Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Flapoorcorrectie (Otoplastiek)

Flapoorcorrectie (Otoplastiek)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Flaporen of afstaande oren komen veel voor. De oorzaak is een misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Meestal is een plooi in het kraakbeenskelet niet of onvoldoende gevormd. De operatieve correctie van flaporen heet otoplastiek. De KNO-arts kan deze operatie bij kinderen vanaf het 5e levensjaar uitvoeren.

Voor en na de operatie maakt de KNO-arts foto's van uw oren.

Voorbereiding op de operatie


Centraal Planbureau

Wanneer de operatie gepland wordt, gaat u naar het Centraal Planbureau. Hier worden uw bloeddruk, hartslag, lengte en gewicht gemeten. Eventueel is er aanvullend onderzoek nodig, zoals een hartfilmpje of bloedprikken. Ook wordt u gevraagd om thuis een digitale vragenlijst in te vullen in het patiëntenportaal Mijn Slingeland. Het Centraal Planbureau maakt met u een afspraak voor de voorbereiding op de operatie. Deze voorbereiding kan een afspraak in het ziekenhuis op het Pre-operatief spreekuur of digitaal zijn. De keuze is afhankelijk van de operatie en uw gezondheidstoestand.

Afspraak op het pre-operatief spreekuur

Als de voorbereiding op uw operatie in het ziekenhuis plaatsvindt, heeft u een afspraak op het pre-operatief spreekuur. U heeft dan een gesprek met de apothekersassistent en de anesthesioloog. De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem voor deze afspraak altijd uw actuele medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. De anesthesioloog bespreekt met u op welke manier u wordt verdoofd tijdens de operatie en met welke medicijnen u eventueel (tijdelijk) dient te stoppen.

Meer informatie over de manier van verdoven vindt u in de folder Anesthesie. Deze folder staat voor u klaar in Mijn Slingeland. Hier vindt u ook een instructievideo over de pre-operatieve voorbereiding.

De voorbereiding op uw ziekenhuisopname en uw eventuele nazorg ontvangt u digitaal via Mijn Slingeland of er wordt een telefonische afspraak met u gemaakt.

Digitale voorbereiding

Als de voorbereiding op uw operatie digitaal plaatsvindt, hoeft u niet naar het ziekenhuis voor het pre-operatief spreekuur. U ontvangt alle informatie via Mijn Slingeland. Daarna volgt er een telefonische afspraak met de apothekersassistent en de anesthesioloog en indien nodig de verpleegkundige.

Nagelverzorging/sieraden

Zorgt u ervoor dat uw nagels kort, schoon en zonder nagellak zijn als u geopereerd wordt. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen. Ook kan het operatieteam aan de hand van uw nagels controleren hoe het zuurstofgehalte in uw bloed is. Kunstnagels hoeft u niet te verwijderen, maar meld het wel aan de verpleegkundige als u deze heeft.

Doet u uw sieraden (zoals ringen en piercings) thuis alvast af. Om infecties en ander letsel te voorkomen, mag u deze niet dragen tijdens de operatie. Vanwege uw veiligheid mag u tijdens de operatie ook geen bril, lenzen, gebitsprothese, gehoorapparaat en make-up dragen.

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de medewerker van de receptie bij de hoofdingang. De medewerker van de receptie vertelt u waar u vervolgens wordt verwacht.

De operatie

De KNO-arts maakt een snee achter op uw oorschelp. Van daaruit bewerkt hij het oorschelpkraakbeen zodat zich een plooi vormt. Hij sluit de huid met (oplosbare) hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een verband om uw oren. Na 1 tot 2 dagen verwijdert de KNO-arts het verband om de wondgenezing te beoordelen. Daarna krijgt u een nieuw verband om uw oren. Na 1 week wordt het verband verwijderd en krijgt u een elastische band om uw oren. Eventuele hechtingen worden dan verwijderd. Om uw oren te beschermen draagt u de elastische band de eerste 2 weken 24 uur per dag, daarna alleen 's nachts.

Uw oren kunnen na de operatie gevoelloos zijn, dit gaat na verloop van tijd weer over. De eerste weken kunnen uw oren nog rood/blauw gekleurd, gezwollen of pijnlijk zijn. U kunt een pijnstiller tegen de pijn innemen (bij voorkeur paracetamol).

Risico's en complicaties

Net als bij elke andere operatie bestaat er een kans op een nabloeding of ontsteking van de wond. Dit komt echter zelden voor. Over het algemeen zijn de resultaten na de operatie goed. Een perfect resultaat kunnen wij echter nooit garanderen. De stand van beide oren is nooit 100% gelijk aan elkaar. In een uitzonderlijk geval is een tweede operatieve correctie nodig.

Problemen of vragen na uw opname
Neem bij problemen of vragen na uw opname in het ziekenhuis contact op met uw huisarts. Uw huisarts is op de hoogte van uw situatie. Indien nodig overlegt de huisarts met de specialist in het ziekenhuis. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u de huisartsenpost bellen.

Vergoeding

Informeert u bij uw zorgverzekeraar of de kosten van de flapoorcorrectie worden vergoed. Het is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering of u de kosten (deels) vergoed krijgt.

Vragen

Heeft u nog vragen, stelt u ze dan aan uw KNO-arts, liefst zo ruim mogelijk voor de operatie. U kunt een afspraak maken met de KNO-arts via de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer (0314) 32 95 65.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1103-dec 23