Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


UVB-behandeling


Algemeen
De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Een bepaald deel uit het zonlicht, het ultraviolet-licht (UV), zorgt voor dit effect. U wordt behandeld met smal spectrum ultraviolet-B (UVB).

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

Een lichtbehandeling wordt uitgevoerd:
Waar meldt u zich?
De lichttherapie vindt plaats op de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Verhinderd
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Voorbereiding
Het is belangrijk dat u de volgende voorzorgsmaatregelen treft:
Zwangerschap of borstvoeding
De behandeling met UVB-licht is niet schadelijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Behandeling

Het is belangrijk dat uw hele lichaam met UVB wordt belicht, tenzij de arts anders beslist. Daarom is het nodig dat u zich helemaal uitkleedt. Mannelijke patiënten adviseren wij om een string te dragen. Deze ontvangt u op de afdeling Lichttherapie. U mag badslippers aanhouden als u dat prettig vindt, deze dient u zelf mee te nemen.

In de lichtcabine draagt u een speciale bril ter bescherming van uw ogen. U krijgt deze op de afdeling lichttherapie. Als uw gezicht vrij is van huidafwijkingen, is het nodig uw gezicht te beschermen met een doek om onnodige blootstelling aan UVB tegen te gaan. Deze krijgt u op de afdeling lichttherapie.

De assistente stelt de belichtingstijd in. Deze tijd wordt iedere keer iets verlengd, tot maximaal 15 minuten. Uw huid wordt met het meest effectieve deel van UVB belicht terwijl u in het midden van een cabine staat. Het is verstandig uw armen en benen wat te bewegen tijdens de belichting. Hierdoor voorkomt u schaduwvorming op uw huid en kan het licht overal komen.

De lichttherapie is drie keer per week. Bij sommige aandoeningen, bijvoorbeeld vitiligo, krijgt u twee keer per week lichttherapie. De totale duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening.


Als de huidafwijkingen tot rust zijn gekomen zijn, beslist de arts meestal om te stoppen met de behandeling. Het beste resultaat van de lichttherapie bereikt u als de behandeling niet wordt onderbroken.

De dermatoloog controleert na zes weken het resultaat van de behandeling. Bij vitiligo vindt de controle na tien weken plaats.

Na de behandeling

Na de belichting is het van belang uw huid in te smeren met een vette zalf. De dermatoloog kan deze op recept voorschrijven. Dit werkt verkoelend, verzachtend en voorkomt uitdroging.

Bijwerkingen
Heeft u last van de huid door irritatie of verbranding? Neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie: (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Vragen

Heeft u nog vragen over de behandeling, stel deze dan aan de arts of assistente.


Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 691-dec 21