Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Wondroos


Wat is wondroos?
Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Wondroos komt het meest voor aan de benen. U hebt dan vaak koorts, pijn en u voelt zich ziek.

Wondroos wordt ook wel belroos, erysipelas of cellulitis genoemd. Eigenlijk zijn cellulitis en erysipelas niet helemaal hetzelfde. Het verschil hiertussen is vaak moeilijk te maken. In deze folder wordt hier niet verder op ingegaan.

Cellulitis moet niet verward worden met de bekende ‘sinaasappelhuid’ van de bovenbenen van vrouwen, die ook wel cellulitis of ‘cellulite’ (FR) wordt genoemd.

Hoe krijgt u wondroos?
Wondroos krijgt u door bacteriën, meestal stafylokokken of streptokokken. De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Dit kunnen allerlei wondjes zijn zoals een puistje, een schaafwond, een brandwond of een operatiewond. Maar deze wondjes kunt u ook krijgen door een kloofje, eczeem of een schimmel (‘zwemmerseczeem’). Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren, de neus of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdholte).

Hoe ziet wondroos eruit?
Wondroos zit meestal op één been. Wondroos kan ook in het gezicht of op andere plekken op het lichaam voorkomen. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn. Soms ontstaan er ook blaren, of zelfs bloedblaren. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn. Bij wondroos van het been zijn het de lymfeklieren in de liezen die opgezet zijn. De lymfebanen kunnen ontstoken zijn. De meeste mensen voelen zich ziek en hebben (hoge) koorts.

Wondroos in het gezicht bij jonge kinderen zit meestal aan één kant en het kind heeft dan vaak ook een oorontsteking aan dezelfde kant.

Is wondroos besmettelijk?
Ja, wondroos is besmettelijk. Maar de kans dat iemand anders ook wondroos krijgt, is heel erg klein. Wel wordt aangeraden om de handen goed te wassen met zeep als u in contact komt met de ontstoken huid.

Hoe weet uw arts of u wondroos heeft?
Uw arts kan aan de rode plekken op de huid zien of u wondroos heeft. Wondroos gaat meestal samen met (hoge) koorts, pijn en ziek voelen. Over het algemeen is verder bloedonderzoek of het nemen van een kweek niet nodig.

Welke behandelingen van wondroos zijn er?
Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de ernst van de wondroos, uw leeftijd en al bestaande ziektes zal uw arts besluiten u thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Verder zal uw arts erop letten dat u goed op de behandeling reageert. Het is van belang dat u contact met uw arts opneemt als uw klachten erger worden. Vaak worden pijnstillers voorgeschreven.

Ook zal uw arts kijken of het wondje, waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje. Het is de ervaring van veel dermatologen dat zwachtels (strak verband) belangrijk zijn bij zwelling of oedeem (dik worden van het been). Dit vermindert de pijn aan het been, zorgt ervoor dat de genezing sneller gaat en kan voorkomen dat het terugkomt. Daarna kan men het beste een elastische kous dragen. Als het oedeem is verdwenen en ook zonder kous wegblijft, hoeft de elastische kous niet meer te worden gedragen.

Bij telkens terugkerende wondroos wordt er soms gedurende langere periode antibiotica gegeven. Ook wordt vaak gekozen om een aangemeten elastische kous te blijven dragen om oedeem tegen te gaan.

Is wondroos te genezen of blijft u er altijd last van houden?
De meeste mensen met wondroos krijgen het maar één keer in hun leven en daarna nooit meer. Een kleine groep krijgt vaker wondroos. Dat gebeurt vooral bij mensen met lymfoedeem. Als iemand met lymfoedeem een wondje heeft, kunnen de op de huid aanwezige bacteriën in de huid komen. Dat kan al het geval zijn bij een licht beschadigde huid door eczeem of een schimmelinfectie. Ook is er meer kans op het terugkeren van de wondroos als u te zwaar bent of als de doorbloeding aan het been minder goed is.

Wat kunt u zelf doen?

© Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie - Versie 07-11-2013

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan. www.nvdv.nl
Foldernummer: 1294-jan 20