Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Fotodynamische therapie bij actinische keratose

Fotodynamische therapie bij actinische keratose

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Deze informatie heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij actinische keratose.

Dienen actinische keratosen behandeld te worden?

Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Actinische keratosen kunnen zich in enkele gevallen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Hoe verloopt de behandeling?

Wat merk ik van de behandeling?

De behandeling kan onprettig zijn. Het kan een prikkelend en/of branderig gevoel geven. Dit is ook afhankelijk van de te belichten plek.

Als u pijn ervaart tijdens de behandeling, kan door onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.

Om pijnklachten tijdens de behandeling te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om vóór de behandeling volgens onderstaand schema paracetamol in te nemen:
Gebruikt u per dag niet meer dan 4 x 2 paracetamol tabletten (van 500 mg).

Wat gebeurt er na de behandeling?

Er treedt een proces op van afstoting van de aangedane cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen), en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Na drie maanden heeft u een controleafspraak bij uw dermatoloog om het resultaat te bekijken en te bespreken.

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?

De meest voorkomende behandeling van actinische keratosen is bevriezing met vloeibare stikstof. In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie, vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.

Aanbevelingen na de behandeling

Als u pijn heeft kunt u bij thuiskomst direct de wond koelen met koude kompressen. Koel maximaal 10 tot 15 minuten. Wij adviseren u om de eerste 14 dagen na de behandeling niet te zwemmen of in bad te gaan. Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer minimaal 3 maanden met een anti-zonnebrandcrème factor 50. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.

© 2008 Galderma
De teksten uit de folder zijn grotendeels overgenomen van Galderma.


Foldernummer: 1148-feb-24