Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Psoriasis

Schubbenziekte


Wat is psoriasis?
Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen. Vaak komt psoriasis in de familie voor. De huidziekte kan goed behandeld worden.
Hoe krijgt u psoriasis?
Erfelijke aanleg is erg belangrijk bij psoriasis. Als u zelf psoriasis heeft, dan heeft iemand anders in uw familie vaak ook deze aanleg. Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Soms kan de psoriasis uitgelokt worden door:
  • Beschadiging van de huid
  • Infecties
  • Geneesmiddelen
  • Stress
Welke soorten psoriasis zijn er?
Er zijn verschillende soorten psoriasis:

Plaque psoriasis
Dit is de meest bekende vorm van psoriasis. U heeft dan rode plekken op uw huid waar schilfers op zitten. De plekken zijn verschillend qua grootte. Plaque psoriasis kan op elke plaats op uw lichaam voorkomen. Meestal zitten de plekken op uw ellebogen, knieën, hoofd, het onderste deel van de rug, aan de binnenkant van de handen en aan de onderkant van de voeten. Soms zit de psoriasis ook op de geslachtsdelen.

Psoriasis guttata
Bij deze vorm ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie.

Psoriasis inversa
Deze vorm komt voor in de plooien van uw lichaam, bijvoorbeeld in de liezen, navel, oksels, tussen de billen en onder de borsten. U ziet meestal geen schilfers op deze plekken.

Psoriasis van de nagels
Bij psoriasis van de nagels ziet u deukjes en geelbruine vlekken op uw nagel. Ook kan een deel van uw nagel los gaan zitten.

Welke klachten geeft psoriasis?
Psoriasisplekken kunnen jeuken of pijn doen. U kunt ook ontstekingen krijgen in uw gewrichten, vooral in de gewrichten van uw handen en voeten. Sommige mensen met psoriasis hebben gevoelens van schaamte. Als u hier last van heeft, is het belangrijk dat u daar met uw arts over praat.

Is psoriasis besmettelijk?
Nee, geen enkele vorm van psoriasis is besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u psoriasis heeft?
Uw arts kan meestal aan de plekken op uw huid zien of u psoriasis heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidziekte. De arts neemt dan een klein stukje van uw huid af (een biopt). Hiervoor wordt uw huid plaatselijk verdoofd.

Welke behandelingen van psoriasis zijn er?
Er zijn 3 verschillende behandelmogelijkheden voor psoriasis:

Crème, zalf of vloeistof
Uw arts schrijft een crème, zalf of vloeistof voor die u op de psoriasisplekken moet smeren. Meestal doet u dit één of twee keer per dag. Voorbeelden van crème zijn vitamine D crème, hormoonzalven, teerzalven en ditranolcrème.

Lichttherapie
Dit is een behandeling met ultraviolet licht. Soms krijgt u hierbij ook medicijnen die u moet slikken of moet u voorafgaand aan de behandeling in een bepaald soort bad (PUVA-behandeling). Lichttherapie als behandeling van psoriasis is ontstaan vanuit de ervaring dat veel mensen met psoriasis in de zomer en na een zonnige vakantie minder klachten hebben. Een zonnebank helpt niet.

Tabletten of injecties
U krijgt medicijnen van uw arts, bijvoorbeeld tabletten of capsules, die u moet slikken. U kunt ook medicijnen krijgen die via een injectie in uw huid komen. Voorbeelden hiervan zijn methotrexaat, ciclosporine, acitretine, fumaraten en biologics.

Wat kunt u zelf nog doen?
U kunt uw huid soepel houden door een huidverzorgende crème op uw huid te smeren. Daardoor heeft u minder last van de psoriasisplekken.

Is psoriasis te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer kunt u meer last hebben van psoriasis dan de andere keer. Door de behandeling wordt de psoriasis wel een stuk beter. Stopt u met de behandeling? Dan komen de plekken op uw huid bijna altijd, na een paar weken tot maanden, weer terug. Maar psoriasis kan soms ook jaren wegblijven.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over psoriasis? Kijkt u dan op de website van de NVDV: www.huidarts.info. Hier vindt u ook antwoord op de 117 meest gestelde vragen over psoriasis (klik op: De Patiënt > Patiëntenfolders > Algemeen > Psoriasis: 117 Vragen en antwoorden).

Patiëntenvereniging
Er zijn twee patiëntenverenigingen voor psoriasispatiënten:
  • Psoriasis Vereniging Nederland: www.pvnnet.nl
  • Psoriasis Federatie Nederland: www.psoriasis-fn.nl
© 2012 NVDV
Deze folder is grotendeels overgenomen van de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.Foldernummer: 1305-jun 19