Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag

Röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van uw slokdarm en/of maag aangevraagd. Een radioloog of physician assistant voert het onderzoek uit. Het onderzoek van de slokdarm en/of maag vindt plaats op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer 15 minuten.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Deze overlegt dan met u of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding

Vanaf 5 uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit wil zeggen dat u vanaf dan niet meer mag eten, drinken en kauwgom kauwen.

Bij suikerziekte

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek kunt u uw onderbroek, sokken en een shirt of hemd zonder knopen aanhouden. Om uw slokdarm en/of maag duidelijk van andere buikorganen te kunnen onderscheiden, drinkt u voor het onderzoek een beker pap. Hierdoor worden de maag en het begin van de dunne darm zichtbaar op het tv-scherm.

Er worden röntgenfoto's in verschillende houdingen gemaakt, zowel liggend als staand.

Waar moet u rekening mee houden

De eerste dagen na het onderzoek heeft u wat witte ontlasting. Als u een moeilijke stoelgang heeft, kunt u hiervoor een glas bitterwater drinken. Bitterzout kunt u kopen bij de drogist. U moet dan 15 gram oplossen in een glas water.

Complicaties

Als u zich verslikt kan er wat bariumpap in de luchtwegen komen. Dit gebeurt zelden en is niet schadelijk.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog, physician assistant of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 527-feb-24