Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Fotodynamische therapie bij actinische keratose


Deze informatie heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij actinische keratose. Wij raden u aan vooraf de patiëntenfolder actinische keratose van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie aandachtig door te lezen, om zodoende een goed beeld te krijgen over de diagnose en de behandeling. Deze folder heeft u van uw dermatoloog gekregen.

1. Dienen actinische keratosen behandeld te worden?
Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Actinische keratosen kunnen zich in enkele gevallen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

2. Wat is fotodynamische therapie?
Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

3. Hoe verloopt de behandeling?4. Wat merk ik van de behandeling?
De behandeling kan onprettig zijn. Het kan een prikkelend en/of branderig gevoel geven. Dit is ook afhankelijk van de te belichten plek.

Als u pijn ervaart tijdens de behandeling, kan door koeling of onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.

Om pijnklachten tijdens de behandeling te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om vóór de behandeling volgens onderstaand schema paracetamol in te nemen:
Gebruikt u per dag niet meer dan 4 x 2 paracetamol tabletten (van 500 mg).

5. Wat gebeurt er na de behandeling?
Er treedt een proces op van afstoting van de aangedane cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen), en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te bekijken en te bespreken.

6. Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?
De meest voorkomende behandeling van actinische keratosen is bevriezing met vloeibare stikstof. In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie, vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.

7. Aanbevelingen na de behandeling
Niet baden en zwemmen met een open wond. Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een anti-zonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

© 2008 Galderma
De teksten uit de folder zijn grotendeels overgenomen van Galderma.


Foldernummer: 1148-sep 18