Algemeen
Deze informatie heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij actinische keratose.
Dienen actinische keratosen behandeld te worden?
Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Actinische keratosen kunnen zich in enkele gevallen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.
Wat is fotodynamische therapie?
Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.
Hoe verloopt de behandeling?
- In de eerste behandeling wordt het overschot van het aangedane weefsel van uw huid verwijderd door deze voorzichtig weg te schaven. Dit gaat niet of nauwelijks met pijn gepaard.
- Daarna wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de aangedane huidcellen opgenomen en verandert alleen daar in een lichtgevoelige stof. Deze stof maakt de cellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht.
- Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid afgedekt met een afdekfolie. Over de afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht. De optimale inwerkingtijd van de crème is 3 uur.
- Tijdens het inwerken van de crème blijft u op de polikliniek Dermatologie. U krijgt een broodmaaltijd en drinken aangeboden.
- Na 3 uur wordt de overgebleven crème met een gaastje afgenomen en wordt de huid schoongemaakt. Daarna wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer 8 minuten. Door deze werkwijze worden de aangedane huidcellen selectief afgestoten.
Wat merk ik van de behandeling?
De behandeling kan onprettig zijn. Het kan een prikkelend en/of branderig gevoel geven. Dit is ook afhankelijk van de te belichten plek.
Als u pijn ervaart tijdens de behandeling, kan door onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.
Om pijnklachten tijdens de behandeling te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om vóór de behandeling volgens onderstaand schema paracetamol in te nemen:
- 2 x 500 mg paracetamol 's avonds, de dag voor de behandeling.
- 2 x 500 mg paracetamol twee uur voor de afspraak (thuis).
- 2 x 500 mg paracetamol een uur voor de belichting (op de polikliniek).
- 2 x 500 mg paracetamol zes uur na de belichting (thuis).
Gebruikt u per dag niet meer dan 4 x 2 paracetamol tabletten (van 500 mg).
Wat gebeurt er na de behandeling?
Er treedt een proces op van afstoting van de aangedane cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen), en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Na drie maanden heeft u een controleafspraak bij uw dermatoloog om het resultaat te bekijken en te bespreken.
Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?
De meest voorkomende behandeling van actinische keratosen is bevriezing met vloeibare stikstof. In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie, vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.
Aanbevelingen na de behandeling
Als u pijn heeft kunt u bij thuiskomst direct de wond koelen met koude kompressen. Koel maximaal 10 tot 15 minuten. Wij adviseren u om de eerste 14 dagen na de behandeling niet te zwemmen of in bad te gaan. Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer minimaal 3 maanden met een anti-zonnebrandcrème factor 50. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.
© 2008 Galderma
De teksten uit de folder zijn grotendeels overgenomen van Galderma.