Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Logopedie

Problemen met slikken

Problemen met slikken

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Deze folder is bedoeld voor mensen met slikproblemen en voor hun familieleden. In deze folder leest u hoe het komt dat iemand zich verslikt, wat de risico's van verslikken zijn en wat de logopedist en diëtist kunnen doen. Verder leest u wat u zelf kunt doen om zo veilig mogelijk te eten en drinken.

Slikken
Slikken is een ingewikkeld proces. Bij het slikken zijn veel spieren betrokken, zoals de lip-, tong- en wangspieren. Een gezond persoon kan slikken zonder erbij na te denken. We kauwen het eten en verzamelen het op de tong. Vervolgens vervoeren de tongspieren het eten of drinken naar de keel. Dan slikken we het eten of drinken door en komt het in de slokdarm terecht. Zodra de slikbeweging wordt ingezet, sluit het strottenklepje de luchtpijp volledig af. Het strottenklepje zorgt er dus voor dat er geen eten of drinken in uw luchtpijp terecht komt. Buiten de maaltijden om slikken we automatisch ongeveer één keer per minuut om het speeksel te verwijderen.

Verslikken
Wanneer u zich verslikt, komt eten of drinken in uw luchtpijp in plaats van uw slokdarm terecht. Het strottenklepje heeft de luchtpijp dan niet of niet goed afgesloten. Meestal krijgt u dan een hoestbui. Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen, als het ware 'wordt uitgeblazen'.

Risico's
Als u moeite hebt met hoesten of niet meer kunt hoesten, is het mogelijk dat er voedsel in uw longen terechtkomt. Dit kan een longontsteking veroorzaken. Soms is dit levensbedreigend. Ook is er kans op verstikking. U kunt zich verslikken zonder dat anderen het opmerken.

Ontstaan van slikproblemen
Slikproblemen kunnen ontstaan door:
Verschijnselen van slikproblemen
U hebt problemen met slikken als u last hebt van:
Eventueel kunnen onderstaande verschijnselen ook duiden op slikproblemen:
Logopedist/diëtist

De logopedist onderzoekt uw slikproblemen en bekijkt wat er moet gebeuren om veilig te kunnen slikken. De logopedist past, indien nodig, uw voeding of drinken aan en geeft dit door aan de medewerker Gastenservice en de verpleging. Als u zich verslikt, kan bijvoorbeeld koffie ingedikt worden. En wanneer u niet goed kunt kauwen of zich verslikt, kunt u gemalen of zachte voeding krijgen in plaats van normale voeding. Eventueel werkt de logopedist hierbij samen met een diëtist. De diëtist probeert uw voeding zo goed mogelijk aan te passen, waarbij zij ook rekening houdt met uw wensen. De verpleging en/of medewerker Gastenservice zorgt ervoor dat de voeding op de juiste manier wordt aangeboden en signaleert eventuele problemen.

Algemene adviezen bij slikproblemen
Algemene adviezen bij slikproblemen zijn:
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 543-apr-24