Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor parfummix

Wat nu?


U bent allergisch voor stoffen die in parfum zitten: wat nu?
Als uw huid in contact komt met parfummix of lyral krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, dan kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met parfum of lyral in contact komt.

Wat is parfummix?
Parfum is een geurstof. Er bestaan veel geurstoffen. Een parfum kan bestaan uit enkele tot meer dan 300 grondstoffen. Veel van deze stoffen zijn van planten afgeleid (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie, vanille). Het kunnen ook chemische grondstoffen zijn.

In de plakproeftest worden verschillende parfumstoffen getest. Het gaat dan om de parfumstoffen die het meest leiden tot allergische reacties. Parfummix I is een mengsel van 8 grondstoffen. Dit zijn: eugenol, isoeugenol, oakmoss, geraniol, hydroxycitronellal, amylkaneelaldehyde, kaneelaldehyde en kaneelalcohol. Parfummix II bestaat uit: lyral, citral, citronellol, farnesol, coumarin and hexyl cinnamic aldehyde. Lyral is ook een parfumstof.

In welke producten komt parfummix/lyral voor?
Parfums zitten in producten die voor hun geur gebruikt worden, in producten om uw huid te verzorgen en in huishoudelijke producten:
Minder belangrijke producten waar parfummix/lyral in zit zijn:Hoe ziet allergisch contacteczeem door parfummix/lyral eruit?
Als uw huid met producten waar parfum in zit in contact komt, krijgt u op deze plaatsen meestal rode plekken met schilfers die jeuken. Soms ziet u ook pukkels en blaasjes. De eczeemplekken kunnen nat zijn. Het eczeem komt vooral voor op plaatsen waar de parfum wordt aangebracht, dus in de hals, achter de oren, op de polsen, op uw kin en onder de oksels.

U kunt ook eczeem krijgen in het gezicht en vooral op de oogleden, terwijl u het daar niet op gesmeerd heeft. Dit komt vaak voor wanneer parfum op de kleding wordt gespoten, of op de haren. De parfumstof komt dan op de huid via de lucht omdat het een 'vluchtige stof' is. Dat wil zeggen dat het verdampt en opstijgt.

Soms hebben mensen met een allergie voor parfumstoffen ook eczeem op de handen. Zij hadden dan meestal eerst een andere vorm van eczeem. Daarbij is dan later een allergie ontstaan voor parfums die in de zalven zitten die men op de huid moest smeren voor de behandeling van dat eczeem.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met parfummix/lyral?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt terwijl u het contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.

Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven, of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd zinvol om parfumgrondstoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus niet altijd betekenen dat uw huid helemaal beter wordt.

Hoe kunt u een allergische reactie door parfummix/lyral voorkomen?
Dat lijkt eenvoudig: vermijd contact met parfum en geparfumeerde producten. Toch is dat erg moeilijk, omdat parfumstoffen in veel producten zitten die wij dagelijks gebruiken.
Let ook op producten waar parfum in zit op het werk, in de huishouding en bij uw hobby's. Het is verstandig om in de lijst met producten boven in deze folder te kijken of u in contact komt met andere producten waar parfumstoffen in zitten. Als u die producten gebruikt, kunt u die ook beter verder niet meer gebruiken.

Moet ik altijd alle parfumstoffen vermijden?
Het komt wel voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums, bepaalde producten waar parfum in zit toch wel kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum. Of er zit zo weinig in dat het geen problemen op uw huid geeft. Zeep, shampoo en doucheschuim bijvoorbeeld geven meestal geen allergische reacties. De hoeveelheid parfum daarin is klein, en wordt bovendien na enkele minuten van uw huid gewassen. Ook het gebruik van een middel om uw was zachter te maken (wasverzachter) is meestal geen probleem. Tenslotte komen parfumstoffen wel in voeding voor, maar in het algemeen hoeft u hier geen rekening mee te houden. U hoeft dus geen voeding of dranken te vermijden.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Op alle producten staat tegenwoordig vermeld welke stoffen er precies in zitten. Als dit niet op de verpakking staat, dan zit er een los papier met informatie bij. De namen van de stoffen staan meestal in kleine letters vermeld in een apart omlijnd kader. Wat u veilig kunt gebruiken zijn producten waar geen parfum in zit. Op de verpakking staat dan vermeld: 'ongeparfumeerd', 'parfumvrij', 'bevat geen parfum' of in het Engels 'fragrance-free'.

Als er wel parfum in producten zit, wordt dit aangegeven met de woorden 'parfum', 'perfume', 'fragrance' of 'aroma'. Deze producten moet u dan dus niet gebruiken. Soms staat er niet alleen op dat er parfum in zit, maar staan ook nog de losse namen van alle parfumstoffen vermeld. Ook dan moet u dit product niet gebruiken.

Als u per ongeluk of expres toch in contact komt met een parfumstof dan kunt u opnieuw eczeem krijgen. U kunt dan proberen na te gaan met welke stof u in contact bent geweest, en dan kunt u dus beter die stof verder vermijden. Toch kan het soms zijn dat u een parfumstof wel kan verdragen.

Om te bekijken of u er wel of niet tegen kunt, kunt u zelf een test uitvoeren. Dit heet de 'gebruikerstest'. Hierbij smeert of spuit u het product tweemaal per dag, 14 dagen lang, in de plooi van uw elleboog. Als er binnen 14 dagen niets te zien is en u geen jeuk krijgt, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent. Als de huid op die plaats wel rood wordt en gaat jeuken, dan kunt u dat product beter niet gebruiken.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Copyright 1998. Herziene versie maart 2013.

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.
Foldernummer: 1140-jun 20