die u behandelt en duurt ongeveer vijf minuten.

Waar meldt u zich in het ziekenhuis
Meldt u zich bij de baliemedewerkers van de functieafdeling Interne Geneeskunde (eerste etage, route 52). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Voorbereiding

Nuchter
Omdat de maag bekeken wordt, moet deze helemaal leeg zijn. U mag vanaf 0.00 uur 's nachts niets meer eten en drinken. Als uw onderzoek 's middags plaatsvindt, dan mag u om 08.00 uur nog een kopje thee met suiker en een beschuit gebruiken. 's Ochtends mag u niet roken. Als u tanden poetst, mag u niets inslikken.

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.

Kleding
Wij adviseren u om tijdens het onderzoek geen knellende kleding te dragen.

Kalmerend middel
Als u een rustgevende injectie wilt, kunt u dit van tevoren overleggen met de arts die het onderzoek uitvoert. Zonder kalmerend middel is het onderzoek ook goed te doen.

Autorijden
Als u een kalmerend middel krijgt, mag u die dag niet zelf autorijden. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis die u weer naar huis kan begeleiden.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht met een scoop. Dit is een zeer soepele slang met aan het uiteinde een lampje. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de scoop via de mond in, waarna u deze vervolgens doorslikt.

Om overzicht in uw maag te krijgen, wordt door de scoop wat lucht geblazen. Dit kan een gespannen gevoel geven. Het is belangrijk dat u de neiging om de lucht op te boeren onderdrukt. Dit lukt het beste door zo ontspannen mogelijk te ademen.

De arts kijkt door middel van de scoop in uw maag. Om dat beter te kunnen zien wordt het in de kamer wat donkerder gemaakt

Na het onderzoek
Als u een rustgevende injectie hebt gehad, moet u na het onderzoek ongeveer een uur uitslapen op de afdeling.

De uitslag
De arts vertelt u na het onderzoek hoe het er in uw maag uitziet. De officiële uitslag krijgt u via de huisarts of op het spreekuur van de arts die u behandelt. De uitslag van de biopsie is na ongeveer tien dagen bekend.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 364-okt-23