Algemeen
De cardioloog heeft in overleg met u een 24-uurs bloeddrukmeting aangevraagd. Dit geeft een betrouwbaar beeld van de gemiddelde bloeddruk op verschillende tijdstippen van de dag en nacht.
Afspraak
De secretaresse van uw behandelend arts heeft de afspraak voor u gemaakt.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 55. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.
Voorbereiding
Voor het onderzoek zijn de volgende voorbereidingen nodig:
- Trek ruime bovenkleding aan waarvan vooral de mouw ruim valt en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.
- Neem uw afsprakenkaart mee.
Het onderzoek
Bevestigen van de bloeddrukmeter
Een bloeddrukmeter is een recorder die gedurende ongeveer 24 uur uw bloeddruk opneemt. U krijgt een bloeddrukband om uw bovenarm. Deze band is via een slangetje verbonden met een kastje dat u draagt in een tasje om uw middel of nek. Dit tasje krijgt u op de polikliniek. 's Nachts kunt u het kastje naast u neerleggen.
Nadat de bloeddrukmeter bevestigd is, kunt u weer naar huis of naar uw werk. Met de bloeddrukmeter kunt u uw normale dagelijkse bezigheden blijven doen.
Automatische metingen
De bloeddrukmeter meet overdag automatisch elke 30 minuten uw bloeddruk. 's Nachts gebeurt dat ieder uur. Wanneer een meting begint, blaast de band om uw arm zich automatisch op. Om storingen te voorkomen, dient u uw arm stil te houden en liever niet te praten. Als een meting niet goed is gelukt door een storing of te veel beweging van uw arm, start de bloeddrukmeter na 5 minuten automatisch een nieuwe meting.
Het is niet mogelijk om zelf uw bloeddruk af te lezen. Dit om beïnvloeding van de meting te voorkomen.
Dagboek
Tijdens het dragen van de bloeddrukmeter houdt u een dagboek bij. Daarin beschrijft u uw activiteiten en klachten.
Uitschakelen van de bloeddrukmeter
De volgende ochtend kunt u zelf het kastje afkoppelen. De bloeddrukmeter schakelt u uit door het knopje op 'off' te zetten. U haalt de bloeddrukband van uw arm. Het kastje en het dagboekje kunt u tussen 09.00 en 09.30 uur bij de balie van de polikliniek Cardiologie inleveren. Als u de bloeddrukmeter in het weekend terug dient te brengen, kan dat de gehele dag bij de receptie van het Slingeland Ziekenhuis.
Belangrijk
Wij vragen u om voorzichtig om te gaan met de bloeddrukmeter:
- Als de bloeddrukband niet goed zit, kunt u deze zelf opnieuw om doen. Dit mag niet tijdens een meting gebeuren!
- Maak de bloeddrukmeter in geen geval open.
- Koppel de zwarte kabel niet los van het kastje.
- Laat de bloeddrukmeter niet vallen.
- De bloeddrukmeter kan niet tegen water. U kunt daarom niet douchen of zwemmen.
- Breng de bloeddrukmeter op de afgesproken tijd terug. De bloeddrukmeter is weer nodig voor een volgende patiënt.
Bijwerkingen
Het kan zijn dat u wat minder goed slaapt door het geluid van het apparaat. Tijdens het opblazen van de band kunt u wat tintelingen in de arm of de vingers voelen. Ook kan uw arm pijnlijk voelen.
Het afklemmen van uw arm kan storend zijn tijdens het besturen van de auto.
Als u het onderzoek niet kunt verdragen, dan kunt u tussen 08.00 en 16.30 uur bellen met de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 55. Buiten deze tijden kunt u zelf de band verwijderen en de recorder op 'off' zetten. Noteert u dit in het dagboekje.
Uitslag
De cardioloog die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de resultaten. U krijgt de uitslag van het onderzoek te horen tijdens een vervolgafspraak met uw cardioloog, tenzij uw cardioloog anders met u heeft afgesproken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de medewerkers van de polikliniek Cardiologie. U kunt ook bellen: (0314) 32 95 55.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.