Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

EEG na slaaponthouding

EEG na slaaponthouding

Elektro-encefalogram voor volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Het elektro-encefalogram (EEG) is een onderzoek om de zeer zwakke hersenactiviteit te meten en vast te leggen. Dit gebeurt met elektroden op de hoofdhuid. Een EEG na slaaponthouding maakt mogelijke afwijkingen in de hersenactiviteit zichtbaar. Het onderzoek vindt plaats nadat u één dag en één nacht niet geslapen heeft. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid.

Voorbereiding

Wast u de dag vóór het onderzoek uw haren. Dit bevordert het contact van de elektroden met de hoofdhuid. Gebruikt u om dezelfde reden geen haarlak of gel in uw haar.

De dag, avond en nacht voor het onderzoek dient u wakker te blijven. Overdag rusten is niet de bedoeling. In de meeste gevallen gebeurt dat thuis, soms is een opname in het ziekenhuis nodig.

Thuis

Vanaf 24.00 uur 's nachts mag u geen cafeïnehoudende dranken nuttigen, zoals thee, koffie, chocolademelk of cola. Alcoholische dranken zijn vanaf dat moment ook niet meer toegestaan. Ook mag u geen chocolade eten. U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat u voor het onderzoek gewoon mag eten en drinken. U kunt ook uw medicatie gewoon blijven gebruiken.

Door slaaponthouding neemt uw reactievermogen af. Het is daarom raadzaam om u naar het ziekenhuis te laten brengen door iemand die wel geslapen heeft.

Opname in het ziekenhuis

In sommige gevallen besluit de arts dat u de avond voor het onderzoek opgenomen wordt in het ziekenhuis. Zorgt u ervoor dat u iets te doen heeft, zodat het u lukt om wakker te blijven. De verpleegkundigen controleren regelmatig of u niet in slaap valt. U mag maximaal één persoon uitnodigen om u gezelschap te houden. Als u thuis met een CPAP-apparaat slaapt, kunt u deze meenemen naar het ziekenhuis zodat u deze tijdens het onderzoek kunt gebruiken.

Plaats van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Neurologie, route 62.

Het onderzoek

De EEG na slaaponthouding vindt in de ochtend plaats, meestal rond 08.15 uur.

De laborant meet met een meetlint de omtrek van uw hoofd. Op beide oorlellen bevestigt de laborant elektroden en u krijgt op uw hoofd een 'cap'. Dit is een elastische muts waarin elektroden zitten. De cap wordt met een elastisch kinbandje vastgemaakt. De cap kan wat strak op uw hoofd zitten. Vervolgens brengt de laborant zoutpasta aan op uw hoofdhuid, via de gaatjes in de cap. De zoutpasta zorgt voor een betere geleiding van de zwakke elektrische activiteit. Dat gebeurt met een botte naald waarmee de laborant over uw hoofdhuid krast. Dit kan even pijnlijk zijn. Verder doet het onderzoek geen pijn.Hierna gaat u op een bed liggen. De laborant brengt op uw polsen nog twee elektroden aan om uw hartslag te registreren. Tijdens de registratie voert u verschillende opdrachten uit, zoals het openen en sluiten van de ogen en een paar minuten diep zuchten. Gedurende een periode krijgt u reeksen lichtflitsen te zien. De resterende tijd van het onderzoek mag u slapen.

Video-opname

Bij de registratie kan een opname met een videocamera horen. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dat de laborant laten weten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek neemt ongeveer 60 tot 80 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u naar huis. U mag niet zelf auto- of motorrijden, omdat slaaponthouding uw rijvaardigheid kan beïnvloeden. Indien u voor dit onderzoek bent opgenomen in het ziekenhuis, dan gaat u terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag

De uitslag krijgt u van de specialist die u behandelt op de polikliniek.

Vragen

Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan aan de laborant. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer van de functieafdeling Neurologie is (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 1229-jan 24