Algemeen
Uw oogarts heeft bij u hoornvliesdystrofie van Fuchs geconstateerd. In deze folder leest u wat dit is en welke behandelingen mogelijk zijn.
Hoornvliesdystrofie van Fuchs
Het hoornvlies bevindt zich aan de voorkant van het oog. Het hoornvlies bevat onder normale omstandigheden geen bloedvaten en is daarom doorzichtig. Het hoornvlies is bedekt met de traanfilm. Deze is nodig om het hoornvlies in goede conditie te houden.
Achter het hoornvlies bevinden zich endotheelcellen. Deze cellen verminderen bij hoornvliesdystrofie van Fuchs sneller dan normaal. Het is een traag verlopende afwijking. Er ontstaat vochtophoping in het hoornvlies, vooral 's nachts. Het hoornvlies wordt dikker en minder helder. In de ochtenduren is het zicht meestal verminderd en wordt in de loop van de dag beter. Als de dystrofie van Fuchs verder gevorderd is, is het zicht de hele dag slecht.
Figuur 1: Normale cellen. De endotheelcellen zijn gelijk van grootte en hebben een regelmatige zeshoekige vorm.
Figuur 2: Afwijkende cellen bij dystrofie van Fuchs.Hoornvliesdystrofie van Fuchs komt steeds aan beide ogen voor. De oorzaak is onduidelijk. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol. De aandoening komt viermaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Behandeling
Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs schrijft de oogarts u oogdruppels of oogzalf voor. Overdag kunt u de druppels gebruiken en 's avonds voor het slapen gaan de zalf. Dit werkt niet genezend en het voorkomt de achteruitgang niet. De druppels en zalf voorkomen infectie en verminderen de kans op een ontsteking. De druppels en zalf worden gebruikt om een eventuele hoornvliestransplantatie uit te stellen.
Een andere mogelijkheid is om het hoornvlies te föhnen. Door 's ochtends de föhn op armlengte op de ogen te richten gedurende 1 minuut, verdwijnt vocht uit uw ogen. Zo kan het zicht iets sneller opklaren.
Bij een gevorderde hoornvliesdystrofie van Fuchs kan de gezichtsscherpte alleen met een hoornvliestransplantatie verbeteren. Hiervoor verwijst de oogarts u door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.