Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hoornvliesdystrofie van Fuchs


Algemeen
Uw oogarts heeft bij u hoornvliesdystrofie van Fuchs geconstateerd. In deze folder leest u wat dit is en welke behandelingen mogelijk zijn.

Hoornvliesdystrofie van Fuchs
Het hoornvlies bevindt zich aan de voorkant van het oog. Het hoornvlies bevat onder normale omstandigheden geen bloedvaten en is daarom doorzichtig. Het hoornvlies is bedekt met de traanfilm. Deze is nodig om het hoornvlies in goede conditie te houden.

Achter het hoornvlies bevinden zich endotheelcellen. Deze cellen verminderen bij hoornvliesdystrofie van Fuchs sneller dan normaal. Het is een traag verlopende afwijking. Er ontstaat vochtophoping in het hoornvlies, vooral 's nachts. Het hoornvlies wordt dikker en minder helder. In de ochtenduren is het zicht meestal verminderd en wordt in de loop van de dag beter. Als de dystrofie van Fuchs verder gevorderd is, is het zicht de hele dag slecht.Figuur 1: Normale cellen.


De endotheelcellen zijn gelijk van grootte en hebben een regelmatige zeshoekige vorm.


Figuur 2: Afwijkende cellen bij dystrofie van Fuchs.


Hoornvliesdystrofie van Fuchs komt steeds aan beide ogen voor. De oorzaak is onduidelijk. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol. De aandoening komt viermaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Behandeling
Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs schrijft de oogarts u oogdruppels of oogzalf voor. Overdag kunt u de druppels gebruiken en 's avonds voor het slapen gaan de zalf. Dit werkt niet genezend en het voorkomt de achteruitgang niet. De druppels en zalf voorkomen infectie en verminderen de kans op een ontsteking. De druppels en zalf worden gebruikt om een eventuele hoornvliestransplantatie uit te stellen.

Een andere mogelijkheid is om het hoornvlies te föhnen. Door 's ochtends de föhn op armlengte op de ogen te richten gedurende 1 minuut, verdwijnt vocht uit uw ogen. Zo kan het zicht iets sneller opklaren.

Bij een gevorderde hoornvliesdystrofie van Fuchs kan de gezichtsscherpte alleen met een hoornvliestransplantatie verbeteren. Hiervoor verwijst de oogarts u door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 1458-aug 18