Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Oogzenuwontsteking

Oogzenuwontsteking

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw oogarts heeft bij u een oogzenuwontsteking geconstateerd. In deze folder leest u wat een oogzenuwontsteking is en welke behandeling mogelijk is.

De oogzenuw

De oogzenuw is de zenuw van het zien. Het brengt de beelden die we zien, gecodeerd als elektrische prikkels, van onze ogen naar de hersenen. De oogzenuw is als een elektriciteitskabel en bestaat uit ongeveer 1,2 miljoen afzonderlijke dunne draadjes (zenuwvezels). Elk van deze vezels brengt een deel van de informatie naar de hersenen. Als enkele of alle zenuwvezels aangetast zijn, zien we wazig.

Oogzenuwontsteking

Bij een ontsteking van de oogzenuw raakt de zenuw gezwollen en rood. Daarnaast werken de zenuwvezels niet goed meer. Is de ontsteking mild, dan kan het gezichtsvermogen bijna normaal zijn. Als er veel vezels aangetast zijn, zien we slecht. De zenuw van één of beide ogen kan aangedaan zijn. De medische term voor een ontsteking van de oogzenuw is neuritis optica.

Oorzaken

Meestal is er geen duidelijke oorzaak van de oogzenuwontsteking te ontdekken. Een slecht werkende afweer kan een rol spelen. Soms veroorzaken ziektes een ontsteking van de oogzenuw. Sommige mensen, vooral kinderen, ontwikkelen een oogzenuwontsteking na een virusinfectie zoals de bof, mazelen of na een gewone verkoudheid. Bij een klein aantal patiënten is de oogzenuwontsteking een teken van een neurologische aandoening, waardoor ook zenuwen op andere plaatsen in het lichaam aangetast kan worden.

Klachten

Een oogzenuwontsteking ontstaat meestal plotseling, waarbij er wazig zicht is in één of beide ogen. Het lijkt alsof het licht minder fel is. De kleuren zijn anders. Er kan wat pijn rond de oogkas bestaan, vaak als de ogen bewogen worden. Het gezichtsvermogen kan verslechteren in de loop van één of twee weken. Klachten kunnen ook verergeren na een heet bad of douche en na inspanning.

Onderzoek

Een zorgvuldige beschrijving van de klachten helpt de oogarts om de juiste diagnose te stellen. Er vindt uitgebreid oogheelkundig onderzoek plaats:Zijn er aanwijzingen voor een neurologische aandoening, dan verwijst de oogarts u door naar de neuroloog.

Behandeling

Er is geen vaststaande behandeling voor een oogzenuwontsteking. De oogarts kan corticosteroïden (ontstekingsremmers) voorschrijven. Dit zijn medicijnen die de ontsteking remmen waardoor er sneller herstel plaatsvindt. Corticosteroïden worden niet standaard voorgeschreven, in verband met mogelijke bijwerkingen.

Gelukkig herstellen de meeste oogzenuwontstekingen vanzelf, maar het herstel duurt vaak maanden. Er is niet altijd volledig herstel. Soms komt de scherpte helemaal terug maar zijn de kleuren anders. Bij anderen blijven delen van het gezichtsveld onscherp.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1423-feb24