Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Fotodynamische therapie bij Morbus Bowen

Fotodynamische therapie bij Morbus Bowen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De informatie in deze folder heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij de ziekte van Bowen. De ziekte van Bowen (meestal aangeduid met de Latijnse naam: Morbus Bowen) is een afwijking waarbij zich in de opperhuid afwijkende cellen bevinden. Het wordt beschouwd als een voorstadium van een plaveiselcelcarcinoom. Morbus Bowen ziet er uit als een rood, vaak iets schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Meestal geeft een Morbus Bowen geen klachten van jeuk of pijn. Ze worden vooral gezien op delen van de huid die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de handruggen, onderarmen, onderbenen en het gelaat.

Dient een Morbus Bowen te worden behandeld?

Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Morbus Bowen kan zich ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Dit bijzonder selectieve effect op alleen de tumorcellen maakt fotodynamische therapie tot een hoogwaardige en voor deze tumor aantrekkelijke behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt twee korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.
Na 1 week wordt de procedure in zijn geheel herhaald.

Wat merkt u van de behandeling?

De behandeling kan onprettig zijn. Het kan een prikkelend en/of branderig gevoel geven. Dit is ook afhankelijk van de te belichten plek.

Als u pijn ervaart tijdens de behandeling, kan door koeling of onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten.Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.

Om pijnklachten tijdens de behandeling te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om vóór de behandeling volgens onderstaand schema paracetamol in te nemen:
Gebruikt u per dag niet meer dan 4 x 2 paracetamol tabletten (van 500 mg).

Wat gebeurt na de behandeling?

De afwijkende cellen zullen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na de behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Drie maanden na de behandeling komt u terug voor een controleafspraak om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken.

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?

In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof of een celdodende crème (5-fluorouracil crème) toegepast. Morbus Bowen kan ook onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie vooral vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.

Aanbevelingen na de behandelingen

Als u pijn heeft kunt u thuis direct de wond koelen met koude kompressen. Koel maximaal 10 tot 15 minuten. Wij adviseren u de eerste 14 dagen niet in bad te gaan of te zwemmen. Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken, of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer de eerste drie maanden met een anti-zonnebrandcrème factor 50. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.

© 2008 Galderma
De teksten uit de folder zijn grotendeels overgenomen van Galderma.
Foldernummer: 1149-jan-24