Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Defecografie

Defecografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd waarbij gekeken wordt hoe de ontlasting wordt uitgescheiden. Een radioloog of physician assistant voert het onderzoek uit. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (eerste etage, route 62) en duurt ongeveer 30 minuten.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Hij/zij overlegt dan met u of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding

U komt 1 uur van te voren om een beker maagpap te drinken (vulling voor de dunne darm).

Het onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer. In een aparte kleedkamer dient u uw onderlichaam te ontkleden. Tijdens het onderzoek kunt u een shirt of hemd zonder knopen aanhouden. In de onderzoekkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. U draait zich op uw linkerzij waarna de laborant een slangetje in uw anus inbrengt. Via dit slangetje wordt een dikke bariumpap ingebracht in het laatste gedeelte van de dikke darm. Op deze manier kan de stoelgang zo goed mogelijk worden nagebootst. U gaat daarna op een klein toilet zitten. De radioloog of physician assistant maakt dan opnames van de dikke darm in rust, tijdens aanspannen/persen en wanneer u tot slot alle bariumpap eruit perst. Zo legt de radioloog of physician assistant vast hoe diverse organen ten opzichte van elkaar en de omgeving bewegen.

Nazorg

Na het onderzoek kan er wat witte bariumpap meekomen met de ontlasting. De ontlasting kan de eerste dagen na het onderzoek nog wit zijn. Dat komt door de bariumpap die u hebt gedronken. Verder merkt u niets meer van het onderzoek of het contrastmiddel. Na het onderzoek moet u zeker vier extra glazen vocht drinken. Dit om verstoppingen in de dikke darm te voorkomen.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog, laborant of physician assistant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 986-apr-24