Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor colofonium

Wat nu?


U bent allergisch voor colofonium: wat nu?
Als uw huid in contact komt met colofonium krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo weinig mogelijk met colofonium in contact komt.

Wat is colofonium?
Colofonium is een stof die in de hars van naaldbomen van de Pinus bomenfamilie zit. De Engelse naam is colophony of rosin.

In welke producten komt colofonium voor?
Colofonium kan in veel verschillende producten zitten die in de huishouding of in de industrie gebruikt worden. Ooit werd hars gebruikt bij de bouw van houten schepen om delen van het schip dicht te maken en als lijm.

Colofonium komt nu vooral voor in:

Colofonium kan ook zitten in:

In welke beroepen komt een contactallergie voor colofonium voor?
Colofonium komt in de volgende bedrijven/beroepen voor:

Welke klachten geeft colofonium en hoe ziet allergisch contacteczeem door colofonium eruit?

Op de plaats van het contact met colofonium (bijvoorbeeld een pleister) zijn roodheid, kleine pukkeltjes en eventueel blaasjes te zien. Later komen er schilfers op de huid. Als u steeds last blijft houden van allergisch contacteczeem door colofonium kan uw huid dik worden. De plekken op uw huid kunnen jeuken.

Soms kan eczeem in het gezicht ontstaan. Dit kan komen door de damp van de stof – bijvoorbeeld de damp bij solderen, boenwas en papierstof – die door de lucht verspreid wordt. In zeldzame gevallen kunt u galbulten of zelfs astma krijgen (vooral door de damp van soldeersel en in de papierindustrie).

Krijgt u alleen eczeem door contact met colofonium?
Dat is mogelijk. Bijvoorbeeld als u allergisch bent voor colofonium in pleisters. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt ook als u contact met de stof vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven, of door kou.

Daarnaast kan eczeem door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts ontstaan. Het is zeker zinvol om producten die colofonium bevatten zo veel mogelijk te vermijden. Helaas betekent dit niet altijd dat uw huid – door het vermijden van colofonium – helemaal beter zal worden.

Hoe kunt u een allergische reactie door colofonium voorkomen?
Het vermijden van elk contact met colofonium zou de oplossing zijn, maar dit lukt helaas niet altijd. Bij handeczeem door krantenpapier kan het lezen van de krant met katoenen verbandhandschoenen aan een oplossing zijn (zie ook de folder ‘Handeczeem’).

Colofonium kan ook in producten zitten waarvan u niet weet dat het erin zit. Bij veel producten wordt namelijk niet aangegeven wat er precies in zit. Op de verpakking van cosmetica moet wél worden vermeld wat erin zit. U kunt dan lezen of er colofonium (colophony, rosin) in zit.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Als u allergisch bent voor colofonium kan het zijn, dat u ook allergisch bent voor bepaalde parfumstoffen. Als dat zo is moet u contact met geparfumeerde producten vermijden. Als na onderzoek blijkt dat u allergisch bent voor colofonium kunt u dus ook allergisch zijn voor parfums, eugenol en perubalsem (Myroxylon Pereirae). Dit wordt een kruisallergie genoemd (zie ook de folder ‘Parfummix’ en ‘Perubalsem’).

Hoe weet u welke cosmetische producten veilig zijn?
Kijk op de verpakking van cosmetica of er colofonium (colophony, rosin) in zit. Bent u er niet zeker van of er in een product (bijvoorbeeld mascara) colofonium zit, probeer het product dan uit in de plooi van uw elleboog, tweemaal per dag, maximaal 14 dagen lang. Ziet u na 14 dagen geen roodheid of heeft u geen jeuk gekregen, dan is het product zeker veilig te gebruiken.

Meer informatie
Er is een folder ‘Contacteczeem’ waarin u meer kunt lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan. www.nvdv.nlFoldernummer: 1128-sep 18