Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Functieonderzoek van de ogen

Functieonderzoek van de ogen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft in overleg met u een oogheelkundig onderzoek afgesproken. In deze folder vindt u aanvullende informatie over de volgende oogheelkundige onderzoeken:

Verhinderd

Bent u voor uw afspraak verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 97 77.

De onderzoeken

Een technisch oogheelkundig assistent voert de onderzoeken uit. De assistent geeft u tijdens het onderzoek steeds aanwijzingen. Probeert u deze zo goed mogelijk op te volgen.

Gezichtsveldonderzoek (GVO)

Een GVO brengt in kaart of delen van het netvlies en de oogzenuw het beeld goed doorgeven aan de hersenen. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Uw ogen worden voor dit onderzoek niet gedruppeld. Wanneer u aansluitend een controle bij de oogarts heeft, worden uw ogen na het GVO meestal wel gedruppeld.

Tijdens het onderzoek wordt één van uw ogen afgedekt. Met uw andere oog kijkt u naar het lichtje in het midden van een bol. U probeert steeds naar dit lichtje te blijven kijken. Ondertussen verschijnen er op andere plaatsen na elkaar kleine lichtpuntjes. Ziet u een lichtpuntje verschijnen, dan drukt u op een knopje. Zo wordt uw gezichtsveld onderzocht.

Frequency Doubling Technology (FDT)

FDT is een speciale techniek om in korte tijd het gezichtsveld te onderzoeken. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 3 minuten. Uw ogen worden niet gedruppeld. Wanneer u aansluitend een controle bij de oogarts heeft, worden uw ogen na het FDT meestal wel gedruppeld.

Tijdens het onderzoek wordt één van uw ogen afgedekt. Met uw andere oog kijkt u naar een klein beeldscherm in het apparaat. In het midden van het beeldscherm ziet u een zwart vierkantje. U probeert steeds naar dit zwarte vierkantje te blijven kijken. In het scherm verschijnen afwisselend op verschillende plaatsen flikkerende balkjes. Ziet u deze flikkerende balkjes, dan drukt u op een knopje.

Optical Coherence Tomografie (OCT)

OCT is een onderzoek waarbij met behulp van infrarood licht uw oogzenuw en/of uw netvlies worden onderzocht. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voor het onderzoek krijgt u meestal een oogdruppel om uw pupil te vergroten.

Deze oogdruppel moet ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken.

Tijdens het onderzoek legt u uw kin in de kinsteun en plaatst u uw voorhoofd tegen de hoofdsteun. Wanneer u in het apparaat kijkt, ziet u rood licht met daarin een groene stip. Tijdens het onderzoek moet u steeds naar het groene stipje blijven kijken. De assistent kan dan opnames maken van uw netvlies en oogzenuw.

Wij adviseren u na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Door de oogdruppels ziet u gedurende enkele uren minder goed. Komt u met het openbaar vervoer of de taxi, dan is het raadzaam om iemand mee te nemen die u kan begeleiden.

De uitslag

Tijdens de controle-afspraak krijgt u de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht. Telefoonnummer polikliniek Oogheelkunde: (0314) 32 96 14.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 1185-sep 24