Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor conserveermiddel

Wat nu?


U bent allergisch voor één of meer conserveermiddelen. Deze zijn hieronder aangekruist.


Wanneer u hiermee in contact komt, kunt u eczeem krijgen. U moet dus contact met de conserveermiddelen waar u allergisch voor bent (de aangekruiste dus) vermijden. Deze folder kan u daarbij helpen.

Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen verwijzen wij u graag naar de informatiefolder 'Contacteczeem' van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen. Er is ook een aparte folder voor formaldehyde.

U bent niet allergisch voor de niet-aangekruiste conserveermiddelen, deze zijn dus wel veilig voor u.

Wat zijn conserveermiddelen?
Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Producten waar water in zit kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen, stopt een fabrikant één of meer conserveermiddelen in deze producten.

In welke producten komen conserveermiddelen voor?
Conserveermiddelen komen voor in alle producten waar water in zit. Allergisch contacteczeem door conserveermiddelen krijgt u vooral door het gebruik van verzorgende producten voor uw huid (cosmetica) en toiletartikelen. Ook in schoonmaak-, wasmiddelen en hobby-artikelen (lijm, verf of lak op waterbasis, etc.) kunnen conserveermiddelen zitten.

In welke beroepen zijn conserveermiddelen van belang?
Welke klachten geeft allergisch contacteczeem door conserveermiddelen en hoe ziet allergisch contacteczeem door conserveermiddelen eruit?
Als uw huid in contact komt met een product waar een conserveermiddel in zit, krijgt u rode plekken met schilfers op uw huid die jeuken. Soms zijn er ook pukkels te zien en kan de huid nat worden.

De plekken zitten bijvoorbeeld in het gezicht en de hals als u een dag- of nachtcrème gebruikt. De plekken kunnen ook op het gehele lichaam zitten, als u daar een bodymilk smeert. Het zit onder de oksels als u deodorant gebruikt. Het zit rondom de anus bij het gebruik van vochtige toiletdoekjes.Werknemers in de metaalindustrie of schilders zullen het eczeem vooral op de handen, de onderarmen en soms in het gezicht krijgen.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met conserveermiddelen?
Soms wordt het eczeem inderdaad alleen veroorzaakt door contact met het conserveermiddel. Ook al komt u helemaal niet meer met conserveermiddelen in contact, het kan toch gebeuren dat het eczeem niet helemaal verdwijnt. Dat komt doordat eczeem soms meer oorzaken heeft.

Naast deze contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water en zeep. Daarnaast hebben sommige mensen aanleg voor allergische aandoeningen zoals eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is altijd belangrijk en nuttig om producten waarin het conserveermiddel zit waarvoor u allergisch bent te vermijden, maar hierdoor zal het eczeem helaas niet altijd helemaal over gaan.

Hoe kunt u een allergische reactie door conserveermiddelen voorkomen?
Het belangrijkste is om het contact met het conserveermiddel zo veel mogelijk te vermijden. Op cosmetica staat tegenwoordig vermeld wat erin zit. U kunt dus op de verpakking lezen of het product voor u veilig is. Op hobbyproducten zoals latexverf, wordt de samenstelling niet vermeld en is het ook nauwelijks mogelijk om te weten te komen welk conserveermiddel erin zit.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Van alle in deze folder genoemde conserveermiddelen zitten alleen de parabenen (E214 t/m E219) soms in enkele voedingsmiddelen. Dit geeft bij mensen die allergisch zijn voor parabenen geen problemen. Het is dus niet nodig op de verpakking van voedingsmiddelen hiernaar te zoeken en u kunt gewoon alles eten.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?
Het is verplicht dat op cosmetica en toiletartikelen vermeld staat welke stoffen erin zitten. Toch kan het gebeuren dat de samenstelling van een product voor u onbekend is. In dat geval kunt u een gebruikerstest doen. U moet dan maximaal veertien dagen lang, tweemaal per dag het product in uw elleboogsplooi smeren. Als er hierna nog geen roodheid, bulten en / of jeuk ontstaan zijn, dan is het product zeer waarschijnlijk veilig voor u.

Deze test mag niet uitgevoerd worden met cosmetica zoals shampoo, zeep en badschuim. Een gebruikerstest met stoffen die bij hobby's of in beroepen gebruikt worden, mag alleen gedaan worden in overleg met uw dermatoloog.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Foldernummer: 1130-aug 18