Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor chromaat

Wat nu?


U bent allergisch voor chromium: wat nu?
Als uw huid in contact komt met chromium krijgt u op uw huid eczeem. Als u al eczeem heeft kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met chromium in contact komt.

Wat is chromium?
Chromium is een stof die in het metaal chroom zit. Het metaal chroom veroorzaakt zelf geen huidproblemen. U kunt gewoon een zilverkleurige kraan of deurklink aanraken waar chroom in zit. Er zijn producten waar chromium in zit waar u wél allergisch voor kan zijn. Hieronder leest u daar meer over.

In welke producten komt chromium voor?
Bij welke beroepen komt allergie voor chromium voor?
In de volgende bedrijven wordt chromium gebruikt:
Hoe ziet allergisch contacteczeem door chromium eruit?
Als uw huid met chromium in contact komt, krijgt u op de huid rode plekken met blaasjes en schilfers. Als u allergisch bent voor het leer in leren schoenen krijgt u deze plekken dus meestal bovenop uw voet. Als uw huid in contact is gekomen met cement krijgt u vaak dikke handen met schilfers en kloven. Uw handen gaan jeuken en de kloven doen veel pijn. U kunt het eczeem ook op andere plekken op de huid krijgen.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met chromium?
Als u zorgt dat u bijna niet meer in contact komt met chromium, zal uw eczeem verbeteren. Maar bij veel mensen gaat het eczeem helaas niet helemaal weg. Dat komt omdat er ook andere oorzaken zijn. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Hoe kunt u een allergische reactie door chromium voorkomen?
Niet meer in contact komen met chromium zou de beste oplossing zijn. Maar dit is niet mogelijk. Wat u wél kunt doen is:Het kan zijn dat u in een bedrijf werkt waar chromium gebruikt wordt (zie hierboven bij de tekst over beroepen). U kunt er dan over nadenken om ander werk binnen het bedrijf te gaan doen of misschien een andere baan te zoeken. Vraag uw bedrijfsarts om advies of begeleiding.

Helpen crèmes of handschoenen tegen een allergie voor chromium?
Het gebruik van beschermende crèmes helpt meestal niet of te weinig. Het dragen van handschoenen beschermt de huid niet altijd. En onder een handschoen ga je meer zweten, waardoor weer irritatie van de huid kan optreden.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Als u allergisch bent voor chromium kunt u ook allergisch zijn voor nikkel en kobalt. Zie ook de folders 'Nikkel' en 'Kobalt'. Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info.

Kunt u allergisch zijn voor de metalen die een tandarts gebruikt?
Nee, de materialen of apparatuur die een tandarts gebruikt geven geen problemen.

Kunt u allergisch worden voor een metalen kunstheup of kunstknie?
Nee, u kunt gewoon een nieuwe metalen kunstheup of kunstknie krijgen.

Kan een allergie voor chromium overgaan?
Nee, maar de huid kan soms wennen aan de contactallergie. De huid van de handen bijvoorbeeld wordt dan dikker. Daardoor kan er minder chromium in de huid komen. Het eczeem kan dan een stuk verbeteren.

Wat kunt u zelf nog doen?
  • Het is verstandig om de handen goed in te vetten met een zalf zoals bijvoorbeeld vaseline.
  • Gebruik het liefst geen zeep. Wilt u toch zeep gebruiken, gebruik dan een zuivere zeep. Dus geen zeep waar bijvoorbeeld veel parfum in zit.
  • Vermijd het werken met cement, bijvoorbeeld bij het metselen.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Copyright 1998. Herziene versie maart 2013.

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Foldernummer: 1127-aug 18