Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag-, Darm- en Leverziekten
Functieafdeling Interne Geneeskunde

Gastroscopie

Gastroscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Een gastroscopisch onderzoek is ook bekend onder de naam maagspiegeling. Bij een gastroscopisch onderzoek wordt de binnenkant van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm nauwkeurig bekeken. Hiermee is een andere beoordeling mogelijk dan bij röntgenonderzoek. Tijdens de gastroscopie kan een klein stukje weefsel weggenomen worden voor onderzoek (biopsie). Hier voelt u vrijwel niets van. Het onderzoek wordt verricht door de arts die u behandelt en duurt ongeveer vijf minuten.

Voorbereiding


Nuchter

Omdat de maag bekeken wordt, moet deze helemaal leeg zijn. U mag vanaf 0.00 uur 's nachts niets meer eten en drinken. Als uw onderzoek 's middags plaatsvindt, dan mag u om 08.00 uur nog een kopje thee met suiker en een beschuit gebruiken. 's Ochtends mag u niet roken. Als u tanden poetst, mag u niets inslikken.

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.

Kleding

Wij adviseren u om tijdens het onderzoek geen knellende kleding te dragen.

Kalmerend middel

Als u een rustgevende injectie wilt, kunt u dit van tevoren overleggen met de arts die het onderzoek uitvoert. Zonder kalmerend middel is het onderzoek ook goed te doen.

Autorijden

Als u een kalmerend middel krijgt, mag u die dag niet zelf autorijden. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis die u weer naar huis kan begeleiden.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt verricht met een scoop. Dit is een zeer soepele slang met aan het uiteinde een lampje. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de scoop via de mond in, waarna u deze vervolgens doorslikt.

Om overzicht in uw maag te krijgen, wordt door de scoop wat lucht geblazen. Dit kan een gespannen gevoel geven. Het is belangrijk dat u de neiging om de lucht op te boeren onderdrukt. Dit lukt het beste door zo ontspannen mogelijk te ademen.

De arts kijkt door middel van de scoop in uw maag. Om dat beter te kunnen zien wordt het in de kamer wat donkerder gemaakt

Na het onderzoek

Als u een rustgevende injectie hebt gehad, moet u na het onderzoek ongeveer een uur uitslapen op de afdeling.

De uitslag

De arts vertelt u na het onderzoek hoe het er in uw maag uitziet. De officiële uitslag krijgt u via de huisarts of op het spreekuur van de arts die u behandelt. De uitslag van de biopsie is na ongeveer tien dagen bekend.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 364-sept-24