Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

UVB-behandeling

UVB-behandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Een bepaald deel uit het zonlicht, het ultraviolet-licht (UV), zorgt voor dit effect. U wordt behandeld met smal spectrum ultraviolet-B (UVB).

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

Een lichtbehandeling wordt uitgevoerd:

Waar meldt u zich?

De lichttherapie vindt plaats op de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u de volgende voorzorgsmaatregelen treft:

Zwangerschap of borstvoeding

De behandeling met UVB-licht is niet schadelijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Behandeling

Het is belangrijk dat uw hele lichaam met UVB wordt belicht, tenzij de arts anders beslist. Daarom is het nodig dat u zich helemaal uitkleedt. Mannelijke patiënten adviseren wij om een string te dragen. Deze ontvangt u op de afdeling Lichttherapie. U mag badslippers aanhouden als u dat prettig vindt, deze dient u zelf mee te nemen.

In de lichtcabine draagt u een speciale bril ter bescherming van uw ogen. U krijgt deze op de afdeling lichttherapie. Als uw gezicht vrij is van huidafwijkingen, is het nodig uw gezicht te beschermen met een doek om onnodige blootstelling aan UVB tegen te gaan. Deze krijgt u op de afdeling lichttherapie.

De assistente stelt de belichtingstijd in. Deze tijd wordt iedere keer iets verlengd, tot maximaal 15 minuten. Uw huid wordt met het meest effectieve deel van UVB belicht terwijl u in het midden van een cabine staat. Het is verstandig uw armen en benen wat te bewegen tijdens de belichting. Hierdoor voorkomt u schaduwvorming op uw huid en kan het licht overal komen.

De lichttherapie is drie keer per week. Bij sommige aandoeningen, bijvoorbeeld vitiligo, krijgt u twee keer per week lichttherapie. De totale duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening.

Als de huidafwijkingen tot rust zijn gekomen zijn, beslist de arts meestal om te stoppen met de behandeling. Het beste resultaat van de lichttherapie bereikt u als de behandeling niet wordt onderbroken.

De dermatoloog controleert na zes weken het resultaat van de behandeling. Bij vitiligo vindt de controle na tien weken plaats.

Na de behandeling

Na de belichting is het van belang uw huid in te smeren met een vette zalf. De dermatoloog kan deze op recept voorschrijven. Dit werkt verkoelend, verzachtend en voorkomt uitdroging.

Bijwerkingen

Heeft u last van de huid door irritatie of verbranding? Neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie: (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Vragen

Heeft u nog vragen over de behandeling, stel deze dan aan de arts of assistente.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 691-jan 24