Algemeen
Voor sommige baby's is het drinken aan de borst moeilijk. Een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen bij:
- vlakke tepels;
- ingetrokken tepels;
- ernstige stuwing;
- te vroeg geboren baby's;
- pijnlijke tepels.
Afbeelding: tepelhoedjeGebruik van een tepelhoedje
Er zijn drie verschillende maten tepelhoedjes; S, M en L. Kiest u de juiste maat. Let u daarbij op de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van uw baby.
Ga als volgt te werk:
- U kunt de randen van het tepelhoedje voor gebruik wat bevochtigen met water zodat het tepelhoedje steviger blijft zitten.
- Buig de zachte randen van het tepelhoedje naar voren en plaats het hoedje zo dicht mogelijk over de tepel.
- Ondersteun de borst met uw vingers en plaats de rand van het tepelhoedje tegen de borst.
- Let erop dat het open gedeelte op de plek zit waar het neusje van de baby zit tijdens de borstvoeding. De baby blijft dan in contact met de geur van de moeder en heeft een optimaal huidcontact.
Aanleggen van uw baby
Het aanleggen van uw baby gaat met een tepelhoedje op dezelfde manier als het aanleggen zonder tepelhoedje. Ondersteun uw baby met uw armen. Het is belangrijk dat uw baby het gehele tepelhoedje in de mond neemt tot aan het brede gedeelte. De baby moet niet alleen op het hoedje zuigen, maar ook een stuk van de basis in zijn mond nemen. De lipjes van uw baby zijn naar buiten gekruld.
Schoonmaken en bewaren
Ga hygiënisch te werk door na elke voeding het tepelhoedje met heet water af te spoelen en af te drogen. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje en kook het elke dag 3 tot 5 minuten uit.
Nadelen van het tepelhoedje
Aan het gebruik van het tepelhoedje zitten een aantal nadelen:
- de borst wordt minder goed gestimuleerd door het ontbreken van huidcontact met de baby;
- het kost de baby meer inspanning om de borst goed leeg te drinken;
- de melkproductie kan teruglopen, waardoor het soms nodig is om na te kolven;
- de baby leert een andere zuigtechniek dan wanneer het direct aan de borst drinkt.
Gewicht baby controleren
Bij het gebruik van een tepelhoedje raden wij aan om minimaal 1 keer per week het gewicht van uw baby te controleren. Groeit uw baby 150 gram of meer per week, dan kunt u, als u steeds heeft nagekolfd, het kolven langzaam afbouwen. Hou de groei van uw baby daarna goed in de gaten.
Afwennen
Als u de baby wilt afwennen met behulp van het tepelhoedje te drinken, probeer dit dan nadat de baby enkele minuten goed aan de borst heeft gedronken. Haalt u het tepelhoedje weg en probeer uw baby aan te leggen. Werkt dit niet, leg uw baby dan weer aan met het tepelhoedje. Blijft u dit van tijd tot tijd proberen. Soms lukt het beter als uw baby half slaapt, of als u samen met de baby in bad gaat of huid op huid contact heeft.
Als na een aantal weken het aanleggen zonder tepelhoedje niet goed lukt, raadpleeg dan de lactatiekundige van het Slingeland Ziekenhuis. Soms is er een oorzaak te vinden voor het niet willen drinken zonder tepelhoedje.
U kunt beter borstvoeding geven met een tepelhoedje dan helemaal geen borstvoeding geven.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de lactatiekundige. Voor telefonisch advies kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 bellen naar onze lactatiekundige in het Slingeland Ziekenhuis, telefoonnummer (0314) 32 49 10 of (0314) 32 92 81.