Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Ectropion

Ectropion

Een naar buiten gedraaid onderooglid

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw oogarts heeft bij u een naar buiten gedraaid onderooglid geconstateerd, ook wel ectropion genoemd. In deze folder leest u wat de oorzaak van ectropion is en hoe dit te behandelen is.

Klachten
De afwijking is cosmetisch storend omdat de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar is. Vaak is het oog ook geïrriteerd omdat het minder goed sluit. Daarnaast kan het oog gaan tranen. Dit komt doordat het afvoerkanaaltje van de traanwegen (aan de neuskant in het onderooglid) geen contact meer maakt met het oog.

Oorzaken
Ectropion ontstaat meestal tijdens het natuurlijke verouderingsproces, waarbij het onderste ooglid verslapt, lager kan gaan hangen en naar buiten kan draaien. De aandoening kan aan één of aan beide ogen ontstaan. Ook littekens, huidziekten of een zwelling (bijvoorbeeld door infectie) kunnen deze aandoening veroorzaken.

Behandeling
De oogarts kan een ectropion verhelpen door te opereren.

Voorbereiding op de operatie
Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld aspirine, ascal, acetylsalicylzuur, acenocoumarol, fenprocoumon of clopidogrel) dient u dit voor de operatie bij uw behandelend oogarts aan te geven.

Indien u bij de trombosedienst bekend bent, is het belangrijk dat de INR-waarde (de mate van antistolling) binnen de voor u geldende grenswaarden is. U hoeft voor de operatie niet met de medicatie te stoppen. Het secretariaat van de polikliniek Oogheelkunde meldt uw operatie bij uw trombosedienst.

Operatie
Wanneer ectropion wordt veroorzaakt door verslapping, kan de oogarts dit verhelpen door het ooglid strakker te zetten. De arts maakt dan een sneetje in uw onderooglid. Soms gebeurt dit in combinatie met het inkorten van de weefsels aan de binnenkant van het ooglid. Aan het eind van de operatie hecht de oogarts de wond in het onderooglid.

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan gevoelig zijn. Daarna voelt u geen pijn van de ingreep.

Controle
Na zeven tot tien dagen worden de hechtingen op de polikliniek Oogheelkunde verwijderd. Tot deze afspraak moet u twee keer per dag Tobradex-zalf gebruiken. Deze zalf brengt u volgens gebruik zoals vermeld in de bijsluiter onder in uw oog aan.

Na de operatie
De eerste week na de operatie komt er wat afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. Het is dus niet iets om u zorgen over te maken en het wijst niet op een infectie. Een infectie komt na deze operatie vrijwel nooit voor.

Voorzichtig deppen met lauw water is voldoende om afscheiding en korstjes te verwijderen. Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder.

Resultaat
Het is niet altijd mogelijk om een perfect resultaat te krijgen. Hoe langer de afwijking bestaat hoe moeilijker de correctie is. Het meest voorkomende probleem na de correctie van een ectropion is dat de operatie wel een aanzienlijke verbetering oplevert, maar geen volledig normale situatie. Wanneer de huid bij uw ooglid verder verslapt, kan een ectropion in de loop van de tijd terugkeren.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.
Foldernummer: 1455-nov22