Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Fotodynamische therapie bij basaalcelcarcinoom

Fotodynamische therapie bij basaalcelcarcinoom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De informatie in deze folder heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij basaalcelcarcinomen (BCC). Wij raden u aan van tevoren de patiëntenfolder basaalcelcarcinoom van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie aandachtig door te lezen, om zodoende een goed beeld te krijgen van de diagnose en de behandeling. Deze folder heeft u van uw dermatoloog gekregen.

Dient een BCC behandeld te worden?

Deze tumor zaait vrijwel nooit uit, maar groeit wel door in het omliggende weefsel en dient om deze reden te worden verwijderd. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Dit bijzonder selectieve effect op alleen de tumorcellen maakt fotodynamische therapie tot een hoogwaardige en voor deze tumor aantrekkelijke behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt twee korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.
Na 1 week wordt de procedure in zijn geheel herhaald.

Wat merkt u van de behandeling?

De behandeling kan onprettig zijn. Het kan een prikkelend en/of branderig gevoel geven. Dit is ook afhankelijk van de te belichten plek.

Als u pijn ervaart tijdens de behandeling, kan door koeling of onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.

Om pijnklachten tijdens de behandeling te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om vóór de behandeling volgens onderstaand schema paracetamol in te nemen:
Gebruikt u per dag niet meer dan 4 x 2 paracetamol tabletten (van 500 mg).

Wat gebeurt na de behandeling?

De kwaadaardige cellen zullen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na de behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Mocht u na de behandeling pijn hebben mag u paracetamol gebruiken. Gebruik per dag maximaal vier maal daags twee tabletten paracetamol van 500 mg. Drie maanden na de behandeling komt u terug voor een controleafspraak om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken.

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?

In de meeste gevallen zal een BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof, radiotherapie (bestraling) of een celdodende crème toegepast. In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, vooral vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat. Als u met anderen over fotodynamische therapie praat is het van belang te weten dat deze therapie niet voor elke vorm van huidkanker geschikt is. Bij bepaalde vormen van BCC is een chirurgische ingreep nodig.

Aanbevelingen na de behandeling

Bij pijn kunt u direct bij thuiskomst de wond koelen met koude kompressen. Koel maximaal 10 tot 15 minuten.

Wij adviseren u de eerste 14 dagen na de behandeling niet te zwemmen of te baden. Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm de behandelde plek minimaal drie maanden met een anti-zonnebrandcrème factor 50. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.

© 2008 Galderma
De teksten uit de folder zijn grotendeels overgenomen van Galderma.


Foldernummer: 1150-jan 24