Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Neonatologie

Gebruik van een tepelhoedje

Gebruik van een tepelhoedje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Voor sommige baby's is het drinken aan de borst moeilijk. Een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen bij:

Afbeelding: tepelhoedje

Gebruik van een tepelhoedje
Er zijn drie verschillende maten tepelhoedjes; S, M en L. Kiest u de juiste maat. Let u daarbij op de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van uw baby.

Ga als volgt te werk:
Aanleggen van uw baby
Het aanleggen van uw baby gaat met een tepelhoedje op dezelfde manier als het aanleggen zonder tepelhoedje. Ondersteun uw baby met uw armen. Het is belangrijk dat uw baby het gehele tepelhoedje in de mond neemt tot aan het brede gedeelte. De baby moet niet alleen op het hoedje zuigen, maar ook een stuk van de basis in zijn mond nemen. De lipjes van uw baby zijn naar buiten gekruld.

Schoonmaken en bewaren
Ga hygiënisch te werk door na elke voeding het tepelhoedje met heet water af te spoelen en af te drogen. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje en kook het elke dag 3 tot 5 minuten uit.

Nadelen van het tepelhoedje
Aan het gebruik van het tepelhoedje zitten een aantal nadelen:
Gewicht baby controleren
Bij het gebruik van een tepelhoedje raden wij aan om minimaal 1 keer per week het gewicht van uw baby te controleren. Groeit uw baby 150 gram of meer per week, dan kunt u, als u steeds heeft nagekolfd, het kolven langzaam afbouwen. Hou de groei van uw baby daarna goed in de gaten.

Afwennen
Als u de baby wilt afwennen met behulp van het tepelhoedje te drinken, probeer dit dan nadat de baby enkele minuten goed aan de borst heeft gedronken. Haalt u het tepelhoedje weg en probeer uw baby aan te leggen. Werkt dit niet, leg uw baby dan weer aan met het tepelhoedje. Blijft u dit van tijd tot tijd proberen. Soms lukt het beter als uw baby half slaapt, of als u samen met de baby in bad gaat of huid op huid contact heeft.

Als na een aantal weken het aanleggen zonder tepelhoedje niet goed lukt, raadpleeg dan de lactatiekundige van het Slingeland Ziekenhuis. Soms is er een oorzaak te vinden voor het niet willen drinken zonder tepelhoedje.

U kunt beter borstvoeding geven met een tepelhoedje dan helemaal geen borstvoeding geven.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de lactatiekundige. Zij is op dinsdagochtend, woensdagochtend en vrijdag bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 92 82. U kunt de lactatiekundige ook mailen via l.offereins@slingeland.nl.
Foldernummer: 1471-jun 21