Algemeen
U heeft een bezoek gebracht aan de Spoedeisende Hulp. Na uw behandeling kunt u nog pijn hebben. Pijn is erg vervelend en daarnaast niet goed voor uw herstel. Uw arts heeft daarom pijnstillers voorgeschreven. In deze folder leest u wat pijnstillers zijn. Ook leggen wij uit hoe u deze pijnstillers het beste kunt gebruiken om de pijn te verminderen of te voorkomen.
Innemen van voorgeschreven pijnstillersVeel mensen nemen pas een pijnstiller als ze (te) veel last hebben van pijn. Lange tijd werd mensen ook aangeraden om pijnstillers op die manier te gebruiken. Tegenwoordig wordt daar anders over gedacht. Artsen gaan er nu van uit dat u pijnstillers beter kunt innemen vóórdat u pijn heeft.
Pijnstillers in combinatie met andere medicijnenSoms is één soort pijnstiller voldoende. Om voldoende effect te bereiken, kan het nodig zijn een combinatie van pijnstillers te gebruiken. Als de arts een combinatie van pijnstillers voorschrijft, kunt u ervan uitgaan dat deze medicijnen samen gebruikt kunnen worden. Soms kunnen ze elkaars werking versterken. Bij medicijnen die de apotheek verstrekt, controleert de apotheker of u deze veilig kunt innemen in combinatie met uw andere medicijnen. Wij raden u aan wel zelf altijd de bijsluiter van uw medicijnen te lezen.
Werking en tips voor gebruikIn onderstaand overzicht vindt u uitleg over de werking van de verschillende pijnstillers en hoe deze gebruikt kunnen worden:
Paracetamol
Paracetamol is het meest gebruikte medicijn in de pijnbestrijding. Het is een zeer effectieve pijnstiller en kent weinig bijwerkingen. Bij overdosering is er wel een risico op leverschade. Paracetamol werkt ook koortsverlagend.
Diclofenac, ibuprofen en naproxen
Diclofenac, ibuprofen en naproxen zijn de zogenaamde NSAID’s (non-steroïdale anti-inflammatoire drugs). Deze medicijnen werken pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. In combinatie met paracetamol geven NSAID’s een sterkere pijnstilling dan zonder. Deze medicijnen geven vaker bijwerkingen en mogen dus niet door iedereen worden ingenomen.
Meld het daarom bij uw arts als u bekend bent me:
- maagproblemen;
- nierproblemen;
- leverproblemen;
- longproblemen (bijvoorbeeld astma);
- darmproblemen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa);
- hartproblemen;
- bloedingsziekten.
Bij bovenstaande problemen wordt het gebruik van NSAID’s afgeraden. Het is mogelijk dat door het gebruik van de NSAID’s de aandoening verergert.
Het gebruik van NSAID’s wordt ook afgeraden als u:
- allergisch bent voor één van de medicijnen;
- bloedverdunners gebruikt;
- een gastric bypass heeft;
- zwanger bent.
Omeprazol
Omeprazol is een maagbeschermer. Deze pijnstiller wordt soms ter voorkoming van maagklachten voorgeschreven en moet gedurende het gebruik van de NSAID ingenomen worden.
Oxycodon
Oxycodon is een morfineachtig medicijn (sterke pijnstiller) dat slaperigheid kan veroorzaken. U dient hiermee rekening te houden bij deelname aan het verkeer, het nemen van belangrijke beslissingen en bij het bedienen van gevaarlijke apparatuur.
Oxycodon kan daarnaast de volgende bijwerkingen geven:
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Obstipatie (verstopping van de darmen)
Vooral mensen die al moeilijk lopen of regelmatig vallen moeten extra alert zijn op deze bijwerkingen.
Movicolon
Movicolon is een laxeermiddel. Dit medicijn wordt vaak bij het gebruik van Oxycodon voorgeschreven om obstipatie te voorkomen.
Afbouwen pijnstilling Neem de pijnstilling de eerste 2 tot 3 dagen in zoals de arts heeft aangegeven. Daarna kunt u de pijnstillers blijven gebruiken zolang u pijnklachten heeft. Zodra de pijn afneemt, kunt u beginnen met het afbouwen van de pijnstilling.
Begin eerst met het afbouwen van de ibuprofen, diclofenac, naproxen of oxycodon. Blijf gedurende het afbouwen van deze medicijnen wel 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol gebruiken.
Gebruikt u geen ibuprofen, diclofenac, naproxen of oxycodon meer? Dan kunt u de paracetamol afbouwen.
Uw medicijnenDe hieronder aangekruiste pijnstillers zijn voor u van toepassing. Bij veel of langdurige pijn hebben de pijnstillers het meeste effect als u deze dagelijks op vaste tijden inneemt. Dit zorgt ervoor dat er altijd een gelijke hoeveelheid van het medicijn in uw lichaam aanwezig is.
Let op:
Voor kinderen gelden andere maximumdoseringen, afhankelijk van hun gewicht. Leest u hiervoor de bijsluiter van het medicijn. Bij jonge kinderen kunt u het beste druppels of zetpillen gebruiken
VragenHeeft u nog vragen over de pijnstillers die uw arts heeft voorgeschreven, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of buiten kantooruren de huisartsenpost.
Voorgeschreven pijnstillers
- Paracetamol
4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Neem de tabletten ongeveer om de 6 uur in. Bijvoorbeeld 3 keer bij de maaltijd en voor het naar bed gaan.
- Diclofenac
3 keer per dag 1 tablet van 50 mg. Verdeel de tabletten goed over de dag. Neem de tabletten ongeveer om de 8 uur in.
- Naproxen
2 keer per dag 1 tablet van 500 mg. Verdeel de tabletten goed over de dag. Neem de tabletten ongeveer om de 12 uur in.
- Ibuprofen
3 keer per dag 1 tablet van ….. mg. Verdeel de tabletten goed over de dag. Neem de tabletten ongeveer om de 8 uur in.
- Omeprazol (maagbeschermer)
1 keer per dag 1 tablet van 20 mg. Neem elke dag dat u Naproxen of Diclofenac of Ibuprofen neemt ook 1 tablet Omeprazol.
- Oxycodon MGA (langwerkend)
2 keer per dag 1 tablet van ........ mg. Verdeel de tabletten goed over de dag. Neem de tabletten ongeveer om de 12 uur in.
- Oxycodon (kortwerkend)
Als u nog pijn heeft mag u deze tablet (........ mg) tot maximaal 6 keer per dag innemen.
- Movicolon
1 tot 2 keer per dag een zakje. Neem Movicolon ter voorkoming van verstopping (obstipatie) bij Oxycodon. Zorg ervoor dat u minimaal 1 keer per dag zachte ontlasting heeft. Als u diarree krijgt, mag u (tijdelijk) minder Movicolon nemen.