Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Keratoconus

Keratoconus

Afwijking van de vorm van het hoornvlies

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw oogarts heeft bij u een afwijking van de vorm van het hoornvlies geconstateerd, ook wel keracotonus genoemd. In deze folder leest u wat keratoconus is en welke behandelingen mogelijk zijn.

Wat is keratoconus

Het hoornvlies bevindt zich aan de voorkant van het oog. Bij keracotonus is het hoornvlies niet mooi bolvormig maar er ontstaat een kegelvorm. De bovenkant van het hoornvlies is iets naar onderen uitgezakt.

Afbeelding: keratoconus


De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid verliest. Keratoconus ontstaat veelal na de puberteit. Bij minder dan 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk.

Behandeling

Bij een beginnende keratoconus kunt u met een bril of zachte contactlenzen nog scherp zien. Naarmate het hoornvlies van vorm verandert, kunt u met een bril of zachte contactlenzen niet meer voldoende zien. U hebt dan harde contactlenzen nodig. Er zijn verschillende soorten harde contactlenzen. Meestal wordt gekozen voor keratoconuslenzen. Deze hebben ongeveer dezelfde diameter als het hoornvlies. Soms gebruikt men grote lenzen of het zogenoemde piggy-backsysteem waarbij een harde lens boven op een zachte lens geplaatst wordt.

Toekomstverwachting

Mogelijk kunt u uw hele leven met harde contactlenzen blijven zien. Als de keratoconus verder toeneemt, valt de harde lens mogelijk uit uw oog. U kunt dan geen harde contactlenzen meer dragen. In dat geval verwijst de oogarts u door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Hoornvliestransplantatie is dan een behandelmogelijkheid.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1422-feb 24