Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Diabetes-fotospreekuur

Diabetes-fotospreekuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, is het belangrijk uw ogen regelmatig te laten controleren. Door diabetes kunnen beschadigingen optreden aan het netvlies van het oog. Voor diabetespatiënten die nog geen of minimale beschadigingen aan het netvlies hebben, heeft het Slingeland Ziekenhuis een speciaal spreekuur voor oogcontrole: het diabetes-fotospreekuur.

In deze folder leest u waarom oogcontrole belangrijk is en hoe deze controle in zijn werk gaat.

Het netvlies

Het oog is een holle bal met een doorzichtige voorkant: het hoornvlies. Door het hoornvlies valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het licht door de pupil, door de lens en door de glasvochtruimte. De glasvochtruimte is gevuld met heldere gelei (het glasvocht). Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel.

Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld.

Afbeelding: het oog

Wat gebeurt er met het netvlies bij diabetes

Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten in het lichaam in een slechte conditie raken. Dit geldt ook voor de fijne bloedvaten in het oog. De bloedvaatjes verzwakken en kunnen gaan lekken. Deze lekkage leidt tot beschadiging van het omliggende netvliesweefsel. Ook is een totale afsluiting van de kleine vaatjes door beschadiging van de vaatwand mogelijk.

De bloedvaten in het oog voorzien het netvlies van voedingsstoffen. Als deze bloedvaten in slechte conditie zijn, maakt het netvlies nieuwe bloedvaten om toch aan voldoende voedingsstoffen en zuurstof te komen. Met deze bloedvaten groeit bindweefsel mee dat kan samentrekken. Hierdoor kan het netvlies losraken. De nieuwe bloedvaatjes zijn bovendien erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen binnen in het oog veroorzaken.

Belang van oogcontrole bij diabetes

Wanneer u diabetes heeft, is het belangrijk regelmatig het netvlies van uw ogen te laten controleren. Ook als u geen klachten heeft. Meestal attendeert de huisarts, internist of diabetesverpleegkundige u hierop. Beschadigingen aan het netvlies kunnen aanwezig zijn zonder dat u er zelf iets van merkt. Bij regelmatige controle kan de oogarts eventuele problemen vroegtijdig opsporen en zo nodig behandelen. Onbehandelde afwijkingen kunnen blindheid tot gevolg hebben.

Een goed ingestelde bloedsuikerwaarde en een goede bloeddruk kunnen helpen netvliesproblemen te voorkomen. Voor uw huisarts of internist is het daarom belangrijk te weten of er sprake is van vaatwandbeschadiging wegens diabetes. Het oog is het enige orgaan van het lichaam waarin de bloedvaten te zien zijn. Over de resultaten van de oogcontrole ontvangen uw huisarts en internist bericht.

Als u onlangs bent overgegaan op een ander soort behandeling van uw diabetes, of als u zwanger bent, is controle van uw ogen extra belangrijk.

De oogcontrole


Voorbereiding

Wij raden u aan iemand mee te nemen als u voor controle komt. Aangezien tijdens de controle de pupil van beide ogen met oogdruppels wordt verwijd, zult u enige uren wazig zien. Wij adviseren u na het onderzoek niet zelf auto te rijden omdat u dan een verminderd gezichtsvermogen heeft.


De controle

Een oogheelkundig assistent voert de controle uit. U krijgt oogdruppels in beide ogen. Dit zorgt ervoor dat de pupil verwijdt en de assistent het netvlies beter kan bekijken. Deze druppels moeten ongeveer een kwartier inwerken. Hierna maakt de assistent met een digitale camera een foto van het netvlies van uw beide ogen. Tot ongeveer tien minuten na het fotograferen kunt u gekleurde (groene, paarse, roze) lichtbollen zien. Dit ontstaat door overbelichting van het netvlies en verdwijnt vanzelf weer.

Uitslag en nieuwe afspraak

Op een later tijdstip beoordeelt de oogarts de foto's en het oogheelkundige onderzoek. Als u binnen drie weken na de controle géén bericht heeft ontvangen, kunt u ervan uitgaan dat de uitslag goed is.
De gemaakte afspraak voor controle blijft dan onveranderd. Wanneer de oogarts aanleiding ziet om u eerder terug te laten komen, neemt de assistent contact met u op om een nieuwe afspraak te maken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze aan de oogheelkundige assistent stellen tijdens het spreekuur. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 14.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 905-feb 24