Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor neomycine

Wat nu?


U bent allergisch voor neomycine: wat nu?
Als u in contact komt met neomycine, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, dan kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met neomycine in contact komt.

Wat is neomycine?
Neomycine is een geneesmiddel om infecties door bacteriën te behandelen (antibioticum). Neomycine behoort tot de groep antibiotica die aminoglycosiden heet. Als u allergisch bent voor neomycine kunt u door andere antibiotica van de aminoglycosiden-groep ook een allergisch contacteczeem krijgen. Als u allergisch bent voor neomycine reageert u ook altijd allergisch op framycetine (neomycine in iets andere samenstelling).

In welke producten komt neomycine voor?
Neomycine of framycetine kan voorkomen in zalven en druppels die door artsen worden voorgeschreven, bijvoorbeeld: neomycine is een geneesmiddel om infecties door bacteriën te behandelen (antibioticum). Neomycine behoort tot de groep antibiotica die aminoglycosiden heet. Als u allergisch bent voor neomycine kunt u door andere antibiotica van de aminoglycosiden-groep ook een allergisch contacteczeem krijgen. Als u allergisch bent voor neomycine reageert u ook altijd allergisch op framycetine (neomycine in iets andere samenstelling).

In welke producten komt neomycine voor?
Neomycine of framycetine kan voorkomen in zalven en druppels die door artsen worden voorgeschreven, bijvoorbeeld:
Neomycine kan ook als antibioticum in pillen worden voorgeschreven. Als u door uw beroep in contact komt met geneesmiddelen die voor dieren gebruikt worden, moet u erop letten dat hier ook neomycine in kan zitten.

Hoe ziet eczeem door neomycine eruit?
Op de plekken waar uw huid met neomycine in contact is geweest krijgt u eczeem. U krijgt dan rode vlekken die jeuken. Soms ziet u een soort blaasjes. Het eczeem kan ook nat zijn. Als u een oorontsteking heeft die niet overgaat terwijl u zalf of oordruppels gebruikt, dan moet u denken aan allergie voor neomycine. Als u een allergie heeft voor neomycine en u gebruikt oogdruppels waarin neomycine zit, dan kan dit voelen of er zand in uw ogen zit. Uw ogen worden rood en gaan tranen en rondom de ogen wordt de huid rood. Soms krijgt u rode plekken op uw oogleden waar schilfers vanaf komen. Als u een wond heeft die bedekt wordt door gaas waarin zalf met neomycine zit, kunt u rondom de wond eczeemklachten krijgen. Door het gebruik van zalf of een ander medicijn waarin neomycine zit, kunt u dus eczeem op uw lichaam krijgen.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met neomycine?
Ja, dit is mogelijk. Als u een probleem heeft met uw huid, uw oor of oog, en u krijgt een geneesmiddel waar neomycine in zit, dan krijgt u eczeem. Het kan zijn, dat u al een andere vorm van eczeem had, en de allergie voor neomycine pas later is ontstaan. Als u dan stopt met het product waar de neomycine in zit, dan gaan de klachten toch niet helemaal weg. Toch is het altijd zinvol om producten waarin neomycine zit zo goed mogelijk te vermijden. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Andere aminoglycosiden waarop u allergisch kunt reageren zijn:
U kunt klachten krijgen bij contact van de huid met het product, maar ook als u deze middelen slikt (pillen of drank) of spuit (injectie of infuus).

Hoe kunt u allergische reacties voor neomycine voorkomen?
Vertel altijd aan uw arts en bij uw apotheek dat u allergisch bent voor neomycine. Uw arts zal dan een ander type antibioticum (niet uit de aminoglycosiden-groep) voorschrijven. Ook is het verstandig altijd een medisch paspoort te dragen waarin staat dat u allergisch bent voor neomycine.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?
Neomycine zit alleen in medicijnen die door artsen worden voorgeschreven. Alle andere producten zijn dus veilig voor u. In het buitenland is neomycine soms zonder recept verkrijgbaar. Als u medicijnen koopt in het buitenland, vertel dan altijd dat u allergisch bent voor neomycine. Let dan vooral goed op bij zalven en bij oordruppels en oogdruppels.

Meer informatie:
In de folder 'Allergisch contacteczeem' kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen. Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Copyright 1998. Herziene versie maart 2013.

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.
Foldernummer: 1136-aug 18