Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

TNF-blokkers

TNF-blokkers

(Adalimumab, Certolizumab, Etanercept, Golimumab en Infliximab)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw reumatoloog heeft u een biological voorgeschreven, te weten een TNF-blokker, voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Uitleg en doel van de behandeling

TNF-blokkers zijn geneesmiddelen die het ontstekingseiwit TNF-alfa remmen. Deze eiwitten maken deel uit van het afweersysteem. Remming van deze eiwitten kan ontstekingsreuma tot rust brengen.

Of het middel goed bij u werkt, merkt u pas als u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt, soms duurt dit langer.

Soorten en wijze van toediening

Er zijn verschillende soorten TNF-blokkers:

1) Medicijnen die als injectie onder de huid worden toegediend

2) Medicatie die per infuus wordt toegediend


De injecties kunnen door u zelf of iemand in uw omgeving worden toegediend. U krijgt hiervoor een spuitinstructie in het ziekenhuis van de reumaverpleegkundige. Tijdens deze instructie wordt precies uitgelegd wanneer en hoe u zichzelf kunt spuiten.

Het infuus vindt plaats in ons ziekenhuis op de Kort Verblijf Afdeling.

Bewaaradvies

De injecties moeten in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectie 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Vergeten te nemen

Mocht u ontdekken dat u de injectie vergeten bent, dien deze dan alsnog toe. Voor de volgende dosis houdt u de oorspronkelijke tijd aan die tussen de injecties moet zitten.

Controle

Voordat u kunt starten met een TNF-blokker wordt u gescreend op tuberculose en hepatitis B en C. Tijdens het gebruik van deze medicijnen wordt er regelmatig bloed geprikt. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen, die veelal van voorbijgaande aard zijn.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Combinatie met andere medicijnen

TNF-blokkers kunt u – voor zover bekend – veilig gebruiken naast andere geneesmiddelen.

Informeer uw eigen arts, apotheek en tandarts dat u deze medicijnen gebruikt.

Adviezen bij infectie

Bij infectie (zoals blaasinfectie, luchtweginfectie, huidinfectie, (buik)griep etc.) de TNF-blokker uitstellen totdat u weer volledig hersteld bent en een eventuele antibioticakuur 4 dagen terug is afgerond. Deze informatie vindt u ook terug in de vragenlijst over infecties, die aan u is uitgereikt tijdens het instructiemoment.

Infuus uitstellen = tijdig afbellen. Neem dan contact op met het Centraal Planbureau. Zij zijn bereikbaar op het telefoonnummer (0314) 32 91 76.

Wanneer u twijfelt of infuus/injectie doorgang kan hebben, graag overleggen met de polikliniek Reumatologie.

Bij infecties laagdrempelig contact opnemen met de huisarts voor beoordeling ernst infectie en of antibiotica nodig is, gezien de weerstand verminderd is.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Heeft u een kinderwens of bent u (onverwacht) zwanger, overleg dit dan met uw reumatoloog.

Bespreek ook met uw reumatoloog of u tijdens het gebruik van TNF-blokker veilig borstvoeding kan geven.

Geplande operatie/ tandheelkundige ingrepen

Gaat u naar de tandarts voor een ingreep of wordt u binnenkort geopereerd? Geef dan aan dat u een TNF-blokker gebruikt, omdat er mogelijk een verhoogd risico op infecties is na een ingreep/operatie. Overleg met uw reumatoloog of het nodig is de TNF-blokker tijdelijk te stoppen. Wij adviseren om uw (tand)arts op de hoogte te brengen dat u een TNF-blokker gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen en vaccinaties (inentingen)


Griep en coronavaccinatie

De griep- en coronavaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met TNF-blokkers. Het bevat namelijk geen levend verzwakt vaccin. Het wordt aanbevolen deze vaccinaties te laten toedienen.

Reisvaccinaties

Heeft u een reis naar een (tropisch) land in de planning waarvoor reisvaccinaties nodig zijn (denk aan gebieden als Afrika en Zuid-Amerika) of gaat u naar een land zonder goede medische en hygiënische voorzieningen? Overleg dan minimaal 6 maanden voorafgaand aan de reis met de GGD of Travel Health Clinic.

Tijdens het gebruik van TNF-blokkers wordt inenting met ‘levend verzwakte vaccins’ afgeraden. Levend verzwakte vaccins zijn vaccins waarin de ziektekiem nog levend, maar in sterk verzwakte vorm aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (Tuberculose) en BMR (Bof, Mazelen en Rode hond).

Medicijnpaspoort

Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft.

Vragen

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: (0314) 32 94 20.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24