Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde
Neonatologie

Pijnlijke tepels of tepelkloven

Pijnlijke tepels of tepelkloven

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Door het geven van borstvoeding kunt u last krijgen van pijnlijke tepels of tepelkloven. In de eerste dagen na de bevalling zijn de tepels vaak gevoelig omdat zij nog aan hun nieuwe functie moeten wennen. Tijdens het zuigen masseert de baby met zijn mondje de tepel. De tepel rekt hierdoor uit tot zeker twee keer zijn lengte.

Soms wordt de huid week omdat de tepel voortdurend vochtig is. Dit komt door het mondje van de baby of door het lekken van melk. Daardoor kunnen kleine kloofjes ontstaan. Kloofjes zijn pijnlijke scheurtjes in het weefsel van de tepel. Ze zien eruit als streepjes of putjes met wat bloed of een korstje.

In deze folder leest u wat u kunt doen om pijnlijke tepels te voorkomen en te genezen.

Goed aanleggen
Meestal is goed aanleggen voldoende om pijnlijke tepels te genezen. In de folder 'Borstvoeding' kunt u lezen op welke manieren u uw baby kunt aanleggen. De folder is verkrijgbaar op verpleegafdeling B0 en verpleegafdeling B2 en te lezen op de website www.slingeland.nl.

Andere houding
Het kan ook helpen in een andere houding te voeden. Op die manier oefent het mondje van de baby telkens op een andere plaats druk uit. Voed bijvoorbeeld de ene keer liggend, de andere keer zittend en dan weer in rugbyhouding (houding waarbij de moeder haar baby als een rugbybal onder de arm heeft).

Drogen aan lucht en zonlicht
De huid herstelt zich het best door na de voeding een druppel moedermelk over de tepel uit te wrijven en aan de lucht te laten drogen. Zonlicht heeft ook een genezende werking op gevoelige tepels en kloofjes. Het kan prettig zijn om na het voeden even met uw borsten in de zon te zitten.

Tepelbeschermers
Soms plakt een voedingskompres of kleding vast aan een bloederig plekje. Wij raden u dan aan tepelbeschermers te dragen. Het bolle bovendeel houdt kleding van de pijnlijke plaats weg. De gaatjes zorgen voor luchtcirculatie zodat uw tepels aan de lucht kunnen drogen.


Crème
Enkele malen per dag een dun laagje vette crème aanbrengen, kan helend zijn voor de tepel. Leest u voor het aanbrengen van de crème de bijsluiter. De crème mag geen van onderstaande bestanddelen bevatten:Goede crèmes zijn crèmes op basis van dubbel gezuiverde lanoline.

Het gebruik van crème heeft voor- en nadelen. Wij geven de voorkeur aan het smeren van moedermelk op de tepel in plaats van crème. Een teveel aan zalf maakt de tepels week en kwetsbaar. Ook kan het een belemmering vormen voor de genezende werking van licht en lucht.

Hydrogel tepelverband
De genezing van pijnlijke en kapotte tepels kunt u bevorderen door het gebruik van hydrogel tepelverband (Mo). Dit tepelverband zorgt voor een vochtige omgeving van de wond die goed is voor de genezing van de wond. Het beschermt tegen bacteriële infectie en wonduitdroging, neemt wondvocht op en vormt een koele pijnverlichtende laag. Het tepelverband is enkele dagen bruikbaar.

Start met minst pijnlijke borst
Vaak is de ene tepel pijnlijker dan de andere. In dat geval is het prettig om met de minst pijnlijke kant te beginnen met het geven van borstvoeding. Wissel pas van borst als de melk in de pijnlijke borst is toegeschoten.

Als het voeden te pijnlijk is
Als u tenenkrommend borstvoeding geeft, kan het goed zijn om de baby tijdelijk van de borst te halen. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets niet goed is. Negeer dit signaal niet maar luister naar uw lichaam. U kunt dan met een kolfapparaat op een zachte stand kolven. Een kolfapparaat belast de tepel op een heel andere manier dan een babymondje. De baby kan dan met behulp van een bekertje, lepeltje of spuitje de afgekolfde moedermelk drinken. Na 24 uur is er vaak een enorme verbetering merkbaar. U kunt uw baby dan weer aan de borst leggen. Doe dit niet te lang. Bouw de duur van het aanleggen van uw baby langzaam aan weer op.

Kloofjes voorkomen
Om nieuwe kloofjes te voorkomen is het belangrijk de huid van de tepel en de tepelhof zoveel mogelijk droog te houden tussen de voedingen. Dit kunt u doen door:Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de lactatiekundige. Zij zijn op werkdagen aanwezig van 8.30 uur tot 12.30 uur en bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 49 10.



Foldernummer: 1473-nov22