Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Functieonderzoek van de ogen


Algemeen
Uw arts heeft in overleg met u een oogheelkundig onderzoek afgesproken. In deze folder vindt u aanvullende informatie over de volgende oogheelkundige onderzoeken:
  • Gezichtsveldonderzoek (GVO)
  • Frequency Doubling Technology (FDT)
  • Optical Coherence Tomografie (OCT)

Waar meldt u zich
Alle onderzoeken vinden plaats op de polikliniek Oogheelkunde (ingang G). U meldt zich aan de balie van deze polikliniek. Neemt u daarna plaats in de wachtkamer.

Verhinderd
Bent u voor uw afspraak verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 97 77.

De onderzoeken
Een technisch oogheelkundig assistent voert de onderzoeken uit. De assistent geeft u tijdens het onderzoek steeds aanwijzingen. Probeert u deze zo goed mogelijk op te volgen.

Gezichtsveldonderzoek (GVO)
Een GVO brengt in kaart of delen van het netvlies en de oogzenuw het beeld goed doorgeven aan de hersenen. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Uw ogen worden voor dit onderzoek niet gedruppeld. Wanneer u aansluitend een controle bij de oogarts heeft, worden uw ogen na het GVO meestal wel gedruppeld.
Tijdens het onderzoek wordt één van uw ogen afgedekt. Met uw andere oog kijkt u naar het lichtje in het midden van een bol. U probeert steeds naar dit lichtje te blijven kijken. Ondertussen verschijnen er op andere plaatsen na elkaar kleine lichtpuntjes. Ziet u een lichtpuntje verschijnen, dan drukt u op een knopje. Zo wordt uw gezichtsveld onderzocht.

Frequency Doubling Technology (FDT)
FDT is een speciale techniek om in korte tijd het gezichtsveld te onderzoeken. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 3 minuten. Uw ogen worden niet gedruppeld. Wanneer u aansluitend een controle bij de oogarts heeft, worden uw ogen na het FDT meestal wel gedruppeld.

Tijdens het onderzoek wordt één van uw ogen afgedekt. Met uw andere oog kijkt u naar een klein beeldscherm in het apparaat. In het midden van het beeldscherm ziet u een zwart vierkantje. U probeert steeds naar dit zwarte vierkantje te blijven kijken. In het scherm verschijnen afwisselend op verschillende plaatsen flikkerende balkjes. Ziet u deze flikkerende balkjes, dan drukt u op een knopje.

Optical Coherence Tomografie (OCT)
OCT is een onderzoek waarbij met behulp van infrarood licht uw oogzenuw en/of uw netvlies worden onderzocht. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voor het onderzoek krijgt u meestal een oogdruppel om uw pupil te vergroten. Deze oogdruppel moet ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken.

Tijdens het onderzoek legt u uw kin in de kinsteun en plaatst u uw voorhoofd tegen de hoofdsteun. Wanneer u in het apparaat kijkt, ziet u rood licht met daarin een groene stip. Tijdens het onderzoek moet u steeds naar het groene stipje blijven kijken. De assistent kan dan opnames maken van uw netvlies en oogzenuw.

Wij adviseren u na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Door de oogdruppels ziet u gedurende enkele uren minder goed. Komt u met het openbaar vervoer of de taxi, dan is het raadzaam om iemand mee te nemen die u kan begeleiden.

De uitslag
Tijdens de controle-afspraak krijgt u de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 1185-feb 20