Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Echocardiografie

Echocardiografie

Echo van het hart

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft een echocardiografie aangevraagd. Door middel van dit onderzoek ziet de cardioloog of er sprake is van een hartafwijking. Tijdens een echocardiografie maakt een functielaborant met behulp van ultrageluid, afbeeldingen van de pompfunctie van het hart, de hartkleppen en de andere onderdelen van het hart. Ook bekijkt de laborant de richting en de snelheid van de bloedstromen in het hart en de bloedvaten.

Afspraak

De secretaresse van uw behandelend arts heeft de afspraak voor u gemaakt.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 55. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Voorbereiding

Neemt u uw medicijnenlijst en legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis. Een echocardiografie is niet schadelijk of belastend, dus het is niet nodig om nazorg of begeleiding te regelen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Cardiologie (eerste etage, route 58). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. De functielaborant haalt u hier op.

Het onderzoek wordt op de afgesproken tijd uitgevoerd. Bij uitzondering kan de wachttijd tot maximaal een kwartier oplopen.

Het onderzoek

Een functielaborant voert het onderzoek uit. Het onderzoek wordt op de onderzoekstafel verricht. U ligt met ontbloot bovenlijf op uw linkerzij op de onderzoekstafel. U krijgt een handdoek om uw bovenlijf te bedekken. Als u niet op de onderzoekstafel kunt komen liggen, kan het onderzoek in bed of rolstoel worden uitgevoerd.

Om uw hartritme te registreren, brengt de functielaborant elektrodeplakkers aan op uw bovenlichaam. De laborant beweegt met de echomicrofoon met gel op verschillende plaatsen over uw borst en uw buik. U hoort een pulserend geluid: dat is het versterkte geluid van uw hart en uw bloedstroom. De echomicrofoon verstuurt geluidsgolven en de weefsels in het lichaam kaatsen deze geluidsgolven weer terug als echo's. De echomicrofoon vangt de echo's op en stuurt deze naar een monitor waarop de echobeelden zichtbaar zijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt maximaal 30 minuten.

Uitslag
De cardioloog bespreekt de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak. De secretaresse van uw behandelend arts maakt deze vervolgafspraak voor u.

Vragen

Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u deze altijd stellen aan de cardioloog of de functielaborant. Zij beantwoorden uw vragen graag. Natuurlijk kunt u uw vragen ook telefonisch stellen. Het telefoonnummer van de polikliniek Cardiologie is (0314) 32 95 55. Meer informatie over hartaandoeningen vindt u in de folders van de Nederlandse Hartstichting. Deze folders kunt vragen aan onze medewerkers of bestellen bij de Nederlandse Hartstichting.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1322-feb 24