Algemeen
Bij u is de diagnose 'recidiverende erosie' gesteld. Dit is een beschadiging van het hoornvlies.
Hoornvlies
Het hoornvlies (cornea) is het glasheldere voorste deel van het oog. Het ligt vóór de iris, het deel dat de kleur van het oog bepaalt. Door het hoornvlies komt het licht het oog binnen. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje 'huid' (epitheel). Bij een recidiverende erosie is het epitheel beschadigd.
Afbeelding: hoornvlies
Klachten
Een recidiverende erosie is vaak erg pijnlijk, vooral wanneer u met uw ogen knippert. U hebt ook veel last van tranen en kunt slecht licht verdragen. De klachten treden vaak op gedurende de nacht of bij het openen van de ogen als u 's ochtends wakker wordt. Het is mogelijk dat u tijdelijk minder ziet. Meestal nemen de klachten binnen enkele uren af.
Oorzaken
Er zijn twee oorzaken voor deze aandoening:
- een aangeboren hoornvliesziekte (Map-Dot-Fingerprint dystrofie of Cogan's cornea dystrofie); het epitheel zit dan niet goed aan het onderliggende weefsel vast. De klachten treden vaak in beide ogen op.
- een schaafwond van het hoornvlies dat is ontstaan door letsel: een kras van een nagel, takken of bladeren in het oog. De klachten komen alleen in één oog voor. De klachten hebben te maken met het letsel dat soms maanden tot jaren geleden gebeurd is. De schaafwond van het hoornvlies is dan onvoldoende genezen.
De kleefstof tussen het epitheel en de onderlaag is onvoldoende hersteld. Er kan spontaan een flard van het epitheel loslaten.
Behandeling
Er zijn een aantal behandelingsmogelijkheden:
- Oogzalfverband;
u draagt een oogverband met antibioticazalf bij optredende klachten. - Oogzalf voor de nacht;
's avonds voor het slapen gaan, brengt u uit voorzorg neutrale oogzalf (Oculentum Simplex) aan als smeermiddel. 's Ochtends masseert u voorzichtig de oogleden voordat u deze opent. - Zachte contactlens;
gedurende drie maanden draagt u een dunne zachte contactlens (bandage-lens). De lens werkt als een soort verband voor het hoornvlies om genezing te versnellen. Met de lens krijgt u ook antibioticazalf voor uw oog.
Zo nodig verwijst de arts u door naar een gespecialiseerd oogziekenhuis.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.